22.4.2020

DIY: Mökkisaunan lauteet

Olipa kerran rantamökki, jonka saunaa tehtiin pitkään ja hartaudella. Syystäkin, sillä psyykkisiä ja ajallisia resursseja piti säästellä tärkeämpiä prioriteetteja varten. Vaan valmistuipa se viimein, kun oikein jaksoi taapertaa vähitellen vaiheesta toiseen. Eikä aikaakaan mennyt lopulta kuin kolmisen vuotta! Sen pituinen se.

Tämä tarinatiivistelmä kertoo meidän mökistämme, jonka sauna sai loppufiksauksensa viime viikonloppuna. Nyt siellä ei ole enää mitään keskeneräistä, joten on aika postailla laudekuvia. Pieni kertaus mökin vaiheista lienee aluksi kuitenkin paikallaan.

Mökkiraksa meillä alkoi syksyllä 2016 ja se valmistui tuvan ja pesuhuoneen osalta juhannuksen 2017 jälkeen. Tuona suvena porhalsimme jo tehdä päätalon pohjia, joten aikaa, resursseja ja jaksamista ei ollut enää edistää mökin saunaa eteenpäin. Pinnat olivat kyllä jo valmiita, mutta lauteet ja kiuas puuttuivat. Muutimme Iisalmen talosta mökkiin heinäkuussa 2017 ja saunaa tarvittiin varastotilana, siksikään kiirettä sen jatkamiseen ei ollut.

Keskeneräisyydestä huolimatta laudevisio oli malliltaan ja materiaaleiltaan alusta alkaen selvä. Niin runko kuin lauteetkin oli tarkoitus tehdä mökkiraksalta ylijääneestä puutavarasta. Tätä suunnitelmaa avusti eteenpäin isäni, joka kävi nikkaroimassa alalauteiden rungon loppukesällä 2017. Runko sai odotella sellaisenaan vuoden. 


 
Kesällä 2018 jatkoin lauteiden tekemistä pätkimällä ja hiomalla kaiken lauteisiin tulevan puutavaran. Laudat olivat päässeet harmaantumaan pressun alle taapeloituna parin vuoden ajan, joten hiomisessa oli hirveä homma. Työstin suurimman osan laudoista käsin, loppusuoralla sähköhiomakoneella. Käpälät menivät välillä julmetun kipeiksi. Kokoamistakin muistan aloitelleeni, mutta se taisi tyssätä kiireellisempien askareiden vuoksi. Esimerkiksi mökkiterassin portaiden tekeminen ajoi nikkarointilistalla laudehommien ohi. (Totuuden nimissä, taisin vähän myös kimpaantua puutteellisiin puuntyöstövälineisiin ja haistatin hetkeksi pitkät koko lauderaksalle.)

Kesälomalla 2019 innostuin tekemään lauteet loppuun, kun olin päivittänyt välinevarastoa paremmalle tolalle. Kokonaisuuden rakentelu oli mukavaa puuhaa ja valmiille lauteille kapuaminen himputin palkitseva hetki. I did it, minä itse! Itsenäinen tekeminen oli minulle tärkeä periaate, minkä vuoksi miehellä olikin kurkkimiskielto saunaan koko kesäkuun ajan. :')

Lauteiden kustannus jäi oikeasti todella pieneksi, sillä ruuvitarpeet, runkojen jalkatassut ja pintakäsittelyaine olivat ainoat rautakaupasta hankittu kuluerä. Nuo laudepuut oli rakennusfirma tilannut meille aluksi mökkiparven lattiamateriaaliksi, mutta ne olivatkin vääränlaisia - lautojen pitikin olla ohuempaa ja pontattua. Satsia ei kuitenkaan tarvinnut lähetellä pois, vaan se jäi suoraan ylijäämätavaraksi. Ja mitä loistavinta laudemateriaalia paksu kuusipuu onkaan! Pinta on käsitelty värittömällä saunasuojalla ja se sointuu kauniisti yhteen pikimustien seinien kanssa. Seinät ovat koneellisesti valmistettua kuusipaneelia, joka jäljittelee piiluhirttä. Seinäpinnat on käsitelty niin ikään saunasuojalla, mutta mustalla sävyllä.

Lauteet ovat purettavat, eli niiden välistä ja alta pääsee tarpeen mukaan siivoilemaan. Nostettavia palikoita ovat yläpenkit, alalauteiden ylätasot ja eturitilät sekä portaat. Tämän lego-efektin toteuttaminen oli itselleni tärkeä missio.

Lauteiden muoto on iso L-kirjain ja niille mahtuu väljästi kuusi ihmistä saunomaan. Tiukemmin survottuna mahtuisi enemmänkin. Miehen kanssa kaksistaan saunoessamme sovimme molemmat pötköttelemään omilla sektoreillamme.

Lauteiden valmistumisen jälkeen värkkälimme viime syksyn ajan vielä kiukaan asentamisen kanssa. Otti aikansa tehdä siihen ensipoltot, kytkeä komeus hormiin, tiivistellä röörit, tehdä metalliset peitelevyt ja asennella lyhyt jatkopala piippuun. Kiuashommat saimme valmiiksi joululomalla ja taisipa olla Tapaninpäivä 2019 kun saunoimme mökissä ensimmäisen kerran.

Jo vuosia sitten oli selvää, että talolle asennellaan sähkökiuas ja rantamökkiin on saatava puinen versio. Onhan se työläämpi niin asennuksineen kuin käyttöineen, mutta tarjoaa vastapainona autenttista löylytunnelmaa.

Valmis sauna on avannut meille ihan uuden maailman, sillä jokainen saunailta tuntuu pieneltä retkeltä. Rätisevää tulta kuunnellessa on mukava oleskella mökin tuvassa ja viettää erilaista aikaa kuin päätalolla.

Saunan ikkunasta avautuu koko järvimaisema ja istumapaikasta riippuen voi katsastella joko eteläistä tai pohjoista suuntaa. Alimmassa kuvassa näkyvä mökkiterassi on kevään to do -listan kärkipäässä: valttaan sen heti kun kelit antavat myöten.

Ja niin, entäs sitten päätalon sauna? No, siellä on vähän sama lähtötilanne kuin mökissä, lauteet puuttuvat. Mutta se onkin jo eri tarina - toivottavasti palaan siihen vielä tämän vuoden puolella. :)

Hymyjä viikkoon!


Lue myös:
Raksalla tapahtuu - mökin runko pystytetty
Mökki edistyy
Mökkitupa


2 kommenttia:

  1. tykkään näistä postauksistasi ja kurkin säännöllisesti tänne...siis aivan ihana koti ja mökki teillä. Enemmän kuvia että saan täällä ihastella..ja maisemat on ihan omaa luokkaansa..sisustuksestasi tykkään myös ei mitään ylimääräistä krääsää missään näy;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentista! <3 Hih, meikäläinen taitaa olla vähän vahingossa minimalisti, ylimääräisiä tavaroita pyrin karttamaan systemaattisesti. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...