9.12.2016

Piparkakkutalo 2016

On aika esitellä tämän vuoden piparkakkutalo! Malliltaan se on hyvin perinteinen: harjakattoinen mummonmökki, jonka aidatulle pihalle mahtuu muutama kotikuusi. Muotit vedin taas omasta päästä valmistaikinaa sulatellessani: talon elementit on helppo huitaista ensin paperille ja käyttää sitten sabluunana kaulitun taikinan päällä.

Joka vuosi piparkakku tulee vallatuksi, kun pikkutontut asettuvat sen ympäristöön kodiksi. Ovat aika hauskoja veikkosia, sillä niitä löytyy vaikka mistä - yksi hujeltaa savupiipussa, osa piilottelee kuusten takana ja pari loikoilee talonnurkalla. Yleensä joulupukki päivystää tuossa ovella talon isäntänä.

Piparitaloon haluan aina tonttujen lisäksi muutakin eloa, joten mökki on valaistu pienellä valosarjalla. Ette arvaa, miten mukava on iltahämärässä katsella pikkutalon ikkunoista tuikkivaa lämpöä! Ikkunalasit pitää olla totta toki myös tällaisessa talossa ja siihen tarkoitukseen liivatelehdet sopivat hyvin; kun liivatelehden kiinnittää sisäpuolelta kiinni sokeri- tai koristelumassalla, se pysyy ikkunassa läpi juhlakauden. Lehden ristikkokuvio myös näyttää ihanasti vanhalta ikkunalasilta.

Koristelussa minulla on aina tapana käyttää valkoisia ja hennon violetteja ranskanpastilleja sekä hopeisia pikkukuulia. Niiden päälle kun vielä ripottelee tomusokeria lumikerrokseksi, näyttää kokonaisuus siltä miltä pitääkin. Tunnelmalliselta.

En enää pysy kärryillä siinä, montako piparkakkutaloa olen elämässäni tehnyt. Yläkouluikäisenä niiden tekemisen kuitenkin aloitin ja vuosittain olen tehnyt vähintään yhden talon - joinakin vuosina enemmältikin myyntiin ja lähimmäisille. Tämä on yksi sellainen joulujuttu itselle, joka on ihan must. Mallin mietin aina vuosittain ja teen sitten muotit sen mukaan. Nyt mennään perinteisellä, viime vuonna mökki oli mansardikattoinen ja sitä edellisinä vuosina tein useamman piparikirkon. 

Minusta pipari on parhaimman makuista aina taikinavaiheessa syötynä, joten valmiita pipareita ei meillä juurikaan napostella. Talosta leviää kuitenkin ihana, makoisa piparivivahde joulukuiseen kotiin. ♥

Löytyykö sieltä muita pipariraksailijoita?


14 kommenttia:

 1. Mä oon pari kertaa yrittänyt tehdä piparitalon, mutten ikinä onnistu siinä! Ihailen muiden luomuksia ;)

  Taikina on todellakin parasta , slurps!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni tein nuorempana ennen taloihin siirtymistä kuutiomaisia piparilyhtyjä.. Entäs jos kokeilisit aloittaa sellaisesta? :)

   Poista
 2. Voi ihanuus sentään, sinä se olet kyllä niin taitava käsistä! <3 Aivan ihana ja symppis talo! :-) <3 Ei voi kun ihastella ja ihastella! :-) Itse mielellään värkkäisin myös, mutta... eivät ne muutamat ole kovin hienoja ollut. Hih. Viime vuonna kokeiltiin suklaataloa myös :-)

  Ihanaa viikonloppua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mut hei, ei se ulkonäkö ole pääasia, vaan itse tunteella tekeminen! <3 :) Oi, suklaatalo voisi olla hauska!

   Poista
 3. Hieno talo ja ihanat tontut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Tonttujen pitää päästä joka vuosi tiluksille temmeltämään. ;)

   Poista
 4. WAU! Ihan mielettömän upea! Itse en ole koskaan kokeillut piparkakkutalon tekemistä. Lapsuudessa äiti teki aina piparkakkulyhdyn ja sen syöminen kesti viikkotolkulla, minä kun en erityisemmin pipareista välitä (etenkään koristelluista, tavallisia tulee aurajuuston kanssa syötyä). Nuo tontut, pukki ja valo on kyllä piste i:n päällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, minäkin tein joskus piparilyhtyjä - ne ovat hauskoja! :)

   Poista
 5. Huisin hieno mökki! Minä tein ennen aina kotiin tuliaisiksi piparitalon, mutta nyt kun sisarukset ovat jo isoja, on raksa jäänyt käynnistämättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitähän teidän kisut tykkäisi omasta talosta... ;)

   Poista
 6. Ihana pieni mökkeröinen! En muista olenko koskaan tehnyt piparkakkutaloa... ehkä äidin kanssa joskus junnuna. Itse tykkään pipareiden koristelusta, siksi niitä tulee tehtyä lähes joka vuosi. Ja jokunen on kiva syödä myös glögin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin voisin kuluttaa tunteja koristelemiseen, harmi että satsit jäisivät meillä syömättä. :') Pitäisi varmaan keksiä, kelle voisi viedä pipareita viemisiksi. <3

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...