27.11.2016

Ruisleipää ja adventti-iloja

Minulla on riippuvuus. Ruisleipään. On ollut siitä saakka kun olen sitä pienenä ensimmäiset palaseni maistanut. Meillä ei ole koskaan hankittu (hätätapauksia lukuunottamatta) ruisleipää kaupasta, vaan äiti on aina tehnyt leivät itse. Mummolta peritystä juuresta ja omassa leivinuunissa. Tuskin on ihanampaa tuoksua kuin vastaleivottu, juuri uunista nostettu leipä. Tai jumalaisempaa makua kuin ulkoa rapea ja sisältä pehmeä, lämmin ruis.

Vuosien saatossa on äiti vannottanut useampaan kertaan, että sitten isona saan tehdä omat leipäni itse. Sitten kun on oma talo ja uuni. Vaan hups. Nykyaikana se ei olekaan itsestäänselvyys, että kaikista taloista löytyy leivinuuni. Ei meiltäkään tällä hetkellä. Sähköuuni on, joo, mutta siitä ei soisi puhuttavan samassa lauseessa ruisleivän kanssa - maku ja koostumus jäävät sähköuunissa auttamattomasti puolitiehen. Äippä-parka on siis saanut pitää tyttönsä leivässä edelleen. :') Seuraavaan taloon on kuitenkin uuni tulossa, joten pitänee alkaa opetella reseptiä ihan tosissaan.

Määrällisesti kulutan ruisleipää hurjasti, yli kaikkien mahdollisten suositusten. Kokonaisia leipiä saattaa kulua viikossa kaksikin kappaletta. Kaikkien kroppa ei tuollaista määrää kestäisi, mutta minulle leipä on aina ollut perusraaka-aine, jota ilman en osaa olla. Voisi kai sitä ihmisellä pahempiakin riippuvuuksia olla. :) Tosin, en ole meidän pesueessa ainut rukiin perään, näyttää tuo mieskin mussuttavan sitä melko hyvällä tahdilla!

Viikko sitten mainitsin, että VillaMaa Designin koivupuisella pannunalusella on meillä hieman omanlaisensa käyttötarkoitus. Ja tämä se on, versio leipälautasesta. Miten kauniisti vaalea koivu ja ruskea ruispinta sopivatkaan yhteen! Alusen koko on tähän käyttöön juuri sopiva: puupinnalle mahtuu juuri sen verran leipäpalasia, että ne tekevät kylläiseksi. Isommalle alustalle kun saatan humpsauttaa syömistä reilusti yli tarpeen.

VillaMaa Design -arvonta päättyi eilen ja voittaja on arvottu. 35 euron arvoisen tuotesetin pääsee itselleen valitsemaan AnKa, paljon onnea! Kiitos kaikille osallistujille. ♥ Muistakaa suosia suomalaista jouluostoksilla!

Mitä tulee adventti-iloihin, niin ne liittyvät lumeen ja viikonlopun touhuihin. Eilinen vierähti Kuopion Designjoulumyyjäisissä ja sinne olen starttaamassa hetken päästä tänäänkin. Ei meitä savolaisia suotta lupsakoiksi luonnehdita, sen verran mukavaa on ollut myyjäistellä. Ja myyjäkollegat - aivan huippuja! Toissayönä satanut lumivaippa oli mahtava yllätys, mutta vaikeutti "hieman" tavaroiden roudaamista. Ja autoiluakin - Ninnimoin Nina pääsi työntämään meikäläisen Tiinun irti lumihangesta. Mutta mitäs näistä, hauskoja juttuja muistella perästäpäin.

Iloista adventtisunnuntaita!

P.S. Äiti, minulla on pakkasessa enää yksi leipä jäljellä!


6 kommenttia:

 1. Tuo leipä on varmasti aivan huippu hyvää 🤗 ja kuvat ovat todella kauniita 💖

  Mukavaa 1. Adventtia! 💖

  VastaaPoista
 2. Oi oi, en osaa edes kuvitella miltä tuollainen oikea ruisleipä maistuisikaan, kuulostaa todelliselta luksukselta täältä käsin! <3 Kauniisti sopii myös leipäalustaksi tuo pannunalunen. Oikein tunnelmallista ensimmäistä adventtia! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, se maistuu täy-del-li-sel-tä. :) Pitäisi lähettää joskus yksi sinne maistiaisiksi! ;)

   Poista
 3. Ompas herkulliset kuvat ja varmasti on itse leipäkin niiiin herkkua! Ihanaa ekaa adventtia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kriisi päällä, kun tuo pakkasessa ollutkin leipä on syöty! :')

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...