12.1.2018

Skandinaavinen mökkikeittiö

Kuvapihtari täällä hei! Minulla on heinäkuusta asti pysytellyt luonnoksissa tämä postaus. Kuvailin tuolloin meidän tuoretta mökkikeittiötä, mutta kuvia käsitellessäni iski itsekriittisyys. Edellisessä päivityksessäni sivusin kameran kittilinssin aiheuttamia ongelmia ja niiden vuoksi nämäkin kuvat ovat jääneet hautumaan. Ja oikeastaan hautumaan on jäänyt koko mökkisisustuksen kuvaaminen.

Katsoinpa näitä puoli vuotta sitten millä silmällä vain, rekisteröin ainoastaan huonoja, julkaisukelvottomia otoksia. Pullistuneiden linjojen lisäksi koin ongelmaksi pintojen pikselöitymisen: blogiin pienennän kuvat 750 kuvapistettä leveiksi, mikä on aika pieni luku. Sen myötä mustilla kaappipinnoilla soljuva valo pikselöityy eikä sille mahda mitään vaikka kuinka "blurraisi" aluetta.

Edellisen postauksen rohkaisemana palasin mökkikeittiökuvien äärelle eivätkä nämä enää niin kurjilta näyttäneetkään. Ja härreguud sentään, miksi näiden täydellisiä pitäisi ollakaan, tämä bloggaaminenhan on vain harrastus! Joten nyt kriittisyys romukoppaan ja asian äärelle - tärkeintähän on, että kuvien kautta pääsee perille varsinaisesta aiheesta. Tässä yhteydessä se on skandinaavisella ajatuksella tehty mökkikeittiö. Joten olkaas hyvä, tällainen tästä meidän pikkuisesta köökistä lopulta tuli:

Keittiön mitoittaminen oli tarkkaa puuhaa. Raamit sille määräsi parvelle vievä porrasaukko ja siihen tehdyt portaat. Portaathan tähän valmistuivat minun tekemieni piirustusten mukaan ja ne toteutti paikallinen timpuri, jonka palkkasimme viime keväänä hetkeksi avuksemme. Portaiden sijainnin myötä keittiötasolle jäi tilaa 140 cm, jonka pituisia sekä allastaso että saareke ovat. Allastason syvyys on normaali 60 cm, mutta saareke tehtiin mahdollisimman syvänä, jotta sen ääressä pystyy myös istuskelemaan. Käytännössä piti mittailla, minkä verran haluamme jättää tilaa ulko-oven eteen, jotta taso ei heti syöksyisi sisään astuessa vastaan - lopulta saarekkeen syvyydeksi päätettiin 83 cm.

Koko keittiösetti hankittiin budjettia varjellen Ikeasta: kaapistot, tasot, allas, hana, liesi, uuni, jääkaappi ja tuolit. Kasaamista päivittelin muun muassa tässä postauksessa ja lopulta siihen kului aikaa noin kuukausi. Suurimmaksi osaksi kasasin kokonaisuuden itsekseni, mutta mies auttoi alkuvaiheissa sekä tasoon tehtävien aukkojen sahaamisessa.

Kokonaisuuteen olen itse todella tyytyväinen. Tätä tilaa suunnittelin mökistä pitkään, mutta pyörittely kannatti ehdottomasti. Keittiöstä tuli kaunis ja toimiva, paras mahdollinen mitä tänne kuvitella saattaa. Kaapistojen mustaa väriä arvoin vielä vuosi sitten, mutta onneksi uskalsin valita sen, vaikka varmasti epätyypillinen mökkiratkaisu olikin. Paitsi että mattamusta näyttää ihanalta, rajaa se selkeämmin keittiön tuvasta omaksi alueekseen. Mökin tuvassahan on neliöitä vain pyöreät 16, joten tämä värikikka huijaa silmiä näkemään tilan kokoaan suurempana.

Paitsi että kaapistojen koko piti miettiä tarkkaan, oli haaste myös koneiden valitsemisessa ja sijoittelussa. Kevyesti varusteltuun keittiöön emme voineet useammista syistä tyytyä, vaan toimintojen oli vastattava normaalia täyden palvelun kotikeittiötä. Astianpesukonetta emme saaneet tilaan mahtumaan, mutta muuten toiminnot vastaavat normikeittiötä. 

Yläpuolen kuvassa näkyvä uuni on yhdistelmäuuni, eli siinä samassa paketissa useampia toimintoja, kuten mikro ja normaali uuni. Tällä valinnalla säästimme mikron verran tilaa, ja itse laitteeseen olemme olleet piirua vaille tyytyväisiä; ainoastaan rapean pitsapohjan asetusta en ole vielä uunista löytänyt, mutta ehkä vika on vain käyttäjässä. :') Jääkaappi on integroitu uunin oikealle puolelle ja tila on siinä riittänyt meidän ruokakamppeillemme hyvin.

Liesi ei sijoittunut uunin luokse, vaan halusin sen allastason nurkkaan. Ikeasta löytyi tuollainen kapea, kaksipaikkainen keittotaso, joka sopi hyvin suunniteltuun paikkaan. Käyttöominaisuuksiltaankin se on vastannut hyvin tarpeisiimme. Myös musta hana on ajanut hienosti asiansa, itse asiassa niin hyvin että myös taloon on tulossa samanlainen hana sekä keittiöön että kodinhoitohuoneeseen. Käyttöidea tässä Ikean hanassa poikkeaa perinteisistä, ja toimintaperiaatteen oppimiseksi menikin tovi loppukesästä. Nyt kun idea on hallussa, olen useampaan otteeseen ihmetellyt, miksei tämä Ikean musta hana ole päässyt suurempaan blogisuosioon, tämähän on huippu!

Uskokaa tai älkää, keittiön säilytystila on riittänyt puolivuotisen asumisemme aikana hienosti! Lieden alle olen sijoittanut kaikki kuiva-aineet, sekä muutaman kattilan ja vuoan. Kahvinkeittotason alta löytyy vetolaatikostot aterimille, laseille, kupeille ja lautasille. Uunin alla on myös säilytystilaa sekä jääkaapin oikealla puolella olevassa kapeassa pystykaapissa. Tietysti on pitänyt tehdä rajaamista erityisesti sen suhteen, minkä verran arjessa tarvitaan kippoja ja kuppeja - todellisuudessa niitä tarvitaan yllättävän vähän. Olen yrittänyt säilöä laatikoissa maksimissaan neljä kappaletta kutakin käyttöastiaa (neljä kahvikuppia, neljä pikkulautasta, neljä lasia ja niin edelleen) ja välillä tuntuu että sekin on ollut jo yltäkylläinen määrä. Kylläpä saatetaan ihmetellä sitten säilytystilan runsautta, kunhan päästään täyttämään taloon valmistuneen keittiön kaappeja!

Keittiön mustan Bazar-valaisimen taisin hankkia jo ennen kuin mökistä oli pystyssä yhtäkään runkotolppaa; oikeastaan koko keittiösuunnittelu lähti sen ympäriltä liikenteeseen. Mielestäni se istuu loistavasti tuohon kohtaan, mistä portaat lohkaisevat vinon palasen. Koska visio Bazarista oli niin voimakas, en missään vaiheessa voinut kuvitella mökkiin yläkaappeja. Ja hyvä niin, olisivathan ne tehneet tästä paljon raskaamman kokonaisuuden. Mökkiasumisen aikana Bazarissa on loistanut valo joka ilta - koska mökin spoteista tuleva valo on puhdasta, laitoin tähän vähän kellertävämmän (lue: tunnelmallisemman) lampun. Saarekkeen yläpuolelta löytyy paikat kahdelle roikkuvalaisimelle - nyt olen vielä halunnut pitää tilan avoimena, mutta ehkä joskus tulevaisuudessa lisään siihen pari simppeliä, roikkuvaa lamppua.

Näiden heinäkuussa otettujen kuvien jälkeen on mökkikeittiön maisemissa tapahtunut vain pieniä muutoksia: portaiden yläpää on listoitettu valmiiksi ja matto on vaihtunut isompaan. Tuolle House Doctorin Block-matolle kävi kurja kohtalo: se oli eksynyt pois heitettävien raksamattojen pinkkaan ja huitelee nyt todennäköisesti tuhkana taivaan tuulissa. :')

Huh, taas tuntuu siltä, että en osaa esittää asiaani lyhyesti ja ytimekkäästi. Kaiken suunnittelun ja tekemisen jälkeen mökkikeittiöstä voisi selittää vielä hurjasti enemmänkin, mutta tässä lienee jo riittävästi blogitarpeisiin.

Mukavaa viikonloppua!


18 kommenttia:

 1. En ole mustan ystävä, mutta toisinaan "kolahtaa". Nyt kolahti ja tykkään näkemistäni :))

  VastaaPoista
 2. Kauniit kuvat ja tyylikäs keittiö!

  VastaaPoista
 3. Kompakti karkki! Kiva, kun jätitte tuon mökin lattian puun sävyyn.

  Tosta pihtaamisesta vielä, pakko kommentoida, että näin talven sinisessä valossa kesäajan lämmin valo tuo ihanaa kodikkuutta kuviin - ei siis ollenkaan huono juttu ;DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, talvisessa valossa nämä kulmat näyttävät ihan erisävyisiltä! :) Mitä muuten sävyihin tulee, niin tuo lattia on nyt reilussa puolessa vuodessa tummunut jo aika paljon. Voi siis olla valkovahailukierros edessä jossain vaiheessa..

   Poista
 4. Wau mikä keittiö! Nyt tuli vähän keittiökateus, meidän viime kesänä mökkiaittaan kasaama Ikean keittiö ei ole yhtään noin tyylikäs :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläpä höpötä, minä just muistelin sinun mökkipostausta ja sitä miten ihastelin sitä lukiessani! <3

   Poista
 5. Todella tyylikäs! Ja lattian puun sävy sopii loistavasti. Seinät ovat kauniit, onko niissä paneeli?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, seinissä on Cellon seinäpaneeli. Yritin ensiksi etsiä leveitä puisia versioita, mutta ei tärpännyt. Tämä MDF-versio on kuitenkin kovin mieluinen. :)

   Poista
 6. Turha kriittisyys todellakin pois, ruudun tältä puolelta katsoen ei oleellista ole kuvien tekninen täydellisyys vaan kuvissa näkyvät kauniit asiat ja mukavat tunnelmat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marja, tämän kun aina muistaisi postausluonnoksen äärellä! :D

   Poista
 7. Ihana keittiö! Ja ihana mökki ja koti teille on kyllä muutenkin tulossa. :) Mua harmittaa, kun ei ole nähty pitkään aikaan. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina! <3 Voi, jospa nähtäisiin nyt sitten kesän erkkamiitissä! Viime kesänä se meni totaalisen ohi, mutta nyt ei pitäisi olla niin tiukkaa tiedossa (*koputan varalta puuhun*).

   Poista
 8. Säntillistä suunnittelua ja lopputulos on mieletön! Kuvissa ei todellakaan ole mitään vikaa, mutta omia hermoja säästääksesi suosittelisin hankkimaan jonkun kevyen version Photoshopista. Kun pienennät kuvaa, niin todellisuudessa pikseleidenkin pitäisi pienentyä, ei missään tapauksessa suurentua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa Syhiseni, pitäisi jaksaa hankkia ja opetella uusi ohjelma! <3 Nopeasti laskettuna tällä nykyisellä on ikää 17 vuotta... :'D :'D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...