29.9.2014

DIY: Liukuvärjätyt betonikynttilät

Täälläpä on taas läträtty saneerauslaastilla! Varastossa on sitä vielä iso säkki, joten ajattelin kokeilla betonisten kynttilänjalkojen tekemistä.

Ihan betonisiksi en kynttilänjalkoja jättänyt, vaan halusin suihkia niihin mustaa maalia. Vasta spray-purkki kädessä jalostui idea liukuvärjäyksestä, kun ensimmäinen kylki värjäytyi tällaiseksi vähän vahingossa. Kokomustaa ei siis tullutkaan, vaan ylhäältä alaspäin valuvaa. Sitä en vielä varmaksi tiedä, miten hyvin maali pinnassa pysyy, mutta ensikokemuksella veikkaisin, että ihan hyvin.

Kynttilät on valettu maitopurkkeihin. Kylkiin halusin tietoisesti koloja ja epätasaisuutta, joten varoin kopsuttelemasta ilmakuplia liian tarkasti pois. Yläpään puolestaan ideoin tuollaiseksi lohkaistun näköiseksi, joten valuvaiheessa pyrin "sörssimään" pintaa ja nostamaan reunoja korkeammalle.

Minusta näistä tuli kivoja. Lähestyvää joulukautta ajatellen tällaisia voisi tehdä vaikka lahjaksikin jollekin rouhealle tyypille. Rustaan tähän vielä ohjeet kynttilänjalkojen työvaiheista, itselle muistiin ja teille vinkiksi. :)

1. Tee mössö saneerauslaastista. Jauhetta kuluu useampi desi, riippuen siitä kuinka vajaiksi maitopurkit haluaa jättää. Vettä lisäsin maltillisesti, sillä halusin jättää aineen jytkyksi. Sekoita hyvin ja kaavi purkkeihin.

2. Mitä täydemmäksi maitopurkin täyttää, sitä enemmän se pullistelee. Annoin sivulle lisätukea ilmastointiteippiä kiertämällä, mutta sekään ei täysin suoristanut sivuja. Aineen lisäämisen jälkeen työnnä kynttilät haluamaasi kohtaan, varmista suoruus. Itse käytin valuvaiheessa apuna vanhoja joulukynttilöitä.

3. Anna valun kuivua rauhassa. Liikuttelin kynttilöitä ylös ja alas noin 12 tunnin välein, jotta ne eivät jämähtäneet kiinni. Kun näyttää siltä, että aine ei enää liiku eivätkä kynttilänreiät umpeudu, voi kynttilät ottaa kokonaan pois ja jättää purkit kuivumaan itsekseen. Itse kuivuttelin valuja kaksi päivää kynttilöiden kanssa ja sen jälkeen vielä päivän verran ilman kynttilöitä.

4. Revi maitopurkit pois ympäriltä, kun laasti on jo jämähtänyt muotoonsa. Itse tein tämän kolmen päivän kuluttua.

5. Maitopurkin repimisen jälkeen pinta on vielä kostea, joten se on suht helposti muotoiltavissa. Vuole pullistuneet reunat suoriksi ja sipistele muutenkin haluamallasi tavalla. Muotoilun jälkeen jätä möhkäleet vielä kuivumaan, sillä kosteana niitä ei vielä voi maalata. Itse kuivattelin näitä vielä toiset kolme päivää ennen maalaamista.

6. Suihkuttele sprayta rennolla kädellä. Kätevintä on pitää kiinni kynttilän pohjasta ja suunnata sitä alaviistoon. Näin maalia ei mene "lohkaistuun" yläpäähän ja liukuvärjäys on helppo toteuttaa. Suihkuta sivun yläreunaan maalia tuhdimmin ja hennonna suihkua liukuen. Voit myös viedä betonipintaa kauemmaksi spray-purkista, jolloin maali ei tartu niin ytäkästi sinne, mihin sitä ei paljoa tarvita.

Semmosta. Tässä sitä taas starttaillaan uutta viikkoa. Ja ajatella, kahden viikon päästä ollaan jo syyslomalla! ♥ Kivaa maanantaita!Deko 133 -blogia voit seurata myös täällä:
 FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGLOVIN  |  INDIEDAYS

26 kommenttia:

 1. Ihan mielettömän mageet! Hitsi, kun olisi aikaa tehdä tuollaisia ihanuuksia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikun vaan hommiin! :) Nopsasti näitä sörssäili, mutta kuivumista piti malttaa odottaa. :)

   Poista
 2. Hienot! Näyttää ihan "hiiltyneiltä" :-) Kiva lahjaidea tosiaan! :-) Mukavaa maanantaita, itse juuri laskin että kolme viikkoa lomaan :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin muuten näyttää hiiltyneeltä, nyt kun itsekin katsoo! :) Minusta syysloma on lähestynyt kesän jälkeen nyt hurjan nopeasti - kerrankin! :)

   Poista
 3. Hienosti toteutettu liukuvärjäys Kristiina! :)

  VastaaPoista
 4. WAUU! Aivan upeat kynttilänjalat!! Haluisin niin kokeilla tehdä näitä itse, mutta ilmeisesti on sen verran sotkuista ettei ihan partsilla tehdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, S! :) Ei tässä itse asiassa paikat sen kummemmin sotkeentuneet - itse puuhastelin kodinhoitohuoneessa auki levitetyn sanomalehden päällä ja se riitti ihan hyvin. Maalaaminen tietysti vaatii enemmän ulkotilaa ympärilleen, mutta äkkiäkös tuollaiset käy suihkimassa vaikka missä puskan takana. ;)

   Poista
 5. Aivan upea lopputulos! Rosoista ja ripaus industrial-henkeä. Ai että miten taitava ole tekemään :)

  VastaaPoista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos, Johanna! Minä olen vielä ihan amatööri sinun hienojen betoniluomusten rinnalla! :)

   Poista
 7. Onpa ihanan rouheita! Betonihommat on vieläkin tekemättä, vaikka koko kesän suunnittelin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sanna! :) Vielä ehtii! Itse sörssäilin ja kuivattelin nämä ihan sisätiloissa, joten betonihommat onnistuu ihan hyvin kylmänäkin vuodenaikana. :)

   Poista
 8. MAHTAVAT.
  melkein on pakko itsekin kokeilla! meilläkin taitaa löytyä jotain sementtisäkkejä tuolta..:)
  mutta siis miten pehmeitä möhkäleet olivat vielä kun irroitit kuoret? ei siihen sentään sormet uponnut käsittelyssä:?:) ja kiva kun laitoit ohjeen! monesti saattaa löytää jotain DIY juttuja jostain netistä mutta ei ole kerrottu tarkemmin miten on tehty,joten KIITOS.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä! :) Kun revin maitopurkit ympäriltä pois, eivät sormet enää pintaan uponneet. Betonipinta oli jo suht kova, mutta kuitenkin kostea ja helposti vuollettavissa. :)

   Poista
 9. Ihania! Voisinkin liukumaalata jo olemassa olevia betonikynttilöistä :)

  VastaaPoista
 10. Hienot, näissä on luonnetta :). Milloinkohan mä saisin aikaiseksi askarrella betonijuttuja, kuume kasvaa ja postailtukin aiheesta on, mutta vielä se oma toteutus uupuu...ehkä jouluksi kynttilänjalat, siinä voisi olla tavoite ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavoite kuulostaa oikein hyvältä! ;) Eihän näissä suurempaa hommaa ole kuin se aloittamisen vaiva - niinkuin monessa muussakin asiassa. Mulla odottelee inspiraatiota tällaisista hieman muunneltu versio.. Katsotaan, saanko sitä teille esiteltäväksi asti! :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...