21.12.2019

Joulusiivous

Kolme yötä jouluun! Sain eilen siivottua viimeisenkin kaapin, joten ajattelin, että siivousteemainen postaus on ajankohtainen tässä vaiheessa joulunodotusta.

Joulusiivoustapoja on niin paljon kuin tekijöitäkin ja samalla tekijälläkin vuosikäytännöt voivat vaihdella. Nykyaikana massiivisen joulusiivouksen tekeminen taitaa olla katoavaa perinnettä ja useammassa kodissa joulusiivous onkin tavallinen viikkosiivous. Omasta mielestäni on ihanaa, että jouluun liittyvät paineet ovat selkeästi vähentyneet ja jokaisella on vapaus valmistautua juhlaan ja viettää sitä omalla tyylillään.

Itse olen niitä tyyppejä, jotka virittäytyvät jouluun isomman siivousoperaation kautta. Paikkojen läpikäyminen tuo minulle selittämättömän levollisen olon: joulusiivouksen kautta pääsen siihen odotettuun ja jopa harvinaiseen olotilaan, kun on vain lupa olla ja nauttia.


Itselläni on tietty siivousstuktuuri joka jouluksi, mutta siitäkin on soljuvasti tullut poikettua: vuonna 2017 mökkijoulua viettäessämme en laitellut tai siivonnut jouluksi kummemmin ja esimerkiksi viime vuonna oikaisin kaappien läpikäymisessä. Joinakin vuosina taas mattojen pesun on korvannut niiden kääntäminen puhtaammalle puolelle. Vaikka poikkeuksia luonnollisesti on, useimmiten meikäläisen joulusiivouksen vaiheet pitävät sisällään näiden osa-alueiden puunaamisen:

 • IKKUNAT. Ennen pakkaskauden alkua pesen kaikki ikkunat. Eihän joulutähtiä voi laittaa roikkumaan likaisiin ruutuihin!  

 • ISOT PINNAT. Varsinainen joulusiivous pyörähtää käyntiin, kun pesen kaikki sisäkatot ja -seinät.

 • OVET JA VALOKATKAISIJAT. Pyyhkimättä ei tietäisi, kuinka paljon pölyä ehtii kertyä ovien päälle ja pinnoille, vaikka kahvojen tienoot sutaisenkin aina viikkosiivouksen yhteydessä. 

 • JALKALISTAT JA PISTORASIAT. Listojen päällyset ovat salakavala paikka pölyn kinostumiselle.

 • KAAPIT JA TYÖSKENTELYTASOT. Pesen talosta kaikki kaapit sekä sisä- että ulkopinnoiltaan. Vessoista, eteisestä, keittiöstä, kodinhoitohuoneesta ja makkareista. Nostelen tavarat pyyhkimisen tieltä ja samalla järjestelen ne paikoilleen siististi. Selkeästi turhat ja rikkinäiset kamppeet karsin pois. Keittiön ja kodarin työskentelytasot pidän järjestyksessä päivittäin, altaat ja hanat viikoittain, mutta sama kierros sisältyy myös joulusiivoukseen. 

 • KODINKONEET. Mikron, jääkaapin ja uunin pesu. Kaksi ensimmäistä putsaan arkenakin normisiivouksen yhteydessä, joten nämä eivät pääset meillä koskaan sottaiseen kuntoon.

 • HUONEKALUT JA ESINEET. Arkisiivotessa pyyhin sohvista ja tuoleista istuin- ja selkänojaosat, pöytätasoista laakeat pinnat. Joulusiivouksessa ulotan putsauksen joka kantille, eli käyn huonekalujen pinnat läpi joka senttineliöltä: esimerkiksi tuolien ja pöytien jalat, sohvakalusteiden selkäosat ja tyynyjen aluset. (Nyt muuten muistin, että olohuoneen mustan rottinkituolin peseminen on vielä tekemättä!) Nykyisin meillä ei ole montaa irtoesinettä esillä, mutta ne vähätkin pyörittelen läpi luutun kanssa.

 • LAMPUT. Varsinkin keittiön iso kupulamppu kerää pölyä pintaansa.

 • TEKSTIILIT. Kankaisia irtomateriaaleja meillä ei kovin paljoa ole, mutta jouluksi pesen kaikki tyynynpäälliset ja torkkupeitot. Myös petivaatteet, eli peitot ja tyynyt saavat pesukierroksen. Nykyisestä kodista löytyvä kuivausrumpu helpottaa tätä askaretta merkittävästi.

 • VIEMÄRIT, SUIHKU- JA WC-KALUSTEET. Näitä putsailen arkenakin, mutta joulusiivouksessa vieläkin perusteellisemmin. Pönttöjen osalta myös niiden jalkaosat tulee puunattua jouluksi, ne ovat luihuja keräämään pölyä.

 • LATTIAT. Siivouksen viimeisenä vaiheena siivoan lattiat. Matot pois, sitten imurointi ja pesu. Tätä varten kaikki huonekalut seilaavat pois paikoiltaan, jotta lattiat saa puhdistettua niiden altakin. Laatalla pinnoitettujan lattia-alojen osalta ohjelmassa on myös saumojen jynssäys. Mukavinta on se hetki, kun puhtaille pinnoille saa viimeisimmäksi rullata auki puhtaat matot.

 • (SAUNA. Tämä sulkeissa, sillä tällä hetkellä meillä ei ole vielä kumpikaan sauna valmis. Jännitämme, pääsemmekö mökille joulusaunaan – se vaatii enää muutaman pikkujutun. Mutta sitten kun saunat ovat kondiksessa, pesen niistäkin katot, seinät, lattiat ja lauteet.)Jotta joulusiivouksesta ei tule stressiä, aloitan sen hyvissä ajoin. Useimmiten heti joulukuun alussa, sillä ei tällaista projektia yhdessä viikonlopussa vedetä läpi. Viime vuonna jouduin siivoamaan paikat jo marraskuun puolella, sillä teknisen tilan remontin jäljiltä koko koti oli pakko puunata ennen mökkievakosta palaamista. Tämä oli positiivinen kokemus, sillä koko joulukuun sai käyttää valmiissa kodissa fiilistelyyn. Yritin aikaisempaa aikataulutusta tänäkin vuonna, mutta pieni leikkausoperaatio ja siitä parantuminen vesitti idean. Uusi yritys ensi vuonna.

Työnjaosta olen kokeillut kahdenlaisia vaihteluita: joinakin vuosina olen edennyt huone kerrallaan sektoreittain, eli käynyt kaikki vaiheet esimerkiksi yhdestä makkarista kerralla läpi. Tänä vuonna toteutin siivouksen isoina aaltoina: kävin ensin läpi kaikkien huoneiden seinät ja katot, sitten järjestyksessä kaikki ovet, listat, kaapit ja huonekalut, sitten lamput ja niin edelleen. Sektoreittain tai aaltona, kumpikin tapa on toimiva.


Työvälineiden osalta vannon mikrokuituisten putsausvälineiden ja Kiillon limentuoksuisen yleispuhdistusaineen nimeen. Niitä komppaavat Viledan puhdistussieni ja Vim-puhdistusaine. Joulusiivous on helpompaa, kun tavaraa ei ole paljoa. Useampaan tällä listalla olevaan kohteeseen kosken myös arkisiivouksen yhteydessä, joten pinttymiä ei pääse kehittymään ja joulusiivouksen myötä läpikäynti tapahtuu vain suuremmalla intensiteetillä.

Joulusiivouksen ohessa normaalit siivousrutiinit toteutuvat meillä koko joulukuun ajan. Vaikka kaikki paikat ovat nyt suursiivon osalta kondiksessa, teen maanantaina vielä normaalin ylläpitosiivouksen. Sitten jalat ovatkin ketarallaan hyvän tovin.

Motivaatio siivoukseen on jouluna erilainen ja erityinen. Jos en siivoaisi isommin jouluksi, ei suursiivoa tulisi tehtyä muulloin vuoden aikana. Käytännön esimerkkinä: kun viime vuonna jätin kaappien sisäpuolet koskematta, ei niihin tullut kajottua ennen tämän vuoden kierrosta. :) Joulu on itselleni the ajankohta kokonaisvaltaisen siivousprojektin toteuttamiseen.

Toivottavasti siellä alkaa jo joulu valmistua
- olivatpa ennakkotoimenpiteet minkälaisia tahansa. ♥


4 kommenttia:

 1. Ohhoh mikä suursiivous! Kattoja tai seiniä en ole kyllä koskaan pessyt. Enkä mitään torkkupeittojakaan erikseen juuri jouluksi pese vaan tarpeen mukaan koska vaan.
  Uskon kyllä että tuollaisen urakan jälkeen nauttii puhtaasta kodista.
  Miten saat matot kuiviksi jos peset ne näin talvella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isommat matot pesetin pesulassa ja pikkumatot kuivuvat vajaassa kahdessa vuorokaudessa pyykkitelineen tai saunanoven päällä. :) Parasta tässä on juurikin se fiilis, että tietää kolunneensa kaiken mahdollisen. Nyt ei sitten vähään aikaan tarvitsekaan tehdä muuta kuin nauttia. :)

   Poista
 2. Siellä on siivottu oikein kunnolla, hyvä sinä. Täällä kun on menty tuon siivouksen kanssa kyllä nyt niin pintapuolisesti, ettei ole ennen mentykään. No, kaipa se joulu tulee silti! :)
  Ihanaa Joulua teille! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulee se, olipa siivottu isommin tai ei! :) Ihanaa ja rentouttavaa joulua myös teille!! <3

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...