29.10.2016

Koiraperheen lattiaongelma

Moij! Täällä on syysloma taputeltu muistoksi ja uurastettu töissä jo kokonainen viikko. Parin päivän ajan saimme nautiskella lumisesta maasta ja sen tuomasta valoisuudesta, mutta nyt maa on taas musta ja taivaalta vihmoo vettä. Meidän rakennuslupamme tuli eilen lainvoimaiseksi ja nyt on suurella jännityksellä seurattu säätiedotuksia, saadaanko tehtyä saunamökin sokkelinvalu ja rungon pystyttäminen vielä ennen oikeita talvikelejä. Pikkupakkasesta ei vielä haittaa ole, joten toivottavasti Siperian tuulet pysyisivät maltillisissa lukemissa, edes vielä muutaman viikon verran.

Nyt ajattelin postailla teille asiasta, joka on paisunut meillä jo suureksi setvinnäksi. Nimittäin uuden kodin ja mökin lattiasta. Sen valitseminen kun ei olekaan mikään yksinkertainen tehtävä, jossa olisi kyse vain oikean sävyn löytämisestä. Antakaas kun selitän tarkemmin: 

Meidän Armas-colliemme on nyt puolentoista vuoden ikäinen. Säkäkorkeutta sillä on reilut 60 senttiä ja paino keikkuu 25 kilon paikkeilla. Kun pikkuinen pentu tuli kotiin (klik), ei nykyisten laminaattilattioidemme kanssa ollut mitään ongelmia. Koiran kasvaessa asia kuitenkin muuttui. Kun Armas oli noin viiden kuukauden ikäinen, se alkoi liukastella sileällä laminaattipinnalla kerta toisensa jälkeen. Eli mitä painavammaksi koira kasvoi, sitä hankalampi sen oli pitää tassut kasassa. Varsinkin innostuessaan ja äkkilähdöissä jalat lipesivät, mikä selkeästi näytti tekevän kipeää. Armas alkoi varoa laminaatilla kulkemista eikä enää loppujen lopuksi suostunut liikkumaan metriä pidempää matkaa laminaatin päällä. Ei ole ollut apua tassukarvojen ja kynsien lyhyenä pitämisestä, maanittelusta tai pakottamisestakaan. Ja ymmärtäähän tuon, en itsekään haluaisi tehdä jatkuvasti sellaista asiaa, missä olisi koko ajan riski satuttaa itsensä.Nykykodissa olemme ratkaisseet asian niin, että normaalimattojen lisäksi meillä on kaksi extramattoa lattioilla Armaksen kulkemista varten: eteisestä olohuoneeseen ja olohuoneesta makkariin. Laattalattioilla jalat eivät lipeä, joten ongelma koskee olohuonetta ja pikkuhuoneita. Kahdessa pienimmässä huoneessa Armas ei tepsuttele käytännössä koskaan, sillä niihin emme ole mattoja laittaneet kulkureiteiksi. Se pääsee siis ainoastaan meidän makuhuoneeseemme. Olohuoneessa liikkuminen keskittyy TV-päätyyn, sillä valkoisten nojatuolien luokse on jo liian pitkä matka laminaatin yli. Tosin, syyslomalla yritimme harjoitella tuon välin kulkemista tehostetusti ja pientä rohkaistumista oli havaittavissa.


Uuteen kotiin haluamme luonnollisesti niin karhean ja mattapintaisen lattian, että koiran kulkemisessa ei enää siellä olisi ongelmia. Sopivaa materiaalia ja mallia olen yrittänyt pohtia jo kesästä lähtien, eikä muuten ole helppo nakki! Omien kokemusten perusteella tuntuu vähän hassulta, että koirallisille ihmisille mainostetaan aina etunenässä kovia laminaatteja ja niitten kulumattomuutta. Kyllä meille ainakin suurempi arvo on se, miten lattia toimii perheenjäsenen jalkojen kanssa - ei se, miten kuluneelta se ihmissilmään näyttää.

Ja mitä tulee kulumiseen, ensimmäinen lattiatoiveeni olikin perinteinen lautalattia, joka saisikin näyttää kuluneelta. Tiedättehän te, miten ihana sellainen lattia olisi! Vaan. Uuteen taloon ja nykymuotoisiin lattialämmityssysteemeihin sellaisen yhdistäminen näyttää olevan hurjan monimutkaista ja kallista. Asia pitäisi huomioida jo rakennesuunnittelussa ja lattian alusrakenteiden toteuttaminen vasta projekti olisikin. En tietenkään ole ensimmäinen, joka on lautalattiaa uuteen taloon pohtinut, ja netistä löytyykin runsaasti infoa asiasta. Itselleni tosi hyödyllinen tietolähde oli Monosilla-blogi, missä lautalattioiden toteutuksesta oli koottu tosi hyvin infoa. Esimerkiksi tässä postauksessa on selkeästi esitelty erilaisia pointteja ja vaihtoehtoja - jos aihe kiinnostaa, kannattaa lukaista blogista aihetta koskevat muutkin postaukset.


Pohdimme lautalattiaa myös Dekotalon kanssa, mutta lopulta päätimme luopua tuosta haaveesta. Yritetään mieluummin löytää mahdollisimman lautamainen ja mahdollisimman valkoinen laminaatti tai parketti, karhella mattapinnalla. Mutta voi hyvän tähden, arvatkaa vain, löytyykö tuollaisilla kriteereillä lattioita helposti? No ei! Olen viime kuukausien aikana asunut netin lattiakaupoissa ja yrittänyt etsiä materiaaleja, jotka olisivat edes jotenkin kriteerit täyttäviä. Yli kymmenestä putiikista olen tilannut näytteitä, joita tämän postauksen kuvissa ihmettelemmekin Armaksen kanssa.

Ensimmäinen hankaluus iskee jo siinä, että enemmistö materiaaleista on pinnaltaan sileitä. Vähemmistöön jäävistä, tassuille nihkeämmistä vaihtoehdoista ei sitten juuri löydy lautamaisia vaihtoehtoja, joissa reunaviisteet olisivat oikeanlaiset. Puhumattakaan siitä, että sävyn tulisi olla mahdollisimman valkoinen. Huh. Kaiken tähänastisen setvinnän jälkeen olen onnekseni löytänyt yhden parkettivaihtoehdon, joka sopisi kaikilta kanteilta kriteereihin. Uskaltaisin jopa kuvailla sitä täydelliseksi vaihtoehdoksi... Vaan sitten on vielä se viimeinen mutta. Hinta. Kun laskin, paljonko talon lattiat tulisivat tuolla valinnalla maksamaan, jäin haukkomaan henkeäni hyväksi toviksi. Ei helkkari, ilmankos se niin täydellinen onkin! Jos tuohon päädyttäisiin, pitäisi alkaa säästämisessä näkkärilinjalle hetimmiten.


Jotakin muuta on siis vielä yritetty miettiä, ja viimeisimpänä vaihtoehtona on tullut mieleen uuden lattian maalaaminen oikean väriseksi. Siis että kun löytäisi väärän värisen, mutta kuitenkin budjettiin luiskahtavan, oikealla tavalla viistetyn ja sopivalla pintamuodolla varustetun materiaalin, maalaisikin sen sitten itse valkoiseksi. Laminaattien ja parkettien maalaamisesta on netti kokemuksia pullollaan ja niitä kahlattuani voisin uskaltaa päätyä kyseiseen vaihtoehtoon. Mutta olisihan se vähän hassua, maalata ihan uutta lattiaa! Vai olisiko? Koska saunamökki tulee meille näin etukäteen, olisi sen pieni tupa erittäin hyvä kokeilualusta tällaisellekin ratkaisulle.Semmoisia pohdintoja on täällä urakoitu. Huomasitte varmasti, että kirjoitin useamman lauseen minä-muodossa. Miehelle kun ei tuo lattian ulkonäkö ole niin iso tekijä kuin minulle, joten minä luonnollisesti käytän suurempia metsästyspanoksia asiassa. :') Mutta hjelp! Jos teille tulee ideoita, apuja, vinkkejä tai kokemuksia tähän aiheeseen liittyen mieleen, laitelkaa ajatuksia kommenttiboksiin tai sähköpostilla! Tämä lattia-asia on vielä ihan auki... Kriteereistä en tahtoisi joustaa ja muovimattoja ja vinyylejä en haluaisi alkaa ollenkaan kartoittamaan.

Hymyjä lauantaihin! :)


29 kommenttia:

 1. Meillä on kaksi 30 ja 35 kg varsin vilkasta koiraa ja sitten vielä pari viisikiloista pikkukoiraa. Me laitettiin vinyylilankku ja ollaan supertyytyväisiä. Lattia ei ole yhtään liukas ja koirien kynnet ei kopise kuten laminaatissa. Löytyiskö vinyylilankuista sun kriteerit täyttävää vaihtoehtoa? Meillä oli laminaatti edellisessä kämpässä ja se oli kyllä tosi surkea koirien kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä kommentista! Kullanarvoista kuulla koiranomistajan kokemuksia! Itse ajattelin, että vinyyli ei olisi meidän juttu, mutta taitaapa pitää lähteä tutkimusmatkalle! :)

   Poista
 2. Ymmärrän tuskan, sillä sileäkarvainenkaan collie ei pysty laminaatilla kulkemaan. Maali saattaa muuttaa hyvänkin laminaattipinnan taas liukkaaksi? Miksi ette laita laattaa kolo taloon? Tyylikäs ja lattialämmön kanssa ihanan lämmin. Värejäkin on paaaaljon enemmän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maalikokemuksista bongasin, että se olisi pintana aluksi liukas, mutta nihkeytyisi vähän ajan päästä? Laatta olisi kyllä hyvä ja turvallinen valinta..... Mutta kun minä haluuuuuuuun jonkinlaista lankkua! :')

   Poista
 3. Ai että muistan tuon lattian valitsemisen vaikeuden, vaikkei meillä edes ole koiraa. Itsekin haaveilin lankkulattiasta silloin, mutta suunnittelussa oltiin jo liian pitkällä, eikä se siitä syystä onnistunut. Mutta...oletko tutustunut Parlan mänty 3X-lattialautaan? Soveltuu lattialämmityksen kanssa, on pontillista ja ohuempaa kuin perus lankut, asennetaan uivaksi ja voi käsitellä haluamallaan tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai vitsit, kiitos tästä vinkistä!! Täytyy ehdottomasti tutustua tuohon Parlan lautaan, kuulostaa hykerryttävän hyvältä!

   Poista
 4. Meillä sama ongelma kahden collien kanssa. Nyt valitsisin tuon vinyylin materiaaliksi, mutta talomme on kaksi vuotta vanha eikä iso remontti oikein tunnu kivalta. Matoilla mennään toistaiseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, onneksi ei olla ainoita - minä jo mietin vuosi sitten aluksi, onko Armas vain yliarka, mutta ilmeisesti tämä onkin monien isojen koirien ongelma. :/ Hmm, vinyyli saa kyllä paljon mainintoja, taidan sittenkin lähteä kartoittamaan vaihtoehdot senkin suhteen!

   Poista
 5. Ymmärrän ongelmasi täysin. Tosin meillä ei ole koiraa, vaan lapsia. Meillä oli edellisessä kodissa laminaatti, suositeltiin lapsiperheelle kestävä jne. Vaan lattia olikin super liukas ja vielä kun tilkka vettä tuli päälle, niin lattiahan oli kuin luistinrata. Nyt meillä on puolet kodista laattaa ja puolet parkettia (muistaakseni Karelia), eikä liukkautta ole havaittavissa. Ollaan todella tytyväisiä oltu valintaan. Tsemppiä lattian valintaan ja koko projektiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Olen kyllä muuten tykännyt meidän laminaatista ja ilman liukkausongelmaa oltaisiin saatettu valita sama laminaatti uuteenkin projektiin... Parketti kuitenkin tuntuisi nyt jotenkin luonnollisimmalta vaihtoehdolta... Voi jehna kun tietäisi jo, mikä on paras valinta! :D

   Poista
 6. Meillä on vaihdettu pariin huoneeseen laminaattilattiat ja eikä todellakaan tule muualle. Olenkin miettinyt tuota vinyylilankkua, olisko se parempi koiratalouteen...ei olisi liukas eikä kuuluisi koiran kynsien ropinaa.. Eikä koira mielellään kulje laminaatin yli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olin jotenkin ihan dissannut tuon vinyylin, mutta niin moni kommentti puhuu sen puolesta, että pitänee lähteä tutustumaan vinyylilankkujen maailmaan! :') Mutta en olisi kyllä aiemmin osannut kuvitellakaan, minkälaisia ongelmia isolla koiralla voi olla laminaatin kanssa! :o

   Poista
 7. Mä olisin ehdottanut vinyyliä, mutta sanoitkin tuossa lopussa, ettet sitä haluaisi. Niissä on kuitenkin nykyisin kivoja kuoseja ja siinä ei Armaksenkaan tarvitsisi liukastella. Tsemppiä lattianvalintaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä olen sivuuttanut sen liian kepein perustein, nyt vaikuttaa kommenttien perusteella siltä, että nimenomaan vinyyliä kannattaisikin harkita! :')

   Poista
 8. Voin ymmärtää, että asia on aiheuttanut mietintää. Me olemme miettineet uutta lattiaa kotiin, koska kissat on tehnyt aika hyvää jälkeä nykyisestä, ja siten ollaankin hankittu tietoa mikä toimisi parhaiten. Koiran kanssa vielä tosin aivan oma lukunsa, mutta voin ymmärtää pointtisi täysin!

  Toivottavasti löytyy vielä sopiva vaihtoehto teille! <3 Tsemppiä kovasti! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Seija! <3 En olisi kyllä osannut arvatakaan, miten hankalaa lattian valitseminen on! :D

   Poista
 9. Suosittelisin kuitenkin kokeilemaan vielä vinyylilankkua. Meille tuli yläkertaan vinyyli ja on kyllä ihan huippuhyvä koiran tassujen alla. Materiaalina on pinnaltaan röpelöisempi kun laminaatti ja jalan alle tuntuu nihkeämmältä. Koirakaan ole ole liukastellut yhtään vinyylin päällä, eikä kynnet rapise samalla tavalla vinyylin pinnassa mitä laminaatin pinnassa rapisee. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Hertta! Tosi hyvä kuulla, miltä vinyylin pinta tuntuu ja millaisia kokemuksia siitä on nimenomaan koiran tassujen kanssa! Tämän lattiaongelman julkistamisesta oli kyllä suuri apu - olin sulkenut vinyylin pois vaihtoehdoista, mutta nyt kyllä ehdottomasti kartoitan sen mahdollisuudet. :)

   Poista
  2. Sen verran aiheesta vielä, että vinyylejäkin on varmasti erilaisia. Meillä on Pergon vinyyli, enkä voisi olla tyytyväisempi. :)

   Poista
 10. Meillä pähkäiltiin koirankynsiongelmaa parketin kanssa. Halusimme lattiaan valkokuultolakkauksen ja päädyimme tekemään, siis teettämään, kittauksen ja sävytyksen jälkeisen lakkauksen julkisen tilan lakalla. Se on kestävämpi, eikä ainakaan meillä ole osoittautunut koiralle tai ihmisille liukkaaksi.
  Kirjoitin lattiarempasta blogissani:
  https://ilonasisustus.blogspot.fi/2016/09/lattian-valkokuultolakkaus-sai-ihmeita.html

  Tsemppiä pähkäilyihin! Pähkäilemällä hyvä tulee :)

  t. Sisustusilona

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti heti käydä lukemassa postaus! Aivan loisto vinkki, tämä voisi hyvinkin sopia pintakäsittelyvaihtoehdoksi! Kiitos! :))

   Poista
 11. Meilläkin talonrakennus meneillään ja koiraperheenä valitsimme ehdottomasti vinyylilankun. Joten täältä myös yksi ääni vinyylilankulle! Mielestäni on kauniita, kestäviksi kehuttuja ja jalan alla pehmeämpää ja luistamatonta kuin parketti tai laminaatti. Sitä!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja kuvailusta, testaukseen menee! :D

   Poista
 12. Korkkilattia! Niistäkin löytyy upeita vaihtoehtoja

  VastaaPoista
 13. Suosittelen lämpimästi myös vinyyliä. Juuri yhteen uudiskohdeprojektiin sain asiakkaan valitsemaan laminaatin ja parketin tilalle vinyylilankun. Heillä kaksi vilkasta lasta ja muutenkin liikkuvainen perhe. Lemmikkejä ei ole vielä.

  Tälle asiakkaalle valittiin Pergon vinyyli, on markkinajohtaja ja vinyylit valmistetaan nykyään Belgian uudella tehtaalla. Sain privat-koulutuksen Pergon lattioihin aluepäälliköltä yhtenä päivänä ja vakuutuin niin tuosta materiaalista.

  (Uusi Pergo-vinyylilattiakokoelma nostaa tämän tuoteryhmän täysin uudelle tasolle. Ne voivat näyttää aidolta puulta, ja niissä voi olla runsaasti luonnollisen tuntuisia yksityiskohtia. Kun tunnet niiden lämpimän pehmeän pinnan ja huomaat vedenkestävyyden, asiasta ei jää epäilystäkään. Laminaattilattioiden keksijä Pergo on jälleen kerran nostanut laadun uudelle tasolle.)

  Vinyylilankun lisäksi löytyy myös vinyylikorkkia. Korkki antaa siihen samalla äänieristyksen, on jalalle vielä pehmeämpi ja joustavampi kävellä. Suositukset myös tälle.

  Tsemppiä materiaalivalintoihin. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä! :) Tuo aidon puun tunne olisi tosi mieluinen ja vedenkestävyys suuri plussa! :) Joskus muistan googlailleeni vinyylikorkkia, mutta peräännyinköhän hintapolitiikan takia...?

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...