5.5.2019

Miten valkoinen tiskiallas pysyy puhtaana?

Valkoinen tiskiallas hanoineen on meidän keittiömme kiintopiste. Suunnitteluvaiheessa tiesin haluavani tällaisen valkoisen yhdistelmän, mutta värivalinta pohditutti. Entäs jos se tahrautuu heti rumaksi? Hankinta lukittiin, kun päätin, että vaihdetaan sitten musta kokonaisuus tilalle, jos alkuperäinen versio osoittautuu torsoksi. Kaksikko hankittiin Ikeasta ja altaan materiaali on kvartsikomposiitti. 

Käyttöä on takana nyt yksi kokonainen vuosi ja neljännes päälle, joten puhtaanapitoarviointia pystyy jo tekemään. Pääsääntöisesti allas pysyy siistinä vaivattomasti. Se ei ole erityisen herkkä imemään tahroja itseensä eikä vaadi kovin kummoisia ylläpitotoimia. Todettakoon kuitenkin lisähuomautuksena, että erityisen vaativissa olosuhteissa ei altaan tarvitse meidän kahden aikuisen ja yhden koiran taloudessamme pärjätä.

Aina kun hana ja allas vilahtavat somekuvissa, tupsahtelee postilaatikkoon kysymyksiä puhtaanapidosta ja valkoisen pinnan vaativuudesta. Ajattelin, että voisin koota postaukseksi saakka ne käytännön seikat, jotka omassa arjessa toteutuvat ja jotka saavat altaan pysymään suht puhtaana. Näitä on muutama kappale: arkiset käytänteet ja oikeanlainen pesuväline.

Arkiset käytänteet. Keittiössä puuhastelun lähtökohtana on, että likaiset astia siirtyvät suorilla pesukoneeseen sen henkilön toimesta, joka niitä on käyttänyt. Jos ne jätettäisiin kököttämään altaan reunoille tai annettaisiin kasautua sen pohjalle, pinttymiä tulisi varmasti. 

Minua hiertää muutenkin, jos pesuallasta käytetään tiskien välilaskutasanteena: niiden uudelleen poimimiseen ja astianpesukoneeseen laittamiseen joutuu käyttämään tuplavaivan, kun koneen luukun voisi aukaista yhteen syssyyn jo heti alkuunsa. Hankalasti ovat altaankäytön tielläkin.

Tässä harmistumista aiheuttaa myös se, että useimmiten tiskinsä altaaseen jättävä (lue: mies) kokee kuljetuksen olevan jo perillä, ja varsinaisen lopputoimituksen tekee joku muu (lue: Kristiina), mikä on epätasa-arvoista kotityöroolitusta. Näissä käytänteissä meillä on ollut tällä vuosikymmenellä hiomista, mutta nykyään altaan liepeiltä ei taida totuuden nimissä löytyä enää kahvikuppia tai vanukaslusikkaa kummempaa tuplanosteltavaa. :)

Toinen peruskäytänne on altaan huuhteleminen värjäävien aineksien käsittelemisen jälkeen. Käytännössä jäähtyneet kahvilitkut ja tomaattipohjaiset ruuat ovat niitä, jotka jäävät herkimmin altaan pohjalle sävykerrokseksi, jos niitä ei heti huuhtele viemäriin. Tämä on aika yksinkertainen ja melko hyvin meillä molemmilla automatisoitunut toimenpide: jos altaassa tiskataan tai sinne kaadetaan värillisiä sortimentteja, riittää, kun hanalla valuttaa kiertoliikkeen verran vettä yhdeltä laidalta toiselle.

Pesuvälineet. Arkipäivinä yleensä riittää pelkkä huuhtelu altaan siistinä pysymiseen, mutta joskus on tarpeen vetäistä pohja omalla tiskiharjallaan tai talouspaperilla. Viikkosiivouksen yhteydessä pesen altaan sitten tarkemmin joka neliösentiltä ja tämä kertaviikkotapa näyttäisi olevan tarpeeksi riittävä altaan valkoisena pysymiseksi.

Olen löytänyt pesuvälineeksi ykköstykin, jota en vähässä kummassa vaihda: Viledan tahranpoistaja-sienen, joka käytännössä kuuluu markkinoilla olevien erilaisten taikasienien klaaniin. Tämän kastelen ensin vedellä, tipautan päälle pari tippaa tiskiainetta ja sitten pyörittelen läpi altaan reunat ja pohjan. Vielä ei ole tullut eteen sellaista tahraa, joka ei sienellä olisi lähtenyt. Oikein odotan, että pääsen kerran viikossa tositoimiin, sillä vaikka allas ei ensikatsomalta näyttäisi likaiselta, kirkastuu se kuitenkin aina sienikäsittelyn jälkeen.  Sen verran olen vetänyt itselleni rajaa siivoukseen, että kerta viikkoon tehopesua saa riittää, vaikkei siihen montaa minuuttia kulukaan.

Sellaisia käyttökokemuksia meiltä. Jos haaveissa on valkoinen tiskiallas, se on kyllä mahdollista saada pysymään valkoisena, jos omat käyttötottumukset ovat suotuisia. :)

1 kommentti:

  1. Teillä on kyllä niin kaunis keittiö ja tuo allas on hieno. Kiitos kun jaoit kokemuksiasi.
    Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...