10.10.2015

Ennenaikainen joululahja

Kaunista syyslauantaita! Vihdon ja viimein voin julkaista teille postauksen, jota olen kauan odottanut ja hautonut mielessäni. Meille kun kävi eilen niin, että kirjoitimme nimemme rantatontin kauppakirjaan. Kyllä. Rantatontti. Meidän. Ikioma.

Voi siis sanoa, että hankimme itsellemme ennenaikaisen joululahjan, tarkalleen mitattuna 8802 neliön kokoisen. Tuliko yllätyksenä? Ei pitäisi, sillä olenhan pitkin blogitaipalettani vilautellut fraasia "sitten seuraavassa talossa". Hankkimamme tontti sijaitsee Rautavaaralla, minun ja mieheni synnyinkunnassa, reilun 70 kilometrin päässä täältä Iisalmesta. Paikkakunnalla, missä itse ajan jo päivittäin töissä. Paikkakunnalla, missä on oikea koti - se, joka tuntuu sydämessä. Tämänhetkinen kotimme on jo rakennusajan starttihetkistä lähtien ollut väliaikainen ratkaisu, hetkellinen pitstoppi elämässä. Olemme tienneet koko ajan, että jossain vaiheessa alamme tähdätä kohti seuraavaa projektia ja se hetki on nyt. Uskomatonta. Alamme oikeasti suunnitella sitä kotia, jonka on tarkoitus olla turvapaikkamme koko loppuelämämme ajan.

Tämän postauksen kuvat on otettu tontilta noin kuukausi sitten. Olemme käyneet siellä jo useamman kerran samoilemassa, suunnittelemassa ja haaveilemassa.

Se, että olemme vihdoin tässä pisteessä, tonttiomistajina, ei ole ollut mutkattoman tien takana. Tontinetsintä meillä on ollut käynnissä epäsäännöllisesti jo vuoden ajan. Olemme haarukoineet ja tunnustelleet useampia paikkakuntia täältä Pohjois-Savosta ja on vaatinut älyttömästi ajatustyötä, että haaveet ovat kiteytyneet Rautavaaralle. Oikeasti jos ajatellaan, niin kuka hullu uskaltaa rakentaa kodin alle kahdentuhannen asukkaan pikkukuntaan, korpitaivalten taakse? Tietoisena siitä, ettei välttämättä koskaan tulisi talokaupoilla saamaan takaisin rakennukseen sijoittamiaan varoja? Jos ei suuremmissa kaupungeissa asuntokauppa käy, niin vielä vähemmän maaseudulla. Tällaisessa rakennusprojektissa täytyy olla varma siitä, että on sitoutunut paikkakunnalle ja että se on omien töiden suhteen turvallisilla sijaintikoordinaateilla varustettu.

Jos ei ollut ajatusrundi helppo, niin vielä enemmän on psyykeä syönyt varsinaisten tonttimahdollisuuksien kartoittaminen ja lopullinen kaupanteko. Tämän tontin saaminen oli rehellisesti sanottuna vaikea, työläs, epävarma ja tuskainenkin kokemus. Olen ollut itse pari viimeistä kuukautta kuin tulisilla hiilillä, alamaissa ja hermoraunio. Luojalle kiitos, miehellä on ollut kärsivällisyyttä jatkaa ja hoitaa prosessi loppuun siitä, mihin minun jaksamiseni päättyi. Tiedän, että tällainen sepustus saa siellä kulmakarvoja nousemaan ja haluankin hieman avata mitä tarkoitan. Selittää myös samalla pientä osaa siitä, mikä on vaikuttanut omaan mielialaan ja syksyn bloggailuun.

Tiedättehän, että pienellä paikkakunnalla pärstäkerroin vaikuttaa hyvässä ja pahassa. Niin ei saisi olla, mutta vaikuttaapahan vain. Tässä tapauksessa oikeastaan sukunimi. Olen ollut pienestä pitäen tietyille tahoille se rehtorin pentu ja saanut tittelin mukaista kohtelua niin keskenkasvuisilta kuin aikuisilta. Suurin osa kyläläisistä ei tietenkään luo merkityksiä nimille, naamoille tai titteleille, mutta aina on eteen putkahtanut niitä pahansuopaisia tapauksia, jotka kateuksissaan ja ihmistä ollenkaan tuntematta tekevät määrityksiä ammattien ja sukunimien perusteella. Aiheesta olisi omaksi postauksekseenkin asti kerrottavaa, mutta nyt pomppaan vain eteenpäin. Tonttiasiat kun oikeasti meinasivat tyssätä minun sukunimeeni. Ei mukavan myyjän taholta, vaan ihan muita reittejä pitkin. Ette usko sitä epäoikeudenmukaisuuden ja voimattomuuden tunnetta mikä tuollaisesta ryöpsähtää pintaan. Kaikki ne muistikuvat vastaavista tilanteista elämän varrelta. Niin väärin. Jokaikinen kerta ja tapaus. Olen todella ollut täällä pahalla mielellä ja epäuskoisena, mutta onneksi on ollut mies rinnalla hoitamassa prosessia, kestämässä minun itkuni ja valamassa uskoa asioiden onnistumiseen. Fiuf.

Jotta oikea kuva säilyy, niin tällaisia pärstäkertoimella oikeudenjakajia ei ympärillä onneksi montaa ole. Emme olisi ostaneet tonttia kylältä, jos tunne paikasta ei olisi kodikas ja turvallinen. Vaikka yksi promille vastaantulijoista aiheuttaisikin alakuloa ja ahdistusta, se ei syö merkitystä niiltä kaikilta lopuilta, jotka vilpittömästi hymyillen ovat iloisia tonttihankinnastamme ja toivottavat lämpimästi tervetulleeksi takaisin paikkakunnalle. On harmi ja vääryys, että tonttitaival oli tuskainen, mutta samalla jo iloitsen siitä, että enää vastaavia vastoinkäymisiä ei pitäisi tulla, ei ainakaan rakennusprojektiin liittyen (*koputan varmuudeksi puuta*).


Jotain epävarmuudestani ("Kyllä tämä vielä johonkin kosahtaa!") ja jännityksestäni kertonee se, että ennen eilistä kaupantekotilaisuutta sykkeeni pyöri sadankolmenkympin yläpuolella. Nyt se on jo tasaantunut ja mieli oikenee tunti tunnilta tajuamaan, että meillä on oikeasti oma rantatontti ja nyt voi todella alkaa suunnittelemaan sitä seuraavaa taloa. 

Aikataulu meillä ei tällä kertaa ole tiukka. Rakennusluvan hakemiseen on aikaa kolme vuotta, joten viimeistään siinä sabluunassa on tarkoitus edetä. Toivottavasti vähän aiemminkin, muttei kuitenkaan kiirehtimällä. Jos ei muuta vielä lähitulevaisuudessa konkretisoidu, niin onpahan meillä nyt ainakin hiton hyvä makkaranpaistopaikka!

Hymyjä!
28 kommenttia:

 1. Ihan valtavan suuret onnittelut teille <3 ison taipaleen päälle saatte viimein hymyillä <3 todella mahtava asia että ette luovuttaneet vaan piditte ihanan haaveen koko aika käsissä. Haaveet on tehty toteutuakseen <3 onnea vielä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Seija! :) Tuntuu, että iso taival tässä todellakin on jo takana, vaikka itse varsinainen projekti on vasta edessä! x)

   Poista
 2. Mielettömän isot onnittelut! Jos haaveista pitää kiinni niin kyllä ne toteutuvat jossain kohtaa, esteistä huolimatta. Tuli ihan lämmin olo tekstistä ja innostuksesi välittyi hyvin myös ruudun taakse. :) Laita ihmeessä heti postauksia vaikka alustavistakin talosuunnitelmista, meitä on monta lukijaa jotka suunnittelevat taloprojektia itsekin jossain kohtaa, joten ideat ja visiot ovat aina tervetulleita!

  On muuten upea tontti ja hyvät näkymät, ei mikään itsestäänselvyys edes rantatonteissa! Veden suuntaan vain isot maisemaikkunat niin ei voi mennä pieleen...:D Täällä Espoossa saa maksaa omakotitalon verran jo surkeasta postimerkkipalstasta vailla mitään näkymiä, mutta minkäs sille tekee kun on tänne syntynyt...teillä kävi tuuri, kun saatte asua noin ihanissa maisemissa ;) Varmasti on jälleenmyyntiarvoakin, rantatontti tai -talo ei ikinä menetä arvoaan täysin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minna! :) Kyllä tässä sen verran on jo suunnittelurattaat käynnissä, että jonkinlaisia pläänipostauksia on tiedossa. :) Tällä tontilla vesi on "oikeassa" suunnassa, eli aurinko kääntyy järven puolelle puolenpäivän jälkeen ja kaartaa sen yllä iltaan saakka. Se on totta, että suuremmilla paikkakunnilla ja varsinkin eteläisemmässä Suomessa tonteista saa pulittaa kurjan suuria hintoja. :/ Hintaero jo pelkästään Iisalmen ja Rautavaaran välillä on jo tosi suuri. Muualta ei todellakaan siis vastaavanlaista tonttia olisi voitu unelmoida, mutta tuuri tosiaan että Rautavaara on itselle se todellinen koti. <3

   Poista
 3. Ihanaa -onneksi olkoon <3
  Mullakin on ihan mahdoton omakotitalo kuume päällä..

  Jos tarvitsette uudessa kodissanne esim. keittiön kalusteita ja HTH Keittiöiden valikoima mielyttää -ota yhteyttä muhun. Toimitamme myös sinne päin Suomea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sanna! <3 Hei joo, laitan tämän ehdottomasti muistiin! Viime kerralla otettiin kaikki mahdollinen talopaketin mukana, mutta nyt luulen, että tällä kertaa mietitään enemmän muitakin vaihtoehtoja. :)

   Poista
 4. Oih, ihan valtavan paljon onnea teille!! <3 Todella kaunis maisema teillä ainakin jatkossa avautuu ikkunasta... mielenkiinnolla jään odottamaan tulevia raksajuttuja. Itsehän kans haaveilen edelleen vielä jostain, mutta asumme nyt mieheni sukutilalla, joten tämä tulee siksi olemaan meille se loppuelämän koti. Siitäkin huolimatta, että tiettyjä juttuja nyt tekisimme toisin.

  Ompa muuten aika harvinaisen kurjaa, että tuollainen asia kuin sukunimi vaikuttaa tontin myyntiin. Onneksi sulla on mies, joka jaksoi taistella sun voimien jo hiipuessa <3 Varmasti todella paljon merkitsee se, että saatte olla jatkossa läheisiä lähempänä ja siellä lapsuuden maisemissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 On tässä ehtinyt jo pari kertaa haaveilemaan, miten sitä sitten joskus istuukaan olkkarissa ja katselee tuota näkymään... :) Joo, sukunimen takia on joutunut kohtaamaan yhtä ja toista, mutta kyllä tuli puun takaa, että tällaisessakin asiassa se vaikuttaa. >:( Pienen kylän plussat ja miinukset, ne tässä(kin) konretisoituivat! Mies ansaitsee suitsutusta: hän vain jaksoi toistella että "Minä hoidan tämän, kyllä tämä onnistuu." Itselle on tosi iso asia se, että nyt lähimmäiset ja itselle tärkeät paikat ovat paljon lähempänä. Iisalmessa meillä ei ole ollut minkäänlaista verkostoa, ja kyllä se kodikkuuden tunteeseen väistämättä on vaikuttanut.

   Poista
 5. Niiiiiiiiin hienoa<3 Upeannäköinen paikka!!! Onnea tuhannesti ja iloista rakentamisaikaa, kun sen aika koittaa<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Viivi! :) Jep, paikka on bueno ja sijaitsee juuri sen järven rannalla, joka on itselle merkityksellinen. <3 Katsotaan milloin se raksa-aika koittaa, nyt ainakin suunnitellaan kaikessa rauhassa ilman stressiä. :)

   Poista
 6. Voi että!Onnea, Onnea, Onnea! Uudet ajat tiedossa. Ihanaa, että haaveet toteutuu!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, S! <3 :) Heh, aika riittää juuri kultaamaan edellisen raksan muistot, jotta seuraavaa on into aloitella! ;)

   Poista
 7. Ihanaa Kipa!!!!!! < 3 voi että oon onnellinen teidän puolesta! Mahtavaa! -Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos murunen! <3 Onnellisia ollaan itsekin, usko pois! :)

   Poista
 8. Mahtava juttu, onnea!! :-) Vaikeuksien kautta voittoon <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minna! :) Todellakin! Kun muistaisikin nyt nauttia tästä "voitosta" ja jättää murehditut vaikeudet taakse. :)

   Poista
 9. Oivoi, huikeaa, mahtavaa, upeaa! Onnea <3 <3 <3

  VastaaPoista
 10. Huikea joululahja! Paikka näyttää todella kauniilta! Onneksi tontti on nyt teidän kaikista mutkista huolimatta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä ei ihan pakettiin mahtunut käärimään, mutta joululahja mikä joululahja! ;)

   Poista
 11. Huikea joululahja! Paikka näyttää todella kauniilta! Onneksi tontti on nyt teidän kaikista mutkista huolimatta. :)

  VastaaPoista
 12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 13. Onnea! Upeaa että teillä on mahdollisuus palata kotiseudulle ja toteuttaa unelmia!

  Järvenrantatontti on myös omissa haaveissani, mutta niin kauan kun asustelemme Pk-seudun tuntumassa ei sellaiseen ylellisyyteen valitettavasti ole rahaa. Kotiseudullani järvenrantatontti olisi mahdollinen, mutta paluu sinne ei ole vaihtoehto työtilanteen vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hertta! :) Se on kyllä täällä Suomessa kurjaa, ettei joka puolella ole tasalaatuisia mahdollisuuksia vastaaviin tontteihin ja maisemiin. :/ No, kaikkialla on ne omat plussat ja miinuksensa, aina löytyy sitten ne muut tasapainottavat seikat kokonaisuutta ajatellen! :)

   Poista
 14. Wau, mikä tontti. Onnea tonttikaupoista. Tarina oli kuin suoraan omasta elämästäni, kun sukunimi on "väärä". Naimisiin mentyäni ja sukunimen vaihdettua, elämä ollut hieman helpompaa. Edelleen vältän tyttönimeni käyttöä. Kateus se on pahinta, kuin jokin sairaus. Ja, kun vältän tyttönimen käyttöä, tuntuu kuin häpeisin vamhempiani. Vaikka niin ei todellakaan ole. Elämä vaan on aavistuksen helpompaa. Mutta, olkaamme tämän asian ns yläpuolella. Me itse kun tiedämme ketä olemme! Jaksamisia! Kaisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Kaisa, ihana kommentti, kiitos! <3 Nyökyttelen täällä jokaisen kirjoittamasi sanan kohdalla. Kateus on katala tauti, totta tosiaan. Kitkeä sitä ei maailmasta voi, mutta oma asenne ratkaisee, niinhän se on. Tsemppiä ja iloa meille! :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...