25.6.2019

Aikaansaamisen iloa

Heipsan! Meillä on takana varsinainen touhukuukausi, kun rykäisimme vähän itsellekin yllätyksenä rakennuksia ja pihoja valmiimmaksi. Vielä ei todellakaan olla maaliviivalla ulkotilojen kanssa, mutta jonkinlaiselle erätauolle asti saimme hommia edistettyä, eikä täällä näytä enää niin raksamaiselta.
Juhannusviikolla pääsimme jo hölläämään, joten käytännössä olemme ahkeroineet toukokuun puolivälistä kesäkuun puoliväliin. Mitä täällä on sitten tehty?
  • Talo ja mökki ovat lähestulkoon maalattu. Tarkkasilmäinen bongaa näistä kuvista, että osa otsalaudoista on vielä käsittelemättä. Ne meillä on tavoitteena saada tämän viikon aikana valmiiksi, sitten on all done.
  • Talon terassit on valtattu harmaaksi. Mökin terasseja varten on jo iso tonkka Valttia hankittu, mutta toteutus on vielä edessä.
  • Talon, mökin ja autokatoksen sokkelit on maalattu.
  • Isoja koneita vaativat maansiirtotyöt on tehty. Kaivinkone oli meillä hommissa kesäkuun ensimmäisen viikon. Tuona aikana maa-aineksia ajettiin tontille kymmeniä kuormia ja pintoja muotoiltiin istutusvalmiiksi ja oikeisiin korkoihin sekä etu- että takapihalta. Tämä urakka oli mörkönä mielessäni koko kevään ajan ja vielä huhtikuussa luulin, ettemme tarttuisi mörön helmasta kiinni vielä tämän kesän aikana. Mutta niinpä vain motiivit muuttuvat ja tämäkin mörökölli on nyt selätetty.
  • Maansiirron ohessa muotoilimme rantaan oman pienen hiekkabiitsin.
  • Sain ulkotöiden välitauoilla tehtyä mökkisaunan lauteet valmiiksi. Tämä oli homma, johon en sallinut miestä edes kurkkimaan. Lopputulos löytyy instan puolelta, klik. Saunomaan emme vielä pääse, sillä kiukaan kytkemisessä hormiin on vielä useampi välivaihe edessä.
Työnjako meillä meni pääasiassa niin, että minä vastasin maalausten lisäksi kokonaan maatöistä, sekä terassien ja sokkeleiden käsittelyistä. Mies aloitti kesälomansa minua myöhemmin ja hänen työpanoksensa kohdistui pääosin maalaamiseen, etenkin kaikista pelottavimpiin ja vaikeimpiin paikkoihin. Myös vanhempani talkoilivat apuna maalaus- ja traktorihommissa useampana päivänä.

Nyt aiomme hyvällä mielellä ihan vain lomailla hetkisen. Aikaansaamisen ilo toteutuneista töistä on niin suuri, etteivät edessä odottavat puuhat häiritse mieltä vielä ollenkaan. Koska pääsimme välietappiin näinkin aikaisessa vaiheessa kesää, tuntuu mukavalta miettiä lomapuuhia hyvällä omallatunnolla, ilman painetta isommista töistä.

Koska tykkään listata asioita, laitettakoon luetteloon mahdollisesti vielä tänä vuonna tehtäviä hommia:
  • Nurmikon istutus. Nurmea meillä on tulossa takapihalle ja talon eteläpäätyyn. Tätä varten tarvitsisi innostua maan haraamisesta. Luulen, että kasvattelemme hauista asian kanssa lähemmäksi syksyä.
  • Sokkelinvierustojen rajaaminen. Ennen nurmikkoa pitäisi sokkelinvierustat tasoitella sepelillä nätiksi ja miettiä niiden rajaustapa nurmikkoalueeseen.
  • Terassialueiden viimeistely. Sekä talon että mökin isot terassialueet ovat vielä sivuilta auki. Talon takaterassi vaatii porrasaskelmia ja alareunan sulkemista, mökkiterassi puolestaan pientä suoristamista, sivuportaita, reunojen sulkemista ja valttaamista. Lisäksi aiomme tehdä etupihan puolelle kapean etuterassilaajennuksen, joka yhdistää pääoven ja kodinhoitohuoneen oven välisen alueen. Luulen, että terassiprojekteista etupihan puoli on todennäköisin tämän kesän homma, sillä kaipuu tuulensuojasta ja talon varjopuolen tsillausalueesta tuntuu akuuteimmalta.
  • Roskakatos. En tiedä miksi, mutta omassa mielessäni roskakatos saa pihan tuntumaan vielä monta pykälää valmiimmalta.
  • Mökkisaunan valmistuminen. Homma on kiinni enää hormiin liittyvistä seikoista, mutta niitä on useampia ja ne vaativat monia pieniä työvaiheita. Tämän kanssa en halua hosua, sillä paloturvallisuus ei toteudu hutiloimalla.
Istutuksia en suunnittele tälle kesälle ollenkaan. Tulevina vuosina niitä sitten - paitsi työmäärän, myös pihabudjetin vuoksi. Myös autokatos, pihan loput sipistelyt ja tontin metsäalueiden siivoaminen saavat odottaa tulevaisuuteen. Ehtiihän tässä. :)

Rentoja kesäpäiviä!




2 kommenttia:

  1. Näyttää hyvältä. Olette kyllä paljon uurastaneet ja saaneet aikaan!
    Aurinkoisia kesäpäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Kaisa! <3 Toivottavasti loppukesä näyttäisi rutkasti niitä aurinkoisia päiviä, niin saisi nautiskella puitteista täysillä. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...