25.4.2020

KAUNOKIRJOITUSOPAS

Voi pojat, täällä on vietetty melkoisen jännittävä vuorokausi, sillä takana on uuden paperituotteen lanseeraus. Muistattekohan, kun jossain alkuvuoden postauksessa mainitsin haaveistani päivittää Blawhin tuotekategoriaa? Reippaat 350 työtuntia myöhemmin tuo haave on viimein konkretisoitunut: kävin torstaina hakemassa Iisalmen painotalosta nipun vedoksia tuotteesta, jota olen vääntänyt valmiiksi koko kevään ajan.

Tämä uutukainen on opas klassiseen kaunokirjoitukseen. En enää edes muista, milloin tarkalleen ottaen aloin haaveilla tällaisen työkirjan teosta, sillä suunnitelmat ovat eläneet mielessä pitkään. Valmiiksi ähräämiseen kului aikaa, sillä halusin tehdä opuksen ajatuksen kanssa ja huolellisesti. Lopputulokseen olen itse ihastunut, tästä tuli jopa parempi kuin oli tarkoitus!

Kimmokkeita työkirjan tekemiseen oli useita. Työkirja tuotetyyppinä oli ensimmäinen asia, joka kutkutti. Seuraavaksi aloin keksiä sille sisältöä, mikä pamahti mieleen äkisti omasta kokemusmaailmasta: opetöissä on tullut vastaan, ettei moni nykylapsi osaa kirjoittaa enää omaa allekirjoitustaan, koska kaunokirjoituksen opettaminen lopetettiin vuonna 2016. Tämä on tullut eteen useampaan kertaan ja olemmekin monen oppilasryhmän kanssa harjoitelleet kirjoittamaan omia nimmareita. Lapset nauttivat tästä puuhasta hirmuisesti! "Ope, kirjoita minulle malliksi..." -pyyntöä on saanut toteuttaa välillä ihan liukuhihnalta. Tätä miettiessäni päätin, että kaunokirjoitusopas on tehtävä. Paitsi omasta rakkaudesta kauniiseen käsialaan, myös koukeroisen perinteen säilyttämiseksi.

Me aikuiset olemme kyllä aikanamme kaunokirjoituksen opetelleet, mutta monelta se on unohtunut. Opas toimii tässä tapauksessa kertausapuna oman käsialan elvyttämiseen. Toisaalta se on myös mindfulness-tyyppistä tekemistä värityskirjojen tapaan - rentouttava pysähtymispaikka arjen kiireiden keskelle. Enkä voi olla mainitsematta, että työkirja tuo vaihtoehtoista tekemistä tämän hetken koronakotoiluun.



Kaunokirjoitusopas sisältää kirjainkohtaista toistoharjoittelua, sanojen jäljentämistehtäviä, kaksikirjaimisia sidontaharjoitteita sekä muutamia elämässä tarvittavia toivotuksia ja voimalauseita. Mukana on myös tyhjiä viivastosivuja omien tekstien harjoittelemiseen.

Työkirjan rakenne etenee tietyn systeemin mukaisesti. Yhdellä aukeamalla opetellaan ensin neljä kirjainta, jonka jälkeen seuraavalla aukeamalla on kyseisiin kirjaimiin liittyviä sanaharjoituksia sekä tilaa omille rustailuille. Kun kaikki aakkoset on treenattu, harjoitellaan sitomaan kaikki kirjaimet toisiinsa. Sen jälkeen oppaasta löytyy lauseharjoituksia ja viimeisimmäksi tilaa oman käsialan viilaamiseen. Sivuja tuotteessa on yhteensä 48.

Kirjain kirjaimelta etenevä systeemi ei mene aakkosjärjestyksen tahdissa, vaan se mukailee tarkoituksella koululaisten äidinkielen työkirjoja, joissa esimerkiksi ensimmäiset opeteltavat kirjaimet ovat A, I, U ja S. Koulumaisessa järjestyksessä etenevät kirjaimet luovat järkevästi rakentuvan pohjan sanatasoisille jäljentämisharjoituksille.


Kaunokirjoitusopasta on saatavilla kolmessa eri kansivärissä. Niitä ovat valkoinen, puuteri ja harmaa. Sisältö on kaikissa samanlainen.

Meillä oli painotalon edustuksen kanssa hupaisaa viestittelyä tuosta puuterisävystä. Jotta sain sanallisesti kuvailtua haluamani värisävyn, päätin kutsua versiota mummokalsareiksi. Vitsi lähti elämään tuosta välittömästi ja seurasi postista toiseen. Vedosten valmistumisesta en suinkaan saanut oletetunlaista korrektia ilmoitusta, vaan viestin että mummokalsarit olisivat nyt noudettavissa. :D Minusta on niin parasta, että ihmiset osaavat olla työhommissaan ammatillisia, mutta samalla hauskoja!



Kaunokirjoitusoppaan lanseeraaminen oli erittäin jännittävä paikka monestakin syystä. Ensinnäkin, olin päättänyt haastaa itseni ja tehdä työkirjasta esittelyvideon Instagramiin omalla naamalla ja äänellä. Se kauhistutti hirmuisesti, mutta sain kynnyksen kuitenkin ylitettyä. Toiseksi, uuden tuotteen julkaiseminen ujostuttaa. Tykkäävätköhän siitä muutkin, vai olenko itse ainut pöljä? Entä, jos kaikki työtunnit ovatkin valuneet hukkaan? Kolmanneksi, tekniikka. Telialla oli tänään monta tuntia kestänyt verkkohäiriö, jonka vuoksi Blawhin verkkokaupan sivut kaatuivat kokonaan. Niin meikäläisen tuuria, että ensin väännät työtä valmiiksi monta sataa tuntia ja sitten kun saat sen julkaistua, ihmiset eivät pääsekään kauppaan! :') Päivystin kolme pitkäpiimäistä tuntia vikatiedotetta seuraten ja viimein iltapäivällä häiriö saatiin oikaistua. Huh. Täksi illaksi yritän jo rauhoittaa mieltä, edes puoleen aikaisemmista stressilukemista.

Jos koukeroiden rustaaminen kiehtoo, pääset klikkailemaan opuksen itsellesi täältä.

Kirjoittelemisiin!

P.S. Instan kohokohdista löydät videoesittelyn kaunokirjoitusoppaan sisällöstä, klik.


4 kommenttia:

  1. Siis ihan huippu juttu! Muistan, kun joskus 90-luvulla "joutui" opettelemaan uuden kirjoitustyylin ja se oli niin koukuttavaa ja mieluista puuhaa. Tämä voi todellakin olla "mindfullnesia". Onnittelut hienosta lopputuloksesta ja urakan loppuunsaattamisesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos, Satu! <3 Tästä tulee itsellekin ysärin kouluvuodet mieleen. :)

      Poista
  2. Onpa hauskaa, että löysin tämän oppaan! Kaksitoistavuotias pojanpoikani haluaa oppia kirjoittamaan kaunoa, koska se näyttää hänestä niin sujuvalta. Kyse on pojasta, joka on jo pitkään harrastanut piirtämistä ja jonka piirtämät sarjakuvahahmot ovat tosi ilmeikkäitä. Odotan innolla, että saan ojentaa tämän hänelle. Terveisin Kirstibirgit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, toivottavasti opas on pojalle mieluinen! :) Kuulostaa siltä, että kauno luistaa häneltä varmasti. Ja mitä sujuvuuteen tulee, niin kaunolla kyllä totta tosiaan on sujuvampaa kirjoittaa kuin tekstaamalla.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...