30.3.2014

Ilmari Tapiovaara - Fanett


Postailin vähän aiemmin pinnatuolista, jonka äiti oli minulle löytänyt. Postauksen julkaisemisen jälkeen tulin hetkessä viisaammaksi ja iloisemmaksi, kun form follows function -blogin Tuija kertoi lisätietoa omistamastani tuolista:
"Eikä mikä tahansa pinnatuoli, vaan näyttäisi olevan Ilmari Tapiovaaran Edsby Verken Ab:lle suunnittelema Fanett. Tuolia valmisti lisenssillä suomessa myös Asko. Fanettin tunnistaa tuosta istuinosassa olevasta pyöreästä upotuksesta sekä istuimen alla olevista munuaisen muotoisista puuosista, missä jalat ovat kiinni. Tuolin istuin on yleensä tiikkiviilua ja jalat sekä selusta mustat. Myös kokonaan pyökistä valmistettuja löytyy."
Olinkin aiemmin jo ihmetellyt tuolin alta löytyviä, munuaisen muotoisia puuosia. Tuijan tietojen jälkeen oli minun tehtävä omiakin lisätutkimuksia. Tuoli on vanha, todennäköisesti aina 50-luvulta asti takapuolten alla palvellut. Fanett on ollut aikoinaan hyvin suosittu ja kopioitu tuolimalli: lisenssioikeudet hankkinut Asko on valmistanut sitä yhdessä Edsby:n kanssa yli miljoona kappaletta. Hyvästä suunnittelutyöstä kielii tuolin nykyinen kunto: vaikka istuimen pinta oli kärsinyt, on tuoli täysin uudenveroisessa, tukevassa kunnossa. Se ei keiku tai narise, vaan on napakka kyykätä. Tapiovaaran tavoitteena onkin ollut suunnitella tuolista kevyt mutta kestävä.


Mietiskelin jo aiemmassa postauksessa maalaavani tuolin uudestaan. Sävyä en silloin kertonut, mutta näistäpä kuvista se nyt selviää. Teillä oli hyviä väriveikkauksia, ja taisipa joku osua oikeaankin! Maalasin Fanett-tuolin hempeän roosanväriseksi. Pintaa en hionut millään, vaan halusin jättää mahdolliset rosot ja nirhaumat näkymään. Käyttämäni maali on Tikkurilan Helmi-kalustemaali, sävynä puolihimmeä Leivos. Värin myötä pinnatuolin uusi koti on kulmamakkarissa, vaan yksi asia on vielä pohdittavana:

Asettelenko tuolin työpöydän eteen...


...vai yöpöydäksi sängyn viereen?


 Kummalleko paikalle sinä Fanett-tuolin asettelisit?

Kalustemaalia jäi ylikin, ja viuhuttelin sillä huoneeseen muitakin yksityiskohtia: metallisen peltitähden, puukorin ja jo aiemmin esittelemäni helmitaulun. Maali tarttui metalliin paljon paremmin kuin uskalsin odottaakaan.


Työpöydän yläpuolella oleva tekstitarra on häätölistalla. Paikallaan se saa olla vielä siihen asti, että uusi idea seinälle löytyy. Oikeantyylinen taulu tai pikkuhuoneen kaltainen kärrynpyörä-ratkaisu olisi kiva. Toinen haave kulmamakkariin olisi vaaleanharmaa, muheva ja rahillinen nojatuoli.Tällaista tänään. Olin eilen koko päivän ystäväni muutto- ja siivousapuna. Hauikset ovat nyt tohjona kantamisten jäljiltä, sormenpäät verillä hinkkaamisista ja pää täynnä (kärkkäitä) mielipiteitä ihmisten siivottomuudesta. Kaikesta huolimatta olo on kiva, kun sai olla ystävälle avuksi ja tehdä konkreettisesti hommia eteenpäin. Tänään saa siis luvan kanssa vötkytä!
33 kommenttia:

 1. On kyllä super-löytö! Ihana pinnatuoli ja mun mielestä käy kivasti just tuohon työpöydän eteen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marjukka! :) Huisia, että minä joka en olisi arvannut innostuvani pinnatuolista, hihkunkin sellaisesta suunapäänä. :D

   Poista
 2. Ihana löytö ja minkä väriseksi oot sen maalannut. :)
  Asettaisin työpöydän ääreen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väriä piti vähän etukäteen googletella jotta pystyi orientoitumaan siihen valmiiksi... ;)

   Poista
 3. Oooh, miten ihanan värinen!!! Superlöytö ja nyt tuoli on kyllä niiiiin kaunis! Työpöydän eteen sen laittaisin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Viivi! :) Hih, meinasin kuolata maalipurkkiin, kun väri näytti siinä jo niin herkulliselta!

   Poista
 4. Ihanan näköistä! Pinkki ei oikein minua nappaa, mutta tuolissa se onkin aika kivan näköinen :) Sängyn harmaa ja pinkki on myös ihanan näköinen yhdistelmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Syhi! :) Itsekin tykkään siitä, miten harmaa antaa levollista kontrastia pinkille. Näissä kuvissa ei tällä kertaa näy, mutta verhoissa toistuu sama pinkki-harmaa-linja. :)

   Poista
 5. Ihana tuoli ja ihana helmitaulu <3 Täällä alkaa lastenhuoneesta vaaleanpunainen levitä muihinkin huoneisiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä on näitä kodin hemppisripauksia. Jos minulta kysytään, niin vaaleanpunainen saa näkyä muuallakin! :) Joten eikun vaan levittelemään! ;)

   Poista
 6. PK
  Pirteän värinen tuoli. Laittaisin sängyn viereen ja siihen kaivelisin kätköistä vanhanaikaisen herätyskellon, mikäli sellainen löytyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihhii, aivan kuin sieltä löytyisi tietoa kaivatunlaisesta vekkarista... ;)

   Poista
 7. Kaunis tuoli ja ihana väri. Tykkään kovasti myös tuosta seinän tekstin fontista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marianne! :) Minäkin olin intona tuohon fonttiin kun vuosi sitten sen seinälle kiinnitin. Nyt kuitenkin alkaa tuntua, että jokin muutos siihen voisi olla paikallaan. Täytyy kuitenkin antaa aivojen rauhassa kypsytellä ideoita, vielä en ala tekstiä poistelemaan. :)

   Poista
 8. Hieno löytö! Sopii juuri passelisti työpöydän ääreen:)

  VastaaPoista
 9. Oon niin vihree tästä tuolista!! Mutta herkku sopii hienosti teille - jättäisin sen tuohon pöydän ääreen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Henna! :) Jännitti hieman maalata vaaleanpunaiseksi, mutta samalla oli into kokeilla jotain muuta kuin valkeaa maalia!

   Poista
 10. Todella kaunis tuoli, ja niin ihanan hempeä tuo sävy! <3 Mä laittaisin sen työpöydän ääreen, passaa siihen ihan täydellisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heli! :) Yritin nimenomaan löytää hempeän sävyn, ja tällä kertaa maalivalinta taisi osua ekalla oikeaan. :)

   Poista
 11. Niin ihana!!!! Ja tuo sävy on tosi ihana. Nyt aloin miettiä tuota omaa pinnatuolia, jonka just löysin... onkos se itseasiassa ihan samanlainen... näyttää kovasti samalta. http://heinassaheiluvassa.blogspot.fi/2014/03/pinnatuoli.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just tarkastelin tuolia, niin jalkaosa näyttää hiukan eriltä eli ei olekaan sama tuoli...

   Poista
  2. Kiitos Laura! :) Hei minä kävinkin jo katselemassa sinun tuolipostausta, mutta olen viime aikoina ollut liian hopuissani kommentoimaan. Itsekin jäin miettimään, voisiko teiltä löytyä samanmallinen tuoli, mutta oma silmä tarttui löytämäsi tuolin ylälaitaan - se näytti ehkä vähän kapeammalta kuin tässä? Minun piti vielä palata asiaan vertaillen, mutta tämän parempaan en vielä ehtinyt. :D

   Poista
 12. Herttinen, kuinka syötävän ihana väri. Mä en kovinkaan värien rakastaja ole, mutta ai että silmä lepää... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, tässä Leivos-sävyssä taitaa olla jotain sympaattista... :)

   Poista
 13. Ei oo totta! Minä ostin juuri saman "Leivos "-sävyn meidän vanhaan Mademoiselleen. Sitten rupesin harkitsemaan väriä vielä ja hain Tikkurilan "Karamellin". Päädyin sitten "Karamelliin". Kiva on todella tuo Leivoskin :). Vielä on tuoli kuvaamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä värit on kyllä aika herkkuja, itsekin pohdiskelin tovin muitakin sävyjä ennen kuin Leivos-purkki lähti matkaan. :D

   Poista
 14. Itselläni on muutama Tapiovaaran Fanett-tuoli ollut keittiössä, vähän aliarvostettuina, ennen
  kuin suunnittelija selvisi. Tuolien valkoinen väri on kulunut ja aion tänä kesänä maalata ne joko valkoisiksi tai sitten vaikka turkoosiksi. Tuo vaaleanpunerva sävykin on tosi hieno, ehkäpä uskallan kokeilla turkoosia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turkoosi näyttää varmasti hyvältä! :) Ja jos ei sitten muun sisustuksen kanssa pelitäkään, ainahan sen voi maalata uudestaan neutraalimmaksi. :)

   Poista
 15. Laittaisin tuolin ehdottomasti tuohon pöydän eteen. :) ihana kun helmitaulukin on maalattu vaaleanpunaiseksi!

  VastaaPoista
 16. Mahtava löytö! Itse juuri ostin ja kunnostin neljä pinnatuolia, mutta yksikään niistä ei ollut näitä Askon ihanuuksia. Melko samalta ne munkin tuolit näyttävät, mutta yksityiskohdat sen paljastavat! :) Jään seuraamaan blogiasi, todella ihania postauksia löytyy! :)

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...