1.4.2023

Säästövinkki: lue lehtiä ilmaiseksi!

No niin, nyt täältä on tulossa sellainen vinkki, joka varmasti jakaa porukan kahteen kastiin: osalle tämä on jo tuttu juttu, mutta lopuille mind blowing -oivallus. Itse kuulun tuohon jälkimmäiseen jengiin.

Helmikuun lopussa postasin feel good -sisällöistä ja tuossa julkaisussa mainitsin, että säästömoodissa aikakauslehtiä tulee luettua harmillisen vähän. Kommenttiboksissa sain aiheeseen liittyen vinkin (kiitos siitä tuhannesti!), joka avarsi omaa maailmaani pyllähtämällä. Tiesittekö te, että paitsi että lehtiä pystyy lukemaan kirjastoissa ilmaiseksi paikan päällä, on monilla kirjastoilla myös sähköinen e-lehtipalvelu? Minä en!

Meidän kuntamme kuuluu Ylä-Savon Rutakko-kirjastoverkkoon ja oli pakko lähteä heti tutkimaan, millainen valikoima sähköisiä lehtiä sen kautta olisi tarjolla. Nettisivuilta löytyi linkki ePress-sivustolle, joka näyttää olevan käytössä monella muullakin kotimaisella kirjastolla. Ja voi pojat, sieltähän aukesi aivan uusi maailma!




Palvelun kautta totta tosiaan levähti esille valikoima erilaisten lehtien digiversioihin. Maaliskuun alussa meille oli tarjolla harvalukuisempi lehtimäärä, mutta jostain syystä valikoima näytti räjähtävän kuun edetessä. Jos laskin oikein, on tarjolla nyt 192 erilaista lehteä, eli sähköinen valikoima on suurempi kuin kauppojen lehtihyllyillä. Ja ilmaiseksi!

Tämän postauksen kuviin avasin tabletille sivun uusimmasta Avotakasta. Muitakin sisustuslehtiä palvelusta löytyy läjäpäin. Samoin kuin naistenlehtiä, käsityölehtiä, iltapäivälehtiä, talouslehtiä ynnä muita. Miehiseenkin makuun näkyy löytyvän esimerkiksi kone-, peli- erä- ja harrastusvaihtoehtoja. Olen lähestulkoon ollut pökertynyt tuon valikoiman edessä. :) 

Mikä huvittavinta, olin kyllä jo aikaisemmin käyttänyt kirjastomme e-kirjapalvelua, mutta en ollut älynnyt ajatella tai tutkia e-lehtien mahdollisuutta. Nopea googlaus kertoo, että sähköiset lehdet ovat käytössä muillakin kirjastoverkoilla. Kannattaa siis ilman muuta tutkia, mitä oman kirjaston kautta olisi löydettävissä! Mikäli oman kirjaston kautta valikoima näyttää suppealta, pystyy kirjastokortin hankkimaan muualtakin kuin omalta asuinseudulta. Jos haluaa hankkia kortin vaikkapa pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoverkkoon, käsittääkseni riittää, että omistaa suomalaisen osoitteen (missäpäin Suomea tahansa) sekä henkilötodistuksen.



Sähköisiä lehtiä pääsee lukemaan, kun tietää kirjastokorttinsa numeron sekä PIN-koodin. Oma korttini on lähes 30 vuotta vanha, eikä siihen tietenkään ollut alunperin mitään PIN-koodia liitetty. Koodin kuitenkin kävin pyytämässä kirjaston tiskiltä jo viime vuonna; paitsi että sillä pääsee nyt kirjautumaan kirjaston sähköisiin palveluihin, pääsee numerosarjan avulla sisälle kirjastorakennukseen myös varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella. Olemmekin tykänneet käydä miehen kanssa kirjastovierailuilla etenkin noina hiljaisempina omatoimiaikoina.

Summa summarum: suomalainen, ilmainen kirjastojärjestelmä on loistava. Sen avulla pystyy oikeasti säästämään! Tosin pientä päänvaivaa se aiheuttaa - nimittäin sen suhteen, avaanko tänään päiväkahvien kanssa luettavaksi Kodin Kuvalehden, Me Naiset vai kenties tuoreimman Dekon? No, ehkä selviän tästä dilemmasta. :)


Toivottavasti tästä vinkistä oli iloa jollekulle muullekin. Lukuintoa huhtikuuhun!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...