26.9.2013

Pihanäkymiä

Tiluksistamme ei ole tullut julkaistua kuvia pitkään aikaan - aika on mennyt odotellessa nurmen kasvamista. Välillä on tuntunut, ettei ruohikko nouse millään, mutta näitä kuvia katsellessa tajuaa itsekin, että onhan meillä jo nurmi! Ruohoa kylvettiin kesällä satoja neliöitä, joten voi olla, että tulevina kesinä vähän rajaillaan lyhyenä pidettävää aluetta. Talon edessä meillä on melko leveä sepelialue; kun on kaksi autoa päivittäin liikenteessä, niitä pitää mahtua pyörittelemään pihassa suuntaan jos toiseenkin. Välillä ajatuksissa on pyörinyt idea, että sepelialueen talonpuolireunalle puuhailisi istutuslaatikoita, mutta ne ovat vasta ensi kesän toteutuksia.


Talo näyttää väritykseltään hieman ankealta nyt, kun roskakatos sai jo maalia pintaansa. Talosta on siis tarkoitus maalata suuremmat pinnat tummanharmaalla, valkoisella taas tulevat perinteisten nurkkien ja ikkunanympäryksien lisäksi ikkunoiden alapuolet. Ikkunan alla oleva seinälauta on kapeampaa ja pystyrimat rajaavat alueen leveämmästä laudoituksesta. Ylläolevasta kuvasta nuo kapeamman laudoituksen alueet pystyy erottamaan - ne on siis tarkoitus maalata valkoiseksi.

Nurmen ja marja-aronia-aidan lisäksi olemme istutelleet pihaan kaksikymmentä pinkkiä pensashanhikkia, toistasataa vuorenkilpeä, keijuangervoa, mustakuusia, terijoen salavia ja lumipalloheisiä. Kaikki istutukset on tullut möyhittyä etupihan puolelle - takapiha on jäänyt menneenä kesänä toisarvoiseen asemaan.


Etupiha ei ole meillä tasainen, vaan tuollainen kumpare, josta kallio pistää paikka paikoin pintaan. Muoto on enemmän kuin hyvä, sillä kumpareen ansiosta talon edusta on sopivasti näkösuojassa - Kattaalankujalta meille päin tsiigailessa ei näe, onko pihassa autoja.

Takapiha puolestaan laskee tasaisesti alaspäin, ja pihan reunalta jatkuu peltoalue. Ensi kesänä tekisi mieli istutella takapihan puolelle puuntaimia, jotka kasvaessaan antaisivat sopivasti suojantuntua mutta eivät peittäisi liikaa järvinäkymää. Riippujalavat olisivat ihania, mutta mahtavatkohan menestyä näillä leveyksillä?


Ensi kesälle on tiedossa useampia puuhasteluita: grillipaikka, istutuksia, terassilaajennuksia ja -katoksia, kiveyksiä, palju... Niin, ja tietysti se talon maalaaminen. :) Onneksi tässä on talvi välissä - sen verran intensiivinen kesä on pihan suhteen ollut, että huokaus- ja suunnittelutauon ottaa mielellään vastaan. Tällä hetkellä etu- ja takaterassit ovat melko riisutut. Kaikki turha on karsittu pois näkyviltä, sillä mielessä alkaa pilkahdella jo jouluisen ilmeen kehittely. Kohta saa laitella valoja, havuja, lyhtyjä... Saahan?! :)

11 kommenttia:

 1. Saa laittaa valoja! Itse laittaisin jo marraskuussa, mutta mieheni on eri mieltä. Saan siis luvan laittaa valoja VASTA joulukuussa :( Tylsää.

  Hieno talo ja ihana tontti. Meillä on tänä kesänä kylvetty puoleen pihaan nurmi, puolet jäi vielä ensi keväälle. Todella työlästä hommaa! Meillä on vielä yksi 7kk tytön tyllerö tässä hoidettavana ja se karsii jo puolet tekijöistä. Mutta eikös omakotitalo ole ikuisuusprojekti? ;) Ja piha varsinkin! Vaikka ei meillä sisustuskaan taida nähdä valmista päivää :D Sen verran usein nimittäin muuttuvat tämän rouvan makumieltymykset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on yleensä lokakuu ollut kuukausi, jolloin annan itselleni luvan jouluhömpötyksiin. :) Viime vuonna raksailu ja väliaikaisasunto ei oikein inspannut niin intensiiviseen jouluiluun, mutta tänä vuonna on kyllä ihan eri ääni kellossa!

   Se on kyllä ihanaa, että omassa pihassa voi puuhastella silloin kuin haluaa ja huvittaa - ei ole velvollinen muille kuin itselleen. :)

   Poista
 2. Ihanan avaraa ja paljon tilaa! Kuinka iso tontti teillä olikaan? Hauskat nurmineliöt etupihalla :) Millä ne on rajattu sorasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avaruutta kyllä riittää. :) Tontti on kooltaan 5110 neliötä, eli päälle puoli hehtaaria. Siinä riittää yllin kyllin tilaa ja laittelemista - ja osa tiluksista on vielä ihan luonnontilassa metsikkönä. Joo, nurmineliöt on tuossa talon edessä - alunperin piti tulla kaarevat muodot pinnan alla olevaa salaoja putkea mukaillen, mutta sitten kuormuri rikkoi putken eikä sitä tarvinnut enää ottaa huomioon. x) Kaikki nurmen ja sepelin yhtymäkohdat on rajattu laudalla - eli siinä vaiheessa kun laitettiin multaa ja sepeliä, pidettiin lautaa välissä, paineltiin, ja nostettiin lopuksi lauta pois. Nyt siis rajakohdassa ei ole mitään välissä.

   Poista
  2. Rajat näyttävät tosi siitille noin! Taidan testata samaa tekniikkaa meille talon ja nurmen väliin, kunhan päästään niin pitkälle :)

   Poista
 3. Teillä on upea tontti! Kuinka iso tuo on? Ihana tuo järvinäkymäkin <3 Ja tosi paljon olette kyllä istutelleet :) Meillä tuo hanhikki on yksi aitakasvivaihtoehto... se lienee suht helppohoitoinen? Tuijat olisi muuten kivoja, mutta tarvitsevat ihan hirveästi kastelua. Toisaalta Terijoen salava on kiva ja myös hopeapaju. Liikaa vaihtoehtoja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tontti tosiaan on reilut puoli hehtaaria. Pienempää ei varmaan oltaisi kelpuutettukaan, onneksi löydettiin tämä nykyinen. :) Hanhikki taitaa tosiaan olla aika helppo hoidettava. Periaatteessa sitä ei tarvitse leikelläkään, jos ei halua. Tosin, aitakasvina se on kyllä aika matala. Tuijia olen itsekin unelmoinut useampaan paikkaan, mutta minuakin jäytää se niiden hoitaminen. Kastelu, talvella paleltumisen varominen ja kesällä palamisen varominen. :D

   Poista
  2. Joo, tuijissa on tosiaan turhan paljon vaivaa - niin kauniita kuin ovatkin! Täytyy nyt vielä miettiä, että mitä tuohon meidän pihan reunaan laittaa, sillä kyllä siitä kasvista suojaksikin saisi olla...

   Poista
 4. Oi oi oi, miten ihanan iso tontti! Kyllä kelpaa nauttia omasta pihasta kun ei ole naapureita ihan vieressä :) . Toista se on meidän "kaupunkitontilla" kun joka ikkunasta näkyy jonkun muun talo tai piha. Ja vielä tuo järvinäköala on piste i: n päälle :) .

  VastaaPoista
 5. Olin tulossa sanomaan tasan samaa asiaa kuin Kähmäräpälä. Todella kaunis ympäristö! Olet onnen tyttö! :-)

  VastaaPoista
 6. Kyllähän tässä passaa. :) Meillä oli jo tonttia etsiessä tiukat kriteerit koon, näkymien ja sijainnin suhteen, onneksi ne täyttyivät! Vaikka ollaan periaatteessa maaseudulla, kaupungin keskustaan on matkaa vain 7 km.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...