25.8.2024

Hermoston kalibrointia

Eilisaamuna olin ärsyyntynyt. Romeo heräsi kuuden jälkeen täsmälleen siihen aikaan, kun minulla soi arkisin kello. Olin haaveillut pidemmistä unista, sillä viikolla lapsi herää isänsä kanssa käytännössä tuntia myöhemmin. Tiesin, että olisin tarvinnut itse pidemmät aamu-unet. Mies oli Romeon herätessä jo hereillä, mutta ei älynnyt ehdottaa, että minä jäisin nukkumaan. Se ärsytti vielä enemmän ja marttyyrimaisesti nousin ja hoidin kaikki omat ja lapsen aamutoimet itsekseni. Sen sain sentään tiuskaisten pyydettyä, että mies laittaisi edes koirien aamumurkinat valmistumaan.

Puoliltapäivin sain sitten sanotuksi, että minulla ei ole oikein palautunut olo. Että tuntuu siltä, että tarvitsisin enemmän aikaa omille hommille - käytännössä sellaisille, että saisin hetkisen aikaa tehdä ja ajatella ihan omia juttuja, kuten vaikkapa kirjoittaa blogipostausta.

Tiedän kyllä, mistä tämä palautumaton olo kumpuaa. Siitä, että takana on nyt kolme viikkoa työarkea. Aikaisia herätyksiä, intensiivisiä työpäiviä ja tiiviitä iltapäiviä ja iltoja Romeon kanssa. Töistä kotiuduttuani paitsi lapsi kaipaa äiskän seuraa, myös minä haluan ottaa Romeon kanssa vietetystä ajasta kaiken irti. 

Konsepti on johtanut kuitenkin siihen, että olen koko ajan virittyneessä moodissa. En saa tarpeeksi sellaisia hetkiä, joissa hermosto pääsisi tasaantumaan ja palautumaan. Omia pausseja pitäisi älytä ottaa enemmän.

Ja nimenomaan ottaa - kukaan ei sellaisia tule ehdottelemaan (eikä toisaalta tarvitsekaan), vaan minun pitäisi osata itse pyytää omaa aikaa. Sen on vain tositositosi vaikeaa! Romeon ollessa vauva oman ajan ottaminen oli sata kertaa helpompaa, sillä vauva ei vielä samalla tavalla ilmaise kaipaustaan. Taapero sen sijaan osaa jo ikävöidä äidin perään, jolloin lähteminen tai toiseen tilaan pujahtaminen on paljon haastavampaa (henkisesti ja fyysisesti).

Tästä ajatuskehästä pyörähti sitten idea tähänkin postaukseen. Että olisi kannattavaa kiinnittää huomiota jo niihin olevassa oleviin hetkiin, joissa hermoston rauhoittumista tapahtuu nykyiselläänkin. Ja toisaalta olisi hyödyllistä yhä tietoisemmin linjata tapoja mahdollistaa tuollaisia hetkiä enemmän. Joten eritelläänpäs tarkemmin.

Tällä hetkellä pystyn tasaamaan virittynyttä oloa silloin, kun

...minulla on yhdessä kädessäni kahvikuppi ja toisessa suklaapala.

...nukutan Romeota päivän jälkimmäisille päikkäreille. Elokuun aikana olemme opetelleet nukkumaan päiväunia sisällä pinnasängyssä ja se on ollut etenkin omalta kannalta superhyvä juttu. Kun iltapäivien vaunuralli on jäänyt pois, on päässyt itsekin oikaisemaan jalat Romeota nukuttaessa. Useimmiten torkahdan itsekin tai käytän ajan johonkin hyödylliseen kännykänkäyttöön; nyt olen esimerkiksi innostunut luonnostelemaan postausideoita puolivalmiiksi.

...meillä käy vieraita kylässä tai me käymme jossain visiitillä. Vaikka introvertin akku hetkellisesti tyhjeneekin sosiaalisissa tilanteissa, saa niistä silti älyttömästi muunlaista virtaa. Juuri sellaista, mikä palauttaa sopivalla tavalla arjen pyörityksestä.

...Romeolla on rauhallinen hetki meneillään. Rakastan niitä tilanteita, kun lapsi asettuu viereen lukemaan kirjaa tai viihtyy sylissä siliteltävänä. Silloin ei tarvitse olla skarppina, vaan saa rentoutua itsekin. Tällaisia hetkiä saisi olla rutkasti enemmän, sillä useimmiten taaperon kanssa oleminen ei juurikaan palauta - tai minä en palautumista koe esimerkiksi estäessäni lasta repimästä koiria turkista tai vaikkapa kiipeilemästä pitkin huonekaluja. :’)

...olen katsomassa Raikun jalispeliä. Kun on viihdyttävää seurattavaa ja itse saa vain istua ja katseskella, se palauttaa. Harmillisesti kotipelejä on jäljellä tälle kesälle enää yksi (vieraspeleille en ole lähtenyt tänä vuonna ollenkaan).

...istahdan iltapalalle ja katsomaan samalla jotakin sarjaa. Viime talvena en osannut katsoa iltaisin oikein ollenkaan telkkaria, vaan jäin jumittamaan puhelimella selailuun. Nyt olen taas tietoisesti opetellut katsomaan telkusta jotain tiettyä sarjaa tai leffaa. Netflixiä olemme kolunneet miehen kanssa yhdessä ja erikseen. Viimeisimmät illat olen tapittanut katsoa Emily in Paris -sarjaa. (Miksei kukaan kertonut minulle, että se onkin noin kiva?!) Sarjojen katsominen kannattaa, sillä huomaan aivan eri tavalla pääseväni toisiin ajatuksiin ja maailmoihin. Ja onhan jokainen iltaminuutti ilman puhelinta plussaa. Nyt odotamme kovasti, että pääsisimme katsomaan uutta kautta Only Murders in the Building -sarjasta. Se on ihan huippu!

...kun käyn/käymme tekemässä jotain kaupungissa. Pakopelit, leffat ja teatteriesitykset kuuluvat huvituskärkeen, höystettynä ruokailulla jossain herkullisessa paikassa. Välillä tapahtuu toki kotikylilläkin, kuten vaikkapa eilen venetsialaiset (joista postauksen kuvatkin ovat). Arkikuvioista poikkeavat kokemukset virkistävät ja nollaavat ajatuksia.

...lukemalla. Kirjoihin minulla ei aika riitä, mutta päivän Savon Sanomien lukeminen on hetki, kun huomaan tasaantuvani. 

(...nikkaroimalla. Tämä on suluissa, sillä tällä hetkellä en keksi mitään tarpeellisia DIY-projekteja. Onneksi sentään hiekkalaatikko oli tehtävänä tälle kesälle!)



Toivon, että jatkossa pystyn löytämään palauttavia hetkiä 

...tietoisesti pyytämällä. Minun täytyisi oikeasti lanseerata itselleni jokin tietokonetunti vaikka viikonloppuihin, sillä tietsikka-aikaa huomaan kaipaavani tällä hetkellä eniten. Siis kirjoittamista itselleni ja sisällöntuottoa Blawhille (jota en käytännössä ole tehnyt kuukausiin, vaikka haluaisinkin).

...töissä. Minulla on sellainen huono tapa, että paahdan koululla välitunnitkin täyteen töitä. Yritän aina tehdä jotakin hyödyllistä kaikki saatavilla olevat minuutit ja tämän vuoksi minulla ei yleensä ole oikeita taukoja työpäivien aikana ollenkaan. Tämä on radikaali virhe, jonka tiedoston vallan hyvin. Yritänpäs siis jatkossa (tai pikemminkin jälleen) löytää rauhoittumishetkiä koulupäivän aikana. 

...kotitöitä jakamalla. Jos vapaa-ajalle on kasa kotitöitä tehtävänä, on heikompi mahdollisuus löytää minuutteja muuhun. Tässäkin kehkeytyy ongelmaksi se, etten haluaisi pyytää miestä tekemään mitään: se tekee, joka huomaa tekemisen tarpeen. Oman palautumisen vuoksi on kuitenkin joustettava tästä periaatteesta ja tällä viikolla jo harjoittelinkin pyytämällä miestä ja Romeota imuroimaan minun työpäiväni aikana. Olipas kyllä ihana tulla kotiin, kun eteisessä kengät olivat suorassa ja lattiat roskattomat! Ja sen sijaan, että olisin tarttunut itse imurinvarteen miesten ulkoillessa, parkkeerasinkin sohvalle päivän sanomalehden kanssa.

...luonnon avulla. Aikaisemmin olen voimautunut etenkin kauniista luontoilmiöistä, mutta nyt en muista vähään aikaan sellaista kokeneeni. Tätä tarvitsisi tavoitella tietoisesti.

...sisäisellä puheella. Tämäkin on vanha niksi, joka on toiminut aiemmin. Kun ajattelee yksinkertaisissa hetkissä, että ”Onpa ihanaa, kun…”, löytää rentoa, hyvää oloa käytännössä mistä ja milloin tahansa.

Siinäpä muistutuksia itselleni ja ehkäpä ajatuksia jollekin toiselle. Omaa aikaa on tärkeä varata, vaikka se tuntuisi vaikealta. Pienet hetket arjessa ovat palautumisen kannalta oikeasti arvokkaampia kuin pitkät lomat, kunhan ne käytetään oikein ja säännöllisesti.

7.8.2024

DIY: Hiekkalaatikko

Siinä se nyt on! Ja omin kätösin tehty. Heinäkuussa pääsin vihdoin ja viimein nikkaroimaan Romeolle hiekkalaatikon, jota odotin etukäteen varmasti lasta enemmän. Laatikon sijaintipaikka oli minulla päässäni jo pitkään selvä: se istuu kuin nappi tuohon takapihan ylemmälle osiolle, autokatoksen taakse. Hiekkalaatikko rajaa sopivasti nurmen metsästä ja on etenkin aikuista ajatellen kivalla maisemapaikalla. Mikäs tuossa kahvikupin kanssa istuskellessa ja hiekkaleikkien lomassa järven liplatusta tiiraillessa.

Aikaa hiekkalaatikon tekemiseen meni suunnilleen seuraavanlaisesti: 

  • 1 h puutavaran kartoitus, maksimipituuksien mittailu ja näiden pohjalta työn suunnittelu
  • 0,5 h osien sahailu
  • 2 h osien kasaaminen
  • 1,5 h kahteen kertaan maalaaminen
  • 1,5 h maisemointikankaan asennus ja hiekan kärrääminen

Eli käytännössä laatikko tuli valmiiksi reilussa kuudessa tunnissa, joskin jaoin työt muutamalle eri päivälle (ja mies oli se, joka kärräsi hiekat).

Hintaa komeudelle tuli vain 16 €, sillä rakennustarvikkeet löytyivät omista jämäpuista ja kaupasta tarvittiin vain ruuvit ja maisemointikangas (joka löytyi onnekkaasti alehintaan). Hiekka on samaa ilmaista tavaraa, jota on ajettu montulta omalle biitsillekin.

Hiekkalaatikon koko on 2 m x 2,56 m ja sentit määräytyivät tosiaankin sen mukaan, minkä verran meillä oli jämäpuita jäljellä; leveämpää lankkua istuintasoksi ja ulkovuorauslautaa sivuille. Vaikeaa tämän tekeminen ei ollut ollenkaan, senkun vain teki sivuelementit valmiiksi, kasasi, asetteli vatupassiin, kiinnitti lankut päälle ja viimeisteli nurkat listoilla.

Paikkansa laatikko on lunastanut pihalta jo moneen otteeseen. Romeo tykkää hääräillä hiekkahommissa itsenäisestikin, joten olen päässyt rauhassa tekemään pihahommia, kuten kitkemään rikkaruohoja ja möyhimään katealueita. Välillä on tullut jo mietittyä, että näinkö nopeasti tultiin vaiheeseen, jossa lapsen kanssa oleminen on NÄIN helppoa. :’)

Se pitää kyllä samassa yhteydessä sanoa, että koirille tehty takapihan aitaus toimii loistavasti myös lapsen kanssa. Aitauksen ansiosta ei tarvitse pelätä, että Romeo pääsisi vipeltämään pihalta autotielle tai järvenrantaan. Viime kesän pystytysprojekti oli siis win-win kaikkinensa.

Ensi kesälle on tarkoitus budjetoida leikkimökin tekemistä. Mökkeröinen tulee sijoittumaan hiekkalaatikon viereen ja yhdessä ne muodostavat sitten kivan leikkialueen. Kunhan Romeo kasvaa, olen visioinut alueen jatkoksi vielä kiikkuja ja kiipeilytelinettä. Mutta katsellaanhan niitä sitten parin vuoden päästä.


Muista kuulumisista sen verran, että täällä on elokuinen arki startannut minun töideni osalta. Olen palannut koululle opehommiin ja Romeo kotoilee nyt vanhempainvapaata pitävän isänsä kanssa. Työpäiviä minulla on takana vasta kolme kappaletta, mutta ainakin alku on tuntunut lupaavalta: minua ei ole ollenkaan stressannut tai ahdistanut palata töihin, mikä on ollut ihanaa! Kaiken lisäksi olen onnistunut manifestoimaan itselleni ajatuksen, että kesä jatkuu vielä elokuun ajan. Joten mikäs tässä kesästä nauttiessa ja siinä sivussa töitä tehden.

Haleja! 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...