7.8.2015

DIY: Betoniseinä

Loppulomasta olen intoutunut kodin pikkuprojekteihin ja tässä komeilee niistä yhden lopputulos. Tein työhuoneeseen betoniseinän, joka ei kuitenkaan ihan oikeaa betonia ole, vaan saneerauslaastia.

Seinä on ollut paljaan valkoinen jo pitkään, ja se kaipasi kovasti muutosta. Ruvetessani hommiin minulla ei ollut varmuutta visioni onnistumisesta, vaan roiskin laastia seinään intuitiolla. Nyt kun seinä on valmis, olen siihen mahdottoman tyytyväinen! Taputus omalle olalle siitä, että uskalsin kokeilla.

Halusin betonimaiseen ilmeeseen paitsi sileitä kohtia, myös rosoisia pintoja. Niitä sain aikaan teräslastalla ja pesusienellä. Lopputuloksen kannalta maalilla oli suuri merkitys: valitsin pintaan Tikkurilan Harmonyn, joka ei kiillä eikä heijasta.

Työhuoneen seinän pinta-ala on noin kahdeksan neliötä. Laastia sekoitin sitä varten suunnilleen puoli sankollista; vettä sai lotrata sekaan ihan reippaasti. Sivelin aineen ensin seinään ohuesti pensselillä ja vetelin perästä teräslastalla pensselinjäljet pois näkyvistä. Sitten länttäsin paksumpia laastikasoja sinne, minne halusin sileämpää pintaa: kasat vedin sileiksi lastalla. Lopuksi töpöttelin haluamiini paikkoihin extrarosoista pintaa pesusienen avulla. Mielestäni sain aikaan tasapainoista, vaihtelevaa ja mielenkiintoista pintaa. Laasti kuivui seinässä vuorokauden, jonka jälkeen maalasin päälle yhden maalikerroksen. Yritin levittää maalia telalla, mutta sehän olisi imenyt hetkessä kaikki tökötit loppuun. Paras maalaustapa olikin hieroa maali pensselillä, pyörivin liikkein pintaan.

Jotta aika ei ole päässyt käymään täällä pitkäksi ja olen varmasti saanut ympättyä itselleni kädet täysiksi hommista, tein teille vielä kuvalliset ohjeet seinänteon olennaisimmista vaiheista.

Käyttämäni laastin olen ostanut Prismasta kaksi talvea sitten. Sitä on riittänyt yhteen jos toiseenkin DIY-projektiin ja jauhoja jäi vieläkin tähteeksi. En tarkistanut, vieläkö kyseistä pussia on myynnissä, mutta tällaiselta se näyttää:


Seinän kuivumista odotellessa ei muuten kannata pelästyä sen rumuudesta, sillä kuivuessaan pelkkä laastikerroskin alkaa öklöruskeuden väistyessä näyttää kivalta. :)

Ja mitäkö tuohon seinän eteen on sitten suunnitteilla laittaa ja sisustaa? Siihen tulee työpöytä. Tai se on siinä jo, mutta vielä en paljasta koko kokonaisuutta kerralla. Vain näiden Blawhi Graphicsin instaräpsyjen verran:


Että minä olen sitten tyytyväinen tähän seinään! Jos siellä ruudun toisella puolella on intoa vastaavaan, niin rohkeasti kokeilemaan! Tämä on helppo ja edullinen tapa saada betonipintaa aikaiseksi. :)

Mainiota perjantaita!


44 kommenttia:

 1. Tosi hieno lopputulos! Upeeta Kristiina! Mun tekis mieli peittää tuo wc:n välitilan laatoitus uusiksi saneerauslaastilla. En ole oikein tyytyväinen sen lopputulokseen, väriin ja pintaan.. Katsellaan nyt, mutta uuden värin saneerauslaasti saa joka tapauksessa piakkoin. Ja hei, tuo granit on täydellinen tuohon teidän betoniseinään. On varmaan matta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikun vaan laastikauha käteen! :) Joo, ihan matta on, tai siis tuo Harmony itsessään on juurikin matan pinnan antava maali. Olin jo katsonut valmiin sävyn Tikkurilan Pro Grey -vaihtoehdoista, mutta Prismalla ei niitä sävyjä ollut ollenkaan.. Hyvä vaan, koska tuo perusgraniitti on ihan nappi! :)

   Poista
 2. Vautsi! Tämä diy täytyy pistää korvan taakse, jos joskus tarvisikin :)

  VastaaPoista
 3. Hieno tuli! Mulla on tuolla säkki odottamassa, mutta veivaan vielä kahden vaihtoehdon välillä...enkä osaa päättää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se päättäminen onkin hankalaa! Minäkin vatuloin eka tapettia ja muita maalausvaihtoehtoja. :D

   Poista
 4. Todella upea! Kannattaa ollakin ylpeä,
  niin hyvin onnistui :)

  VastaaPoista
 5. Hieno lopputulos! Mitä seinässä oli ennen ? Tapettia vai ihan "levypintaa". Meillä on vanha talo (ja monta tapettikerrosta) ja aloin haaveilemaan pojan huoneeseen betoniseinää. Ehkä joudun ostamaan betonikuvioista tapettia... Kiva idea kuitenkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maalatut kipsilevyt oli meillä kaikissa seinissä alunperin. :) Minä halusin tähän ensin tapettia, mutta järkytyin niiden hinnoista, ihan sikakalliita ovat! :o

   Poista
 6. Tuosta tuli tosi mahtava :) ihan mahtavaa että lähdit kokeilemaan :) näyttää nyt jo aivan loistavalta :)

  Hauskaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä tähän tekemiseeni niiiiin tyytyväinen! :) Hauskaa viikonloppua sinnekin! <3

   Poista
 7. Hieno lopputulos!
  Mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
 8. Aivan upean näköinen seinä! Ja varmasti hyvää fiilistä lisää vielä se, että on itse tehty. :)
  Meillä toteutin keittiön välitilan (tai itse asiassa koko seinän, kun yläkaapit jätettiin pois) vähän vastaavasti, tosin vain lastalla levittelemällä. Päälle maalasin himmeällä valkoisella Luja-maali ja seinä kestää nyt hyvin myös pyyhkimistä. Tykkään aivan mielettömästi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jessica! :) Totta, itse tehty lisää fiilispojoja selkeästi! Luja on varmasti erinomainen vaihtoehto keittiöön, niin kestää pyyhkiä - tämä Harmony on pikkuisen herkempi. Voisin itsekin haaveilla tämäntyyppistä seinäpintaa keittiöön, vaikka sitten seuraavassa kodissa! :)

   Poista
 9. Oi että, aivan ihana seinä! Täälläkin ollaan nyt jotenkin kovasti ihastuttu harmaaseen :) Hauskaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
 10. Oi että, aivan ihana seinä! Täälläkin ollaan nyt jotenkin kovasti ihastuttu harmaaseen :) Hauskaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on ollut jo puolitoista vuotta harmaa kausi, taisi tulla pysyäkseen! :D

   Poista
 11. Tosi tosi hieno! Go Kristiina! :)

  VastaaPoista
 12. Kaunis seinä ! Harmaa eri sävyissään on vienyt sydämeni lopullisesti ja vallannut kotiakin pikkkuhiljaa :) Saneerauslaastia täytyykin kokeilla vielä jonnekin! Leppoisaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmaa on niin rauhallinen, mutta silti moniulotteinen elementti sisustuksessa. <3 Ja saneerauslaasti on pop!

   Poista
 13. Hieno seinä ja mahtava idea! Tykkään!
  Saneerauslaastilla päällystin viime kesänä pari valaisinta ja ruukkuja, mutta eipä käynyt mielessä pinnoittaa sillä seinää. Tuo väri vielä kruunaa komeuden! Tämä idea pitääkin pitää mielessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minänkin olen päällystellyt pienempiä juttuja laastilla ja niiden myötä uskaltauduin seinän kimppuun. :)

   Poista
 14. Wautsi! Aivan mielettömän upea tuli!! Hienoa!

  VastaaPoista
 15. Onpa upea lopputulos! Tuosta elävästä harmaasta pinnasta tulee väistämättä mieleen meidän kaksivärinen harmaa mattoe - sopisi hienosti sen pariksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmaa seinäpinta antaa kyllä avoimet ja helpot kädet muuhun sisustukseen! :)

   Poista
 16. Siis niin upea seinä!!! Voi kunpa itsekin pääsisin tekeen meille tuollaisen seinän <3 niin ihana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikun tekemään! Hiot sitten tasaiseksi jos muutatte joskus eteenpäin! ;)

   Poista
 17. Seinä näyttää todella upealta! Olen haaveillut meille tuommoista pintaa television taakse, mutta en ole saanut aikaiseksi. Näillä hyvillä neuvoilla varmasti onnistuisin :) Kuinka paljon laastin ja maalin sävyssä on muuten eroa? Tykkään saneerauslaastin väristä, mutta tuo maalin sävy näyttää kuvissa todella kauniilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan varmasti onnistut! Ja minä lohduttauduin alkupeloissani sillä, että voin läntsiä uusia kerroksia niin kauan että lopputulos miellyttää. :') Kyllä niissä laastin ja maalin sävyssä eroa oli, laasti oli selkeästi ruskeampaa ja jotenkin olin näkevinäni siinä myös vihertävää sävyä! :o

   Poista
 18. Ai vitsit, aika onnistuneesti on menny tää ohi kokonaan! Kääk miten hieno seinä! Tätä käytän kyllä JOHONKIN, vaikka mies ei voi sietää betonia :D joka päivä kuin töissä sitä vääntää.. Keittiöremppaa odotellessa!

  VastaaPoista
 19. Ai vitsit, aika onnistuneesti on menny tää ohi kokonaan! Kääk miten hieno seinä! Tätä käytän kyllä JOHONKIN, vaikka mies ei voi sietää betonia :D joka päivä kuin töissä sitä vääntää.. Keittiöremppaa odotellessa!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...