29.4.2015

Perhanan pupu!

Menneenä talvena olen hionut puutarhuri-identiteettiäni. Olen huomaamattani työstänyt linjaa siitä, mitä teen ja mitä etenkin haluan tehdä omalla pihalla. Aikaisemminhan minua eivät kukat tai mikään vihertävä kiinnostanut ollenkaan, enkä aikonut hankkia ulos yhtäkään hoidettavaa. Omakotitaloasuminen kuitenkin muuttaa ihmistä. Sellainen alkaa kiinnostaa, mitä ei aiemmin arvannutkaan. Minäkin hupsu olen jo parissa vuodessa ehtinyt istuttelemaan niin pensaita, puita kuin kukkia, kötöstellyt miehen kanssa piharakennelmia, pinkonut kastelukannun kanssa lukemattomia kilometrejä, työntänyt ruohonleikkuria, haravoinut ja nyhtänyt. Joitakin aikaansaannoksia on ehtinyt jo ihastelemaan, puhumattakaan uusien suunnitelmien tekemisestä. Pihanlaittohimo kasvaa sitä mukaa, mitä enemmän saa aikaan.


Mutta. Nyt on eräs perhanan nimeltämainitsematon pupu (tai oikeastaan useampi) tullut tämän puutarhurin tontille. Syksyllä istuttamani omenapuut ovat tällä hetkellä tragikoominen näky kuorittuine runkoineen ja pätkittyine oksineen. Ehkä jo aavistin tämän ennakkoon, kun kirjoitin lokakuisessa postauksessani näin: 

"Niin suuruudenhullu en ole, että luulisin pitäväni nämä elossa ensi kesään asti. Olen varautunut henkisesti siihen, että talven jälkeen ei puista ole kuin riekaleita jäljellä. Mutta ei haittaa, otetaan tämä kokeellisena puutarhan pilottiprojektina. :D"

Heh, niin kai sitä elää kuin ennustaa! Totuuden nimissä, olisihan minun pitänyt oikeasti suojata puita verkoilla. Terveisiä vaan Tertulle, jonka kanssa asiasta erityisesti keskustelimme. Tässä kuitenkin huomaan oman puutarhainnostukseni rajapinnan: minulla ei riitä kiinnostusta enää siihen asti, että peittelisin ja suojailisin kasveja luonnolta. Jos eivät pärjää itsekseen, niin sitten eivät. Silloin kaivetaan kuolleet ylös ja istutetaan tilalle jotain muuta. Omenapuut saan ainakin omalta kasvilistaltani yliviivata - tämä jos mikä on selkeä pilottiprojektin tulos!

Pupusilla on tainnut olla aika nälkä, sillä omenapuut eivät yksin ole talvievääksi riittäneet; perhanat ovat järsineet myös marja-aronian aitataimet! Tähän en osannut varautua mitenkään, sillä toissa vuonna istutetut taimet pärjäsivät ensimmäisen talvensa ilman yhtäkään hampaanjälkeä. Nyt kasvit on pätkitty systemaattisesti lähes koko 50 metrin matkalta, johon ne olin valkoisen piha-aidan taakse istuttanut. Dääm, tämä harmittaa enemmän kuin omenapuiden kohtalo. Yritinkin vielä leikellä töpöihin risuihin uusia leikkauspintoja, katsotaan innostuvatko heräilemään vielä.

Mutta jos tappioita, niin löytyy pihalta positiivisiakin huomioita. Viime keväänä istutetuissa tuijissa on nimittäin edelleen vihreä sävy tallella. Huh, pitäisi varmaan koputtaa puuta tässä vaiheessa! Niiden hoitoon panostin viime kesänä tehokastelun ja havupuubalsamilla suihkuttelun verran. Linjani jatkuu myös tuijien kanssa, eli en aio suojailla niitä kevätauringolta. Havupuille tarkoitettua lannoitetta voisin sentään tyrkätä tyveen - pitäisikin muuten tehdä kauppalista kaikista pihalle tarvittavista lannoitteista.

Talven jälkeen oli etupihan lyhyempi piha-aita suloisesti mutkalla. Sen kyllä saattoi arvatakin, sillä tolpat jäivät syksyllä tukematta tarvittavalla maa-aineksella. Viime viikolla suoristelin aitaa ja lappasin lisämaata ympärille. Jospa se nyt hetken nököttäisi suoremmassa. Pidempi aitapätkä oli pysynyt paremmin kuosissaan eivätkä tolpat ole juurikaan liikkuneet paikaltaan. Sen sijaan aitaelementeissä on tapahtunut jonkinmoista elämistä, mistä olen vähän ihmeissäni. Sen verran arvokkaita ovat nämä elementit, että luulisi elämisvaran olevan minimaalinen. No, suoruutta pystyi onneksi ja tähän hätään fiksailemaan aika kivasti ruuvailemalla elementtejä pari senttiä ylös- tai alaspäin.

Varsinaisia roudantekeleitä pystyy havaitsemaan roskakatoksesta ja pihavarastosta. Kuten viime keväänäkin, routa on nostellut roskakatostamme etukenoon. Viime kesän aikana se painui hyvin paikoilleen - samaa ilmiötä odotan ja toivon tältäkin kesältä. Tämän vuoden uutena juttuna huomasimme, että routakoura kuopaisi myös pihavarastoa. Se ei onneksi ole niin paljoa liikahtanut kuin roskakatos, mutta lievää etukenoa on havaittavissa... Ai miten niin ollaan muka oikaistu pohjatöissä? :) Mutta hei, viime syksynä tekemämme patio on täsmälleen siinä vatupassissa mihin sen askarrellessamme linjasimme!




Sellaista piharaporttia. Mites teidän ulkotilat voivat?

P.S. Pitää muuten kertoa teillekin, että eilen tapahtui jotain todella mullistavaa. Minusta tuli täti, kun pikkusiskoni synnytti poikavauvan. ♥ Huikeaa, jännää ja iloista! Vauva on meidän sukuhaarassamme ensimmäinen laatuaan, joten nyt alkaa itse kullakin opettelut aivan uusiin rooleihin. Mummo, ukki, täti, eno - ihan uusia termejä meidän pesueessa! Mahtaa olla kaksi kultaistanoutajaa ihmeissään, kun äiti ja isä tuovat kohta kotiin jotain ennennäkemätöntä. :)


18 kommenttia:

  1. Meidän pihapiiristä (joka ei ole niin kovin valtava), puput olivat napsineet maasta narsissien mukulat. Minun mukulat (tai siis meidän. Ja puhun nyt onneksi edelleen niistä narsisseista ;D) olivat onneksi säilyneet hengissä katolta tippuneiden lumivallien alla.

    Tsemppiä puutarhahommiin. Mä olisin jo repinyt pelihousuni aivan riekaleiksi! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, meillä linnut levitteli viime vuonna mukuloita (siis kasveja) ympäri pihaa - on se ihme kun tuollaiset luonnon häiriköt häiritsee meidän harrastusyrityksiä! :D

      Mietin tuossa, että toissa talvena kolasin marja-aronioiden päälle pihalumet, se varmaan pelasti ne silloin. Nyt ei voinut tehdä samaa, kun oli puuaita edessä!

      Poista
  2. Paljon onnea tädille :)

    Voihan pupu! Täälläkin oli nakerrettu omena- ja kirsikkapuita mutta onneksi runko oli ehjä, vain oksat oli syöty. Papanoita piha täynnä, arghh. Ei edes kissa auttanut pitämään jänösiä poissa pihalta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3

      On se ihme, miten jäniksille nuo puut kelpaa! Mietin tuossa juuri itsekin, olisiko kissasta hyötyä asiassa, mutta annoit kysymykseeni jo vastauksen! :D

      Poista
  3. Aaaarghh, voi että noita rosvoja! Putsanneet sun puut ja pensaat ihan vimpan päälle! :( Parempa onnea seuraavien istutuksien kanssa!

    Ja isot onnittelut tädille sekä koko perheelle! Täteily on ihanaa. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tässä sitä aletaan opetella tätihommia! <3

      Niinpä, voi argh! Jatkossa pitää hankkia jotain havu- ja pajukasveja pihalle, ne ei taitaisi pupusia kiinnostaa. :)

      Poista
  4. Voi puput! Jo ovat tempun tehneet! Arg!!!

    Onnea onnea onnea <3 ihana asia :) täällä kuusin kertainen täti, se on ihanaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja oi! <3 Sinä olet jo päässyt harjoittelemaan täteilyä oikein urakalla! :)

      Poista
  5. Voi että, tosi kurjaa, että puput ovat olleet nälkäisiä juuri teidän pihan kohdalla:/ Höh!

    Ja oiiiii, onnea tädille♥ Ihana juttu!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3

      Hehe, ja minä vielä raksa-aikana pupuja nähdessäni mietin, että "Oi, meillä on omia pihapupuja!" x)))

      Poista
  6. Minä eilen lannoitin ja kalkitsin etu- ja takapihan nurmikon! Onneksi tänään satoi koko päivän niin aineet liukenevat hyvin. Ehdin mullittaa myös etupihan kukkapenkin ja istuttamaan yhden tuijan ruukkuun takapihalle. Pikkuhiljaa käynnistyy puutarhanlaittokausi täälläkin :)

    Onnea täteydestä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3

      Ootpa ollu tosi ahkera!! Mulla on ollut viimeviikkoisen huhkimisen jälkeen puutarhaton viikko - ensi viikolla sitten uudella energialla hommiin! :)

      Poista
  7. No höh mikä pupu. Ne ovat kyllä armottomia. Meillä on syöty harvinaisia katajia ja norjanangervoja. Ymmärrän ärsytyksesi! Mutta onneksi jotain hyvääkin, onnea tädiksi tulemisesta, aivan huippua! Mun blogissa olisi sinulle hyvä haaste, jossa saat harjoitusta tätinä olemiseen eli vastaamaan vaikeisiin kysymyksiin. :) toivottavasti innostut toteuttamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kati! <3 Tulen pikapikaa nappaamaan haasteen! Meiltä on norjanargervot toistaiseksi säilyneet - pensashanhikkia oli pupu maistanut, mutta se ei ollut onneksi kelvannut. :)

      Poista
  8. ihanaa! Sylin täydeltä onnea Kipa-täti ja koko suku! Just eilen mietin, että mikähän siellä mahtaa olla tilanne asian suhteen. Elämän pieniä suuria ihmeitä. <3 -Marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, muru! <3 Täällä alkaa nyt ihan uudet elämänkuviot! :)

      Poista
  9. kylläpä on kamalaa jälkeä puput saaneet aikaan!! mulla menis kyllä ihan yli hilseen tuommonen jo. miksi niitten pitää tulla just jonku huolella istuttamia puita ja pensaita syömään. meillä en ole onneksi huomannut jänöjen jyrsimisiä puissta tai pensaissa, vaikka töpöhäntiä loikki talvellla aivan takapihamme rajalla montaki kertaa. omppupuiden ympärillä meillä on metalliverkot, olen sen verran noihin puihin tykästynyt tässä vuoden aikana.:)

    mutta tuo on ihan totta, että puutarhainnostus imaisee mukanaan! itsekään en ole koskaan ollut mikään viherpeukalo ja vuoden vanhaan pihaamme on nyt istutettu jo puita ja pensaita ja ties vaikka mitä uutta on taas suunnitteilla...:P tänä vuonna jopa esikasvatin taimia siemenistä! ne kylvinkin aivan liian aikaisin (että varmasti ehtisivät) ja nyt ovat kamalia hujoppeja..:D

    mekin mietimme routaeristyksien tarvetta leikkimökille ja pihavarastolle, mutta nyt laitettiin pihavajan pohjalle vain vähän hiekkaa ja siihen laatta ja harkot. mites teillä sitten tehtiin nuo pohjat?

    kivan näköinen teillä etupiha jo! muutamat kasvit antavat jo paljon kodikkaampaa ilmettä!!

    VastaaPoista
  10. Heh, pitäisi varmaan hankkia pyssy ja hätistellä pupuja jatkossa sen kanssa! ;) Oi, esikasvatus on jo aikamoista pro-meininkiä, iso peukku sille! Meillä on piharakennusten pohjat tehty niin, että ensin on kuorittu pintamaa pois. Sitten on laitettu jotain suojaa, ettei kasvit puske läpi. Siihen vähän hiekkaa päälle ja rakennus harkoille/laatoille pystyyn. Nyt jos tekisi, laittaisi hiekkaa paksummin alle. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...