20.8.2017

Sokkelinvalu

Mukavaa sunnuntaita! Nyt on viimein aika postata sokkelinvalusta, joka tapahtui meillä jo viime kuun puolella. Kuvat ovat pyörineet koko ajan tietokoneen työpöydällä, mutta aikaa niihin tarttumiseen ei ole ollut. Tänä viikonloppuna on kuitenkin saanut viimein hengähtää, joten ehdin nyt kertomaan teille heinäkuisista valupäivistä.

Meille valettiin siis samalla kertaa sokkeli talolle ja autokatokselle; talolle ensimmäisenä päivänä, katokselle toisena. Valutiimi aloitti tohinalla heti saavuttuaan. Amatöörin silmin oli huisia katsoa, millä varmuudella ja nopeudella ammattilaiset mittailivat linjat, pystyttivät muotit, asensivat raudoitukset ja laittoivat eristykset paikoilleen. Pumppuautoja kävi talon sokkelia valaessa paikalla kaksin kappalein.

Saman päivän aikana tontilla tapahtui muutakin: talon takapihalle tehtiin täytemaalla ajoreittiä, jotta tulevaisuudessa voitaisiin ajattaa sinnekin maa-aineksia. Ilman tätä operaatiota olisi mahdoton homma tehdä mökin ympärillä ja talon takapihalla minkäänlaista maan muotoilua, sillä matka talon etupuolelta pelkästään kaivurilla lapaten olisi aivan liian pitkä. Tontin keskikohta eli tuleva takapihan alue on matala notkelma, joka tulee tarvitsemaan lukemattomia täytemaakuormia suoristuakseen. Talon tasalle sitä ei olla nostamassa, vaan talon ja takapihan väliin tulee jonkinlainen rinneratkaisu.

Autokatoksen pohja valettiin taloa seuraavana päivänä, mutta tuolloin ehdimme tontille vasta illemmasta, valuporukan lähdettyä. Edellispäivänä katsoimme kuitenkin yhdessä suuntaviivat katoksen sijoittelulle: se piti saada täsmälleen samaan linjaan talon etureunan kanssa.

Valumuotit purettiin sokkelin ympäriltä heti vuorokauden perästä. Näissä kuvissa muottikasat odottelevat vielä hakemista, mutta tähän hetkeen mennessä näkymä on jo siistiytynyt. Sokkeleita kuvatessani törmäsin odottamattomaan ongelmaan; en millään meinaa saada sopimaan kaikkea samaan kuvaan! Kun edellisen raksan aikaan Iisalmessa talon sokkeli tuntui maltillisen kokoiselta, näyttää tämä nyt paljon isommalta.
Tässä alemmassa kuvassa näette autokatoksen sokkelin. Katokseen mahtuu kaksi autoa vierekkäin ja niiden oikealle puolelle rakennetaan umpiseinä. Katoksen päätyyn tulee reilunkokoinen varasto. Autokatosta emme tee tänä syksynä valmiiksi, vaan sitä jatketaan eteenpäin nyt enää vain lattiavalun verran. Tarkoitus olisi uurastaa sitä valmiimmaksi sitten ensi kesänä. Pihaan ajaessa katos jää talon oikealle puolelle.

Tuo yläpuolen kuva on otettu järveltä päin. Sieltä katsottuna autokatos jää vasemmalle ja talo oikealle. Talon takaterassi sijaitsee oikeassa reunassa ja sen alueen olen zoomannut seuraavaan kuvaan. Tykkään tuosta terassin tulevasta sijainnista tosi paljon: se on hyvin suojassa eivätkä siihen käytännössä näe muut kuin järvialueella liikkuvat. Tiedän jo nyt, että terassi tulee olemaan todella runsaassa käytössä. Tuohon aiomme sijoittaa myös sen ulkoporealtaan, jonka kävimme Mikkelissä tilaamassa.Sokkeli on saanut kuivua rauhassa kuukauden verran, mutta pian alkaa tapahtua! Tänään laittelemme patolevyt paikoilleen ja huomenna tulee kaivuri tekemään ulko- ja sisätäyttöjä. Autokatoksen paikalla on parhaillaan melkoinen vuori styroksipaketteja - ne asennetaan ulkotäyttöjen yhteydessä sokkelin ympärille routaeristeeksi. Rakennustavarat saapuvat tontille torstaina ja pian sen jälkeen pitäisi timpuriporukan startata pystytyshommat. Niin jännää, nyt se alkaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...