8.9.2024

Ikuisuusprojekteja

Rasti seinään! Meillä on viimein autokatoksen varaston ovessa kahva ja lukko! Kyseinen piharakennushan meille valmistui loppuvuodesta -20, joten lähes neljä vuotta ehdittiin kitkutella lukottomalla ovella, jossa kahvan virkaa toimitti ikkunanavaaja. Asia on kyllä hiukan kuumotellut vuosien aikana, sillä varastossa on säilössä ihan rahanarvoista tavaraa, jonka joku hämäräveikko olisi pystynyt nyysimään mukaansa tuosta noin vain. Mutta eipä pysty enää!



Se on jännää, kuinka jotkut asiat luiskahtavat ikuisuusprojekteiksi, eikä niitä saa syystä tai toisesta edistettyä. Ovihomma onneksi saatiin nyt clousattua, mutta ei tämä suinkaan meidän ainokainen keskeneräinen asia ollut. Ehei. Niitä on nimittäin äkkiseltään laskettuna viisi muutakin:

1. Portaiden tekeminen saman varaston ovelle, joka nyt sai lukkonsa, sekä askelmien nikkarointi etuterassin pohjoispäätyyn. Nämä jäivät tekemättä silloin, kun uurastin talon etu- ja takaterassit valmiiksi. Syy keskeneräisyydelle on siinä, että tuolloin puutavara loppui yksinkertaisesti kesken - olisinhan minä tehnyt portaat muutoin samaan syssyyn, Puutavaran tarve ei ole suuri, mutta on tuntunut ylitsepääsemättömältä lähteä hommaamaan pientä nippua puuttuvia alueita varten. Ehkä ensi kesänä, näin ajattelen joka vuosi. :’)

2. Mökin sähkökeskuksen ympäristön ”kaapittaminen”. Minulla on tarkoituksena kehitellä mökin sähkökeskuksen ympärille jonkinlaista avattavaa kotelointia tai kaappia, sillä keskus on vähän ikävästi säiden ja lumen armoilla. Samaan yhteyteen olen visioinut pienen säilytyspaikan kiuaspuille, mutta asia on kesken, vaikka Armaksen vielä eläessä jo mittailinkin installaation mitat valmiiksi ja roudasin osan runkotavarasta mökin kulmalle.

3. Mökin parven listoittaminen loppuun, säilytysratkaisujen viimeistely ja parvelle menevään aukkoon luukun tekeminen. Listoittamista aloitin jo kesällä -22, mutta sielläpä se listasaha odottelee edelleen jatkajaansa.

4. Kahden rännikaivon kiinnittäminen kunnolla. Autokatoksen kulmalla ja yhdessä talon ulkonurkassa olisi vartin (tai korkeintaan parin) homma viimeistellä rännikaivojen asennus loppuun. Koputan puuta, mutta luulen, että tänä syksynä saan nuo kohdat valmiiksi!

5. Porealtaalle tukevamman askelman tekeminen. Tähän saakka olemme kivunneet altaaseen hieman haperon penkin kautta. Samainen penkki toimitti Iisalmessa asuessamme pesuhuoneen penkin virkaa. Ajatus kiinteästä, joko yhden tai kahden allassivun käsittävästä askelmasta on ollut mielessä vuodesta -18 saakka, mutta edelleen könyämme altaaseen kiikkerän version kautta. Tämäkin projekti on ollut jumissa puutavaran puutteen takia. Ehkäpä joskus vielä rykäisemme tarvittavan määrän puuta tilaukseen ja saamme valmiiksi niin porealtaan askelmat kuin puuttuvat portaat muualtakin.

Uskon, että ikuisuusprojektit ovat tavalla tai toisella meitä kaikkia vaivaavia ilmiö, jolle löytyy monia syitä - niin psykologisia kuin käytännöllisiä. Veikkaan, että yleisimpiä syitä ikuisuusprojekteihin ovat motivaation, ajan tai rahan puute. Tai projektien priorisointi to do -listan häntäpäähän. Ainakin meidän huushollissa on varmasti kyse näistä kaikista, mutta eniten ehkäpä priorisoinnista: nämä meidän keskeneräiset asiat löytyvät nimittäin kaikki talon seinien ulkopuolelta eivätkä vaikuta (tai näy) jokapäiväiseen arkeen oikeastaan mitenkään. Siksipä ne on ollut helppo tuupata ikuisuusprojektien listalle eikä keskeneräisyys vaivaa omassa alitajunnassa (vaikka muualla pihalla ja kodin seinien sisäpuolella ajattelenkin monista asioista eri tavalla).

Tiedän, että hommat kyllä valmistuvat, kunhan ne tuntuvat tarpeeksi tärkeiltä ja kun niiden tekemiselle asettaa selkeän deadlinen. Jospa tämä viiden ikuisuusprojektin lista olisi valmiina viimeistään kymmenen vuoden päästä. Palataanpas siis asiaan syyskuuhun 2034 mennessä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...