12.11.2013

Joulusiivous mielessä

Joulun elinehto on puhdas koti. Vai onko? Megafoonien ikiaihe on joulusiivous ja sen tarpeellisuus. Kuluneen hokeman mukaan joulu tulee vaikkei kaappeihin olisi luutun kanssa koskenutkaan. Tulee kyllä, mutta miltä se sitten tuntuu? Selvähän se, ettei joulun ykkösprioriteetti ole puhtaat pinnat ja siistit komerot, mutta omasta joulusta jää jotain oleellista puolitiehen, jos mielessään tietää yhdenkin paikan olevan siivoamaton. 

Meille siivous ei ole joulun välttämätön paha, vaan tapa valmistautua juhlaan, kasvattaa tunnelmaa ja laskeutua joulurauhaan. Puhdas koti on merkittävä tekijä harmonian luomiseen: kun kaikki on ajoissa puunattu, voi rauhallisin mielin nauttia ihanasta juhlasta. Useimmiten meidän joulusiivouksemme on ajoittunut jo heti joulukuun alkuun: näin joulukoristeet voi asetella valmiiksi puhtaille pinnoille ja loppuajalle jää pelkästään ylläpitosiistimiset.

Mitä me sitten kodista puunailemme? Useimmiten etenemme vaihe vaiheelta joko huoneittain tai osa-alueittain, vähän fiiliksen mukaan. Nyrkkisääntönä on kuitenkin se, että siivous etenee ylhäältä alaspäin - katosta lattiaan. Yhtenä päivänä emme siivousta rysäytä tehdä, vaan projekti jakautuu useampaan tuokioon. Seuraavassa meidän siivouslistaamme paitsi postausaiheen ohessa, myös itselle muistiksi ja näkyville.

 • ikkunanpesu (loppusyksystä ennen pakkasia), lähempänä joulua vielä ikkunanvälysten pyyhkäisy
 • kaappien läpikäyminen; turhien tavaroiden hävittäminen, jäljelle jääneiden järjestely ja kaappipintojen pyyhkiminen
 • seinien ja kattojen pyyhkiminen kostealla
 • hanojen, ovien, valokatkaisijoiden ja pistorasioiden pyyhkiminen
 • mattojen, sohvapehmusteiden ja unitekstiilien tuuletus, tarvittaessa tamppaus ja pesu
 • lattioiden imurointi ja pesu, myös lattialistojen puhdistus
 • pölyjen pyyhkiminen pinnoilta ja esilläolevista esineistä, myös huonekalujen sivuilta ja jaloista
 • lamppujen puhdistaminen
 • jääkaapin, pakastimen ja uunin puhdistaminen
 • saunan peseminen
 • pesuhuoneen kaakeleiden jynssäys
 • lattiakaivojen, viemäreiden ja hajulukkojen tsekkaus puhdistuksineen

Ainakin nämä kuuluvat meidän to do -listallemme. Siivoilun tuoksinassa silmiin yleensä vielä osuu yksittäisiä kohteita joihin tulee tartuttua. Eniten puuhasteluaikaa taitaa syödä keittiö. Mikrokuituiset välineet ovat ehdottomasti pop listaa lyhentäessä. Mikäli yleispuhdistusaineella ei jokin kohta puhdistu, niin viimeistään taikasienellä ja Vim-puhdistusaineella.

Mutta niin. Poikkeuksetta elämässä tulee syystä tai toisesta eteen jouluja, jolloin siivousta ei ehdi, voi, halua tai tarvitse tehdä perusteellisen kaavan mukaan. Tällöin voi kokeilla netin syövereistä löytynyttä Easy way -tapaa, joka vaikuttaa melko näppärältä:

 1. Luo omalle tietokoneellesi uusi kansio.
 2. Anna kansiolle nimeksi "Kodin pölyt ja sotkut".
 3. Ota käden ulottuville lasillinen glögiä ja pipari.
 4. Nosta jalat pöydälle ja rentoudu.
 5. Klikkaa oikealla hiirinäppäimellä uutta kansiota.
 6. Valitse "Poista".
 7. Tietokoneesi kysyy nyt: "Haluatko poistaa Kodin pölyt ja sotkut lopullisesti?"
 8. Klikkaa "Kyllä".
 9. Ota nyt hyvä asento, kaada lisää glögiä ja ota pipareita.

Miten tarkasti teillä joulusiivotaan?

11 kommenttia:

 1. Tuo on hyvä tuo easy way-lista, mutta valitettavasti lukeudun noihin joulu-ei-tule-ilman-koko-huushollin-siivousta-tyyppeihin...vaikka kuinka Martat sanoisivat, että jos haluat viettää joulusi kaapissa, niin siivoa myös ne ;) ei vaan, samalla tulee tehtyä se joka vuotinen inventaario, kun käy kaapit ja kätköt läpi ja välillä äimistelee, että juku, onko meillä todella tällainen tavara tms??
  Olen kuullut sanonnan, että ihmisen pitäisi muuttaa kerran vuodessa, niin hän ei turhaa tavaraa nurkissaan pyörittelisi, tai toinen on se, jos et ole jotain vuoden aikana tarvinnut, niin surutta kiertoon vaan!
  Mutta joo, jouluun valmistautuminen menee koko lailla tuon ekan listan mukaan ja sitten onkin kiva joulunpyhät möllötellä yökkäri päällä ja hyvä kirja ja suklaarasia siinä hollilla..
  Hyvää joulun odotusta teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, jos suursiivouksen tekee joka tapauksessa kerran vuodessa, niin miksei juuri jouluksi. :) Se on aivan taivaallinen olo, kun jouluna rauhoittuu möllöttämään suklaan ja hyvän lukemisen parissa, käy alitajuista tsekkilistaa läpi ja toteaa, että kaikki on tehty. <3 Hyvää joulun odotusta teillekin! :)

   Poista
 2. Meillä jokaviikkoiseen viikkosiivoukseen kuuluuu imurointi,lattioiden pesu, mattojen vienti ulos, pölyjen pyyhintä näkyviltä pinnoilta (myös ovet ja hanat.:)) sekä tietenkin vessojen pesu. Siinä samalla tulee järjesteltyä ympäri taloa lojumaan jääneet tavarat omille paikoilleen. Lapsiperheessä viikkosiivous on välttämätön tai talon on pian kuin kaatopaikka..:)

  joulusiivousta en nyt sitten mitenkään erityisesti ressaa. perus viikkosiivouksen lisäksi siihen kuuluu kuitenkin verhojen vaihto ja tarvittaessa ikkunoiden pesu, saunan pesu sekä vuodevaatteiden tuuletus/pesu. vuodevaatteita toki tuuletellaan muutenkin.
  jokaisella varmaan omat tyylinsä siivota löytyy ajan ja tarpeen mukaan. kaappeja en ala sen kummemmin järjestelemään, kunhan tavarat nyt ovat suhtkoht omilla paikoillaan

  puhtaassa kodissa on sitten mukava sytytellä kynttilöitä ja kuunnella joululauluja..!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhdas koti on kyllä tunnelmallinen sisustuselementti. :) Meilläkin kuuluu moni listan kohdista jo perussiivoukseen, mutta joulusiivous-nimikkeellä puunaamisia tekee oikein extra-hartaudella. ;) Se on totta, että kun viikkosiivoukset ovat rutiinia, on joulusiivouskin stressittömämpi nakki.

   Poista
 3. Olen ehdottomasti Easy way -siivoaja, ei joulunodotusta voi haaskata siivoamiseen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei teillä kyllä tarviikaan siivota, teidän koti on kaunis ja siisti jo perusolotilassaan! :)

   Poista
  2. Täytyypi siis joskus kuvata vaikkapa kaappien sisustaa ja olla photoshoppaamatta pöydiltä muruset pois :D

   Poista
 4. easy way on miunki mieleen :D itse asiassa ei olla edes kotona jouluna joten kuustakaan ei meillä vissiinkään tänä vuonna nähdä. ellen sitten kotimiehille innostu koristelemaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin olemme useimmiten ainakin aaton kotipitäjän suunnilla, mutta aina olemme kuusen laittaneet omaankin kotiin, yleensä jo monta päivää ennen aattoa. :)

   Poista
 5. Meillä menee vähä niin että mää siivoan kaapit, laatikot yms. sillon ku ne näyttää siltä että olis aika puhistaa (meidän kaapeilla ja laatikoilla käy lapset ja mies, jotka on hyviä saamaan epäjärjestystä aikaan..) Tänä vuonna tuskin kattoja ja seiniä aletaan pesemään: pestiin kaikki viimesen päälle ennen muuttoa neljä kuukautta sitten. Mää putsaan ja pesen tarkasti ennemmin joulun jälkeen: meillä luultavasti käy joulun aikana siskot & veljet perheineen ja mummut & ukit + muu joulunviettoporukka..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuttopesut helpottaa ehdottomasti joulusiivouksia! Mekin puunasimme paikat maaliskuussa, mutta siitä on jo sen verran ehtinyt aikaa kulua, että paras pestä kaikki nytkin. :) Ihanalta kuulostaa teidän jouluvierailut. <3

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...