11.2.2017

Tupakollaasi

Mökin osalta olen tähän saakka postannut raksakuulumisia. Arvaatte ehkä, että ei täällä kuitenkaan pelkästään teknisiä asioita olla mietitty, vaan sydäntalven hämärässä on mieli lipsahdellut välillä sisustuksenkin puolelle. Nyt ajattelin koota noista sekalaisista pyörittelyistä pienen kollaasin, josta saa selkoa, minkä tyylistä kokonaisuutta olen mökin tupaan hahmotellut.

Selkeää, graafista, skandinaavista ja rouheaa. Valkoista, mustaa, harmaata ja vähän vaaleaa puuta. Mökin tupa ei ole suuri, vaan vajaaseen 16 neliöön olisi ympättävä kaikki mahdollinen: sisäänkäynti, keittiö, oleskelutila ja portaat parvelle. Kaikkien toimintojen olisi soinnuttava ulkonäöllisesti saumattomaksi kokonaisuudeksi, mutta oltava sitä myös mahdollisimman tehokkaasti. Tässä on joutunut oikeasti pohdiskelemaan, mitä ovat ne ydinasiat, joita neliöistä on löydyttävä. Muut hipleet jäävät väistämättä pois.

1. Integra Black -kaapinovet ja koivutaso / Epoq, Gigantti | 2. H:70 -jakkara / Tolix | 3. Eames RAR -keinutuoli / Vitra | 4. Block-matto / House Doctor | 5. Lampunkanta + lamppu / PR Home | 6. Stella-pöytävalaisin / Pholc | 7. Meriheinäkori / Granit | 8. Bazar-seinävalaisin / By Rydéns | 9. 3X-mäntylattia / Parla | 10. Gotland-vuodesohva / Kodin1 - - kuvat valmistajilta

Tupaan on tulossa i-mallinen keittiö, jossa seinänvierustalle asettuvat kapea liesi, vesipiste ja lyhyt laskutaso. Keskilattian puolelle sijoittuu yhdensuuntaisesti samanmittainen saareke, johon mallaillaan pieni jääkaappi, yhdistelmäpakettina toimiva uunimikro ja vähän sijaa säilytykselle. Saarekkeen toiselle puolelle jää tilaa muutamalle korkealle jakkaralle, joten saareke toimii myös ruokapöytänä. Kollaasiin valitsin jakkaroiksi valkoiset Tolixit, mutta voi olla, että nämä vaihtoehdot vielä elävät.

Yläkaappeja ei keittiöön tule kummallekaan puolelle. Olen varmaankin jo vuoden pohtinut, uskallanko taipua mustiin alakaappipintoihin - lähinnä siksi, tuleeko väriä liikaa noin pieneen tilaan. Lattianvalun jälkeen olen viimein vakuuttunut mustasta valinnasta, joten enää en pohdiskele: black it is. Työtasoiksi on tulossa vaaleaa koivua. Keittiötoimittajia emme ole vielä alkaneet kunnolla kartoittamaan, sillä kaapistojen pituus on auki porrasratkaisun selkiytymiseen asti; portaat nousevat vinosti keittiön päällä, mutta vielä emme tiedä, missä kohti ne leikkaisivat pöytälevyä. Kollaasissa on Gigantin Epoq-keittiöiden vaihtoehto, joka ainakin olisi mieleinen.

Mökin tupaan meillä tulee perusvaloiksi kattoon upotetut LED-spotit, mutta keittiön puolella haluan tyylitellä vähäsen. Saarekkeen päälle tulee todennäköisesti PR Homen valikoimasta jotkut roikkuvat lampunkannat lamppuineen ja lieden päälle Bazar-seinävalaisin. Tuon Bazarin hankin meille valmiiksi odottelemaan jo viime vuonna ja se oli ensimmäinen asia, jonka listasin sähkömiehelle asennettavaksi. :')
Mökin sohvan valitseminen saattanee muodostua pieneksi haasteeksi. Käytännöllisyyden vuoksi olisi löydyttävä levitettävä malli, mutta se ei saisi juurikaan näyttää sellaiselta. Väriksi haluan ehdottomasti vaaleanharmaan ja mallista pitäisi löytyä kulmaa tai divaania. Heittotyynyjä ei mielellään saisi olla, vaan paremminkin tuollaiset kiinteämmät kappaversiot. Kollaasiin löysin Gotland-vuodesohvan Kodin Ykkösen verkkokaupasta, mutta hitsi kun tuota ei pääsisi testaamaan missään etukäteen.

Ikkunanäkymää katsellessani olen päättänyt, että tupaan on saatava kiikku. Kesästä 2014 lähtien olen haaveillut mustasta RAR-keinutuolista, joten se oli luonnollista hahmotella kollaasiinkin. Voi kuitenkin olla, että mökin tupaan sopii paremmin perinteinen malli ja RAR olisi hankinta sitten vasta varsinaiseen taloon.

Lattiamateriaalin suhteen ovat ajatukset aika vahvasti lukkiutuneet Parlan 3X-mäntylattiaan, joka käsiteltäisiin itse valkoiseksi. Kollaasissa tuo käsittelemätön pinta näyttää sikahyvältä, mutta tunnen itseni: keittiötasojen koivupinta riittänee puupilkahdukseksi. Seinien osalta vielä pohdituttaa, laittaisimmeko valkoista paneelia vai maalaisimmeko vain valmiin levypinnan. Onneksi tätä ei tarvitse olla vielä päätettynä. Jos päätyisimme maalaamaan, olisi sävynä valkoisen sijaan hillitty harmaa.

Piensisustusta ei tupaan paljoa mahdu levittelemään, mutta ainakin yksi riisikori sieltä on löydyttävä sekä jotain betonista. Vähän kutkuttaisi kokeilla itse betonilampun tekemistä, Siis että valaisin lampunkannan ja tökkäisin siihen pyöreän lampun. Katsotaan. Matoksi olisi ihana tuo Block, mutta sen sävy mietityttää, Oikeasti kun maton "valkoiset" alueet ovat harmahtavia - näyttäisikö se valkoiseksi käsitellyllä lattialla vain likaiselta...

No, nyt pääsitte jyvälle siitä, mitä on luvassa. Parvi tietenkin tuo vielä oman lisänsä säilytys- ja hengailutiloihin, joten siitä pitää tarinoida toisella kertaa. Ajatukset ovat olleet aika vahvasti tässä tuvan puolella, joten näin selkeitä suuntaviivoja ei vielä muista tiloista ole. Ennen parvea tuumaillaan varmasti tovi jos toinenkin pesutilojen ratkaisuja.

Mukavaa viikonloppua!


18 kommenttia:

 1. Hyvältä vaikuttaa! Selkeys on just avainsana, kun ikkunnoista järvelle avautuva maisema on niin upea.

  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me niiiiin tullaan vääntämään miehen kanssa kättä, laitetaanko maiseman eteen telkkua... x)

   Poista
 2. Hyvältä näyttää suunnitelmat! Ja oli tosi mielenkiintoista lukea tätä, minä kun tein sisustussuunnitteluopintojeni lopputyön V:n mökkiremontista ja siinä oli suurena haasteena kaikkien toimintojen mahduttaminen pieneen päämökkiin ja pieneen aittaan. 15 neliön sähköttömässä aitassa kun pitäisi pystyä viettämään viikonloppuja metsästyskaudella, jotta päämökkiä ei tarvitsisi V:n itselleen lämmittää. Nyt on kuitenkin suunnitelmat valmiina ja ensi kesänä päästään toivottavasti aittaa jo laittamaan valmiiksi, viime kesänä kun siellä jo maalailtiin ja asennettiin kamiina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vitsit, kamiina! <3 Me jouduttiin pudottamaan tulipesä tuvan puolelta pois, yksinkertaisesti ei mahdu. Mutta jospa se riittäisi, että saunan puolella rätisee tuli! :)

   Poista
 3. Kaunis kollaasi! Moni juttu kelpaisi meillekin ihan tänne kodin puolelle, kuten tuo RAR <3 Mökistä tulee upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Syhi! :) Jännä nähdä, mitkä kollaasin elementit loppusiltaan toteutuvat..!

   Poista
 4. Ihania suunnitelmia, kävin jo aiemmin katselemassa postausta, mutta en jaksanut jättää kommenttia kuumeisena. Nyt oli siispä palattava tarkemmalle katselmukselle ja hyvältä näyttää ja kuulostaa! <3 Tuo lattia tulee olemaan kyllä aivan upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lattiaa odotan minäkin innolla! Sen suhteen pitäisi pohtia, laitetaanko puuta ulko-ovenkin eteen vai rajataanko oven edusta jollain sellaisella, joka kestäisi paremmin kastumista.. Hmm...

   Poista
 5. Tälläiset kollaasit ovat niin kivoja 😍 ja kuinka ihania valintoja! Ihan varmasti ihanan kutkuttavaa miettiä näitä 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Seija! :) Hih, näissä on varmasti aina vaikeinta se valinnanvaikeus! Tuvan suhteen tiedän nyt aika tarkasti, millaista linjaa vedetään, mutta parvi on vielä aika arvoitus. :')

   Poista
 6. Mökki ja sijainti on kyllä komee nyt kun viimein pääsi papereiden katselun sijaan livenä näkemään! :) Muistutappas, että tuumataan jossain vaiheessa noiden saarekkeiden päällä olevien valaisimien ohjauksesta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se aina livenä on erilainen kokemus kuin paperilla! :) Heh, pidän itsekin jo peukkuja pystyssä, etten keksi enää muutella mitään sähkökuvioita... :')

   Poista
 7. Odotan jo kun laitat kuvia valmiista ja sisustetusta mökistä :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...