11.12.2019

Patteritähdet

Tassu pystyyn, jos joulutähtien valaistusasiat ovat aiheuttaneet mietiskelyitä ja jatkojohtovirityksiä! Edellisessä kodissamme joulukausi toi aina eteen shown jatkojohtojen kanssa, kun ne piti kuljetella ikkunatähtien seuralaisiksi. Iisalmessa asuessamme meillä oli verhot joka huoneessa, joten johdot sai ohjailtua suht vaivatta niiden takana piilossa.

Täällä Rautavaaran kodissa meillä ei verhoja ole, eivätkä johtoviritykset sovi kiipeilemään pitkin paljaita seiniä. Verkkovirtaa meidän ikkunatähtiimme ei siis tule, mutta tuiketta niissä on silti. Ostin nimittäin viime vuonna testaukseen Clas Ohlsonin patterivaloja ja ne ajoivat asiansa sen verran mukavasti, että tänä vuonna jatketaan samalla tekniikalla. Siispä vinkkiä nyt näistä, jos systeemille olisi tarvetta jollekin siellä ruudun takana.

Patterivalojen valolähde on munakranaatin näköinen mötikkä, jonka sisälle laitetaan yksi iso paristo. Siinä on ripustinkahva, johon saa kätevästi ujutettua tähden kiinnityslangan. Patterivalon saa säädettyä palamaan joko koko ajan tai kahdeksan tunnin ajastuksella. Meillä on käytössä ajastin, jolloin tähdet syttyvät iltapäivisin kello 14.30 ja sammuvat iltaisin kello 22.30. Viime vuonna nostelin tähdet ikkunoihin marraskuussa ja pattereiden teho kesti helmikuulle saakka. Silloin ne olivat jo selkeästi himmeämmät tuikut, mutta loivat tunnelmaa loppuun saakka.

Valaisuteho ei näissä ole missään nimessä samanlainen kuin verkkovirralla toimivissa kollegoissaan. Isoa loistetta patteritähdistä ei synny, mutta omaan makuun tarpeeksi tunnelmaa kuitenkin. Kompensaatiota himmeämpi tuike saa kätevyydestään: mieluummin katselen itse hämärämpää loistetta kuin johtorykelmiä. :) Clasulta näitä mötiköitä saa yksittäispakattuna ja ne sopivat tähtiin kuin tähtiin. Meidän tähtiaihiomme ovat vanhat, enkä ole enää varma, mistä ne on alunperin hankittu; hämärä muistikuva on, että ehkäpä Clasulta nämäkin.

Täällä puhaltaa ikkunan takana melkoinen lumimyräkkä. Loppuvuoden kelejä on saanut ihmetellä kyllä urakalla, sillä sellaista sahaamista on säätila ollut - muhkeista lumikerroksista vetiseen sohjoon. Jouluvalmistelut ovat edenneet suunniteltua hitaammin, mutta toivon, että ensi viikonloppuun mennessä saisin siivottua ja laiteltua kodin joulukuntoon.

Lumista iltaa!


2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä vinkistä. Mies haki tuollaiset "lamput" meidänkin tähtiin. Niin näppärät eikä turhia häiritseviä johtoja ole näkyvillä. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta, "näppärä" on niin oikea termi kuvaamaan näitä! :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...