5.12.2017

Talolta terve!

Voi jumpe, minkälainen marraskuu jäi taakse! Ihan hurja! Käytännössä olin kaiken liikenevän ajan töissä: opepäivien jälkeen printtihommissa iltamyöhään saakka. Kuukauteen mahtui myös useampia myyjäisreissuja eri kaupunkeihin ja meikäläisen sairasteluputki. Kerroinkin jo aiemmin miehen sairasteluista, jonka jälkeen vetäisin itse seitsemän päivää kestäneen kuumesession. Se oli ja meni jo pari viikkoa sitten, mutta olo ei ole vieläkään ihan normaali, sillä kurkkuun koskee edelleen.


Talolla on marraskuu vietetty aika hiljaisesti, lattian kuivumista odotellessa. Seinät ovat maalissa, katto paneeleissa, takka paikallaan, spotit katoissa ja ulkovalot seinissä. Tämän viikon torstaina otetaan näytteitä lattian kosteudesta ja mikäli lukemat ovat sitä mitä oletetaan, pääsee laatoittaja hommiin, tämän jälkeen sitten kalusteasentajat.
Takassa ja uunissa olisimme saaneet aloittaa jo kynsitulien polttamisen, mutta aika ja jaksaminen ei ole riittänyt asian ajattelemiseenkaan. Jospa viimeistään joululomalla. Takka meille tuli Uunisepiltä kokonaan valkoiseksi slammattuna, mustakromisilla yksityiskohdilla täydennettynä. Leivinuuni löytyy takan yläpuolelta ja sen luukku sijaitsee sivussa oikealla.

Sähkötöiden osalta otimme kattospotit ja ulkovalot omiksi hommiksi, jotta saimme ne samanlaisiksi kuin saunamökissä. Näiden tiimoilta saunamökin sähköistyksestä vastannut tuttu sähkömies vietti talolla yhden marraskuisen lauantain - muut sähköhommat tulevat sitten Dekotalon aliurakoitsijan kautta. 

Meillä on ledispotit nyt siis joka huoneessa ja kaikissa paikoissa niitä saa himmennettyä. Spottien lisäksi joka huoneeseen tulee perinteiset lamppupaikat normaaleille kattovalaisimille. Rahallisesti spottivalinta oli meille useamman tonnin paukku, jota puntaroimme paljon. Budjettia pyöritellessämme kallistuimme kuitenkin panostamaan näihin, sillä kodin himmeähköstä valaistuksesta tuli aikoinaan tehtyä havaintoja Iisalmessa ja nyt halusimme olla harmittelematta asiaa jälkikäteen. Kodin valaistuksella on suuri merkitys hyvinvoinnille.

Ulkovaloiksi valitsimme aikoinaan jo mökkiä rakentaessamme valkoiset Konstsmide Modenat. Talon ja mökin ulkoseinissä ovat kiinni nämä seinäversiot ja pihalle levitellään sitten joskus vielä jalallisia pylväsvalaisimia. Mökissä seinävalaisimet ovat päivittäin tositoimissa ja niistä olemmekin tykänneet todella paljon. Talon valot tulevat toimimaan astronomisella kellokytkimellä.Kattopaneelit tulivat meille sisätiloihin tällä kertaa puhtaanvalkoisina. Selvitin, olisiko ollut mahdollista saada kaikki muukin samansävyisenä - ikkunapuitteet, listat ja väliovet - mutta asia kaatui välioviin. Niiden sävyttämiseen budjettimme ei olisi venynyt, joten kattoa lukuunottamatta alemmat elementit tulevat sillä normivalkoisella. Valkoisia seiniä meille ei ole tällä kertaa tulossa ja toivonkin, että hennon vaaleanharmaa yleissävy hieman huijaisi tuota yksityiskohtien normivalkoisen kellertävää sävyä.

Seinien yleisvärin nimi on Tikkurilan Ketju (F428). Sillä maalattiin kaikki muut seinät, paitsi tuleva televisiohuone; siellä mennään hieman tummemmalla Graniitilla (K499). Yläpuolen rakeinen kuvapari ei anna oikein minkäänlaista kuvaa sävyistä, sillä kuvauskelejä ei täällä ole ollut pitkään aikaan. Värisävyt ovat kuitenkin tuttuja valintoja, sillä Ketjulla maalattiin aikoinaan Iisalmessa osa seinistä ja Graniittia olen käyttänyt kaikissa tekemissäni DIY-betoniseinissä.


Olemme tilailleet omina hankintoina kodinkoneita ja niitä on alkanut ripotellen tulemaan tontille. Raksan päällimmäiseksi murheenkryyniksi ovat nyt kokonaisuutta tarkastellen muodostuneet kuljetusfirmat, jotka kerrasta toiseen tulevat tuomaan tavaroita äkkivaroituksella. Ei puhettakaan ennakkosoitosta edes tuntia-kahta aiemmin. Tämä on ollut stressaavaa, sillä sekä minun että miehen työnkuvat ovat sellaiset, ettemme pysty päivystämään puhelimen äärellä saati järjestämään nopealla varoituksella talolle vastaanottoa. 

Eihän siinä mitään, jos tavarat pärjäisivät itsekseen sään armoilla, mutta kun nyt tässä vaiheessa toimitukset ovat sellaisia, jotka pitäisi saada heti sisätiloihin suojaan. Perhana sentään. Viimeisin toimitusesimerkki on tältä päivältä, kun tontille saapuivat omina hankintoina tilaamamme keittiön työtasot. Nämä jos mitkä oli tärkeää järjestellä heti sisälle ja vieläpä oikealla tavalla aseteltuna, ettei ikäviä käyristymisvaurioita pääsisi syntymään. Onneksi appiukko oli päässyt pikahälytyksellä paikalle - itse katsoin puhelinta vasta siinä vaiheessa, kun kuljetus oli jo tontilla enkä olisi kesken koulupäivän päässyt muutenkaan pomppimaan talolle. Phuuh.

Vielä pitäisi tilata suihkut, toisen vessan hanasetti, kiuas, peilivalaisin ja saunan puumateriaalit. Sen jälkeen taitaisivat hankinnat olla tähän hätään selvät. 

Nyt huokaistaan pieni hetki eikä oteta keskiviikon minilomalle minkäänlaisia tavoitteita.

Erinomaista huomista itsenäisyyspäivää - palataan taas!


3 kommenttia:

 1. Mukava kun laittelit kuulumisia 🤗 ja hyvältähän siellä alkaa näyttää 💕

  Iloista itsenäisyyspäivää! 💕

  VastaaPoista
 2. Teillä näyttää hyvältä siellä talonkin puolellla! Oikein mukavaa itsenaäisyyspäivää ja rauhallista joulun odotusta!

  VastaaPoista
 3. Mukava lukea ja kurkata kuulumisia, upeasti etenee! <3 Hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...