17.12.2023

Piparkakkutalo 2023: Tonttujen lapinkota

Tänä vuonna punanuttuisten pikkutonttujen joukkio palasi edellisvuotisesta linnameiningistä maanläheisempiin tunnelmiin ja rakennutti itselleen lapinkodan.

Meikäläisen yhden naisen raksafirma pystytti tontuille kahdeksankulmaisen kodan ja asensi sisään tunnelmavalaistuksen. Lisätöinä väkersin pihalle tulipaikan sekä pätkän poroaitausta, sillä tontut ovat tänä vuonna innostuneet hoitamaan porotokkaa. Onpa yksi vipeltäjistä uskaltautunut myös poronratsastushommiinkin.

Joulupukki varasi itselleen perinteisen paraatipaikan lapinkodan sisäänkäynnin edestä. Vaikka varsinaisia tähystyspaikkoja ei sisältynyt rakennuspiirustuksiin, kehitti yksi pikkuinen hurjapää itselleen tarkkailupisteen huipulta, savuaukon kupeesta.

Tonttujen puuhia katsellessa voi todeta, etteivät punanutut näytä tietävän mitään joulustressistä. Joukkio näkyy viettävän aikaa letkeästi ja hauskaa pitäen. Siitä olen kuitenkin varma, että raporttia ne eteenpäin täältä kyllä välittävät, sillä olemme Romeon kanssa havainneet useampana aamuna tossunjälkien vanan tomusokerilumessa. Onneksi meiltä ei ole kuin kilttejä terveisiä kerrottavana eteenpäin. ;)





Piparitalon rakentaminen oli itselleni taas tärkeä ja olennainen osa joulunodotusta. Vähän piti puntaroida, millaisella kaavoituksella rupean taloa tekemään, sillä en halunnut upottaa projektiin tuhottomasti aikaa. Päädyin lapinkotaan, sillä se oli aiheena vielä kokonaan tekemättä. Samalla sain piirtää ja koota simppelit osat. 

Ainoastaan poromuotin hankkiminen tuotti tuskaa, sillä kävi ilmi, ettei koko Iisalmesta saanut poronmuotoista piparimuottia (annoin miehelle tehtäväksi etsiä sellaista työpäivänsä jälkeen). Niinpä piirsin ja muotoilin taikinasta porot omalla kädellä. Oli kyllä väkertämistä, mutta näkyi onnistuvan hätäaputöinä noinkin. 

Aitauksen tekemiseen hain inspiraatiota pisteaidasta ja omaan silmääni lopputulos onnistuikin ihan mukavasti.

Koristeluun olin varannut perinteisen kasan ranskanpastilleja, mutta kun kota oli valmis, ei siihen näyttäneet pastillit istuvan oikein minnekään. Niinpä tupsuttelin rakennuksen pintaan ainoastaan tomusokeria. Pikeerin tein taas itse ja sillä päällystin niin kuusia, aitoja kuin poroja sekä rajailin kodan kulmia ja reunoja. Hopeakuulilla viimeistelin porojen sarvet, kuusenoksat sekä kodan ikkuna-aukot.








Vähän jänskätti, kuinka saan vauvanhoidon lomaan järjesteltyä tämänvuotisen piparitaloprojektini, mutta niin vain sillekin löytyi aikaa. Sain tämän melkein yhdellä työskentelykerralla kokonaan valmiiksi, mutta tomusokerin loputtua piti viimeistelyä venyttää seuraavaan päivään. Siinäpä talo - tai siis kota - tuikkii taas tunnelmavaloa keittiön saarekkeella ja levittää kotiin herkullista piparintuoksua. ♥

Jouluisia haleja!
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...