24.10.2017

Pintamateriaalivalintoja

Syysloma oli ja meni. Raksalta olisi taas kuvapäivityksiä luvassa, mutta en koko lomalla ehtinyt tarttumaan kunnolla kameraan. Timpurit painoivat pitkiä päiviä ja saivat oman osuutensa päätökseen viime lauantaina. Heidät hyvästeltyämme olemme siivoilleet tiluksia sisällä ja ulkona. On ollut hurjan mukava lakaista, imuroida ja järjestellä paikkoja, kun tietää niiden pysyvän hetken aikaa siisteinä.

Päätöksiäkin on pitänyt tehdä. Syysloman aikana oli deadline pintamateriaalien päättämisessä ja niitä tulikin mietittyä hartaasti. Tämä materiaalien miettiminen on kestänyt oikeasti jo vuosia: kahden vuoden ajan olen kerännyt inspiraatiokuvia Pinterestiin ja viimeisen vuoden aikana olen kiertänyt valehtelematta kaikkien lähikaupunkien rautakauppojen valikoimat läpi. Tämän lisäksi olen istunut netissä päiväkausia ja tilaillut kymmeniä materiaalinäytteitä postitse kotiin. Siksi, että olisin takuulla varma mieluisimmista sävy-yhdistelmistä ja tietäisin, mistä millaisiakin vaihtoehtoja löytyy.

Dekotalon perustoimitukseen saa valita pintamateriaalit reilunkokoisesta valikoimasta; työpäällikkö toi meille pari viikkoa sitten kaksi isoa ja helekutin painavaa laatikkoa täynnä erilaisia laatta-, laminaatti- ja parkettinäytteitä. Samanlaiset laatikot saimme tutkittavaksi edellisenkin taloprojektin aikaan syksyllä 2012, mutta en enää yhtään muistanut, millaisia vaihtoehtoja laatikoista löytyi - toki valikoimassa on ehtinyt tapahtua viidessä vuodessa muutoksiakin. No, ennen Dekotalon näytteiden tutkimista olin ajatellut, että saataisiin poimittua perustoimituksesta jotain mieleistä ja sitten loput materiaalit hankittaisiin itse muualta. Vaan ei se ihan niin mennytkään.

Pinterestiin tallennetuista lempikuvista on prosessissa ollut järjettömän suuri hyöty. Niiden pohjalta pystyi ensin kotona rauhassa puntaroimaan, millaiset ratkaisut näyttivät ja tuntuivat itsestä parhaimmilta. Rautakaupoilla ei tarvinnut käyttää aikaa värisävyjen miettimiseen, vaan yksinkertaisesti sen tsekkaamiseen, löytyykö valikoimista halutunlaisia vaihtoehtoja. Valmiiden visioiden kanssa rupesin sitten tutkimaan myös Dekotalonkin näytteitä ja hups, pian huomasinkin että meillähän on setti kasassa. Tämä oli täysin odottamatonta, sillä olin täysin varma, että ainakin jokin materiaalikokonaisuus etsittäisiin muualta. Yllättävää, mutta parempi näin - ehdottomasti!

Ja mitäs meille sitten valkattiin? Lattiaongelmasta raportoin teille jo vuosi sitten (klik). Sittemmin löysimme mökkiin lattialämmityksen kanssa yhteensopivan puulattian ja olen kartoittanut myös vinyylilankkujen maailman. Puulattia ei osoittautunut sen karheammaksi vaihtoehdoksi: vaikka lattia käsiteltiin mattapintaisella vahalla, luistavat Armaksen tassut siinäkin. Vinyylilankuista taas ei löytynyt mieleistä värisävyä. Tai löytyi yksi, mutta siitä tilattu näyte ei saapunut koskaan perille, joten ajatukset kiertyivät takaisin laminaatteihin. 

Päätin, että otetaan ulkonäöltään mieluista, karheinta mahdollista laminaattia ja mennään sillä. Toivotaan parasta, pelätään pahinta ja katsotaan lopulta käytännössä, vuoraillaanko sitten taas kulkureittejä matoilla tuolle meidän karvakuonolle. Karhein vaihtoehto löytyikin siis lopulta Dekotalon laminaattinäytteistä - meidän lattiaksi tulee Upofloorin Vitality Diplomat -sarjan valkoöljytty tammilankku, jossa on harjattu pinta. Peukut pystyyn, että se pelittäisi.


Eteiseen meille tulee 31x62 -kokoista Qubus-laattaa, jonka värisävy on tummanharmaa antrasiitti. Iisalmen entisessä kodissa tykättiin eteisen samansävyisestä laatasta, sillä siinä ei näkynyt jokainen kengissä kantautunut hiekanmuru. Nyt laatta on isompaa ja se on tarkoitus lätkiä maahan tiililadontana. Samaa laattaa käytetään myös eteisen yhteydessä olevassa vessassa.

Muissa laatallisissa tiloissa käytetään tällä kertaa vaaleampaa laattaa. Ajatuksena oli löytää joko 40x40 tai 60x60 -kokoinen vaihtoehto, jolla tehdään sekä keittiön, kodinhoitohuoneen että pesuhuoneen lattia. Dekolta löytynyt valinta on Casablanca Grigio, jonka koko on 45x45. Laatan sävy on kaunis vaaleanharmaa ja siinä on hennosti betonimainen pintakuvio. Pesuhuoneen lattiakaivot ja -kaadot on tehty isolle laatalle sopiviksi, mutta saunaan tästä meille tulee perinteinen 10x10 -versio. Pienellä koolla tehdään myös kodinhoitohuoneen pesukoneiden paikallisen kaadon alue, joka jää kalusteiden alle piiloon. Kodariin tulee kymmenen sentin laattanosto seinälle, ja tähän käytämme varmaankin myös tuota pienempää kokoa.
Pesuhuoneen seinille valitsimme tummanharmaan Easy-laatan, jossa on betonikuvioinen pinta. Tämän laatan koossa tuli materiaalien suhteen oikeastaan ainut kompromissi; alunperin olin ajatellut seinille vieläkin isompaa laattaa, mutta valittu koko on nyt maltillinen 20x40. Vaan en tiedä, voihan se toimia tuossa tilassa isompaa laattaa paremmin, sillä pesuhuoneen seinäneliöt ovat määrältään varsin naftit. Ladontatapaa mietimme vielä, se selkiytyy vasta sitten kun pääsemme mallailemaan laattoja tilassa konkreettisesti. Laatoittajaksi saamme muuten saman ammattilaisen, joka teki laattapinnat Iisalmessakin, jeij!

Pesuhuonetta lukuunottamatta talon muut seinäpinnat maalataan. Yleissävyksi tulee Tikkurilan Tunne-värikartan vaaleanharmaa Ketju (F428), mutta telkkuhuoneeseen valittiin vähän tummempi Graniitti (K499). Makustellaan sitten taas asumisen myötä, kaipaako jokin seinä tapettia tai muuta väriä. Haaveilen johonkin huoneeseen mustaa seinää, mutta vielä en tiedä, missä sen paikka olisi. Ehkä työhuoneessa tai kodarissa, mietitään sitä myöhemmin. Keittiön välitilaan ei muuten tule laattaa ollenkaan, vaan työtasojen äärellä olevat seinät saavat meikäläiseltä betonikäsittelyn, jonka maalaan sitten kosteudenkestävällä maalilla. Iisalmen betoniseinät muodostuivat niin suuriksi lemppareiksi, että samaa tekniikkaa haluan ehdottomasti käyttää täälläkin. :)

Semmoisia valintoja meillä. Hillittyjä ja hartaudella mietittyjä. 

2 kommenttia:

  1. Ihanan jännittäviä aikoja siellä eletty 🤗 ja kuinka nopeasti onkaan projekti edennyt, ihan huikeaa 😍

    VastaaPoista
  2. Mukavaa puuhaa teillä ollut. Ja, voi että kuinka nopeasti teidän projekti onkaan edennyt. Aikaakestävät materiaalit ovat mielestäni parhaita. Valintasi kuulostavat hyviltä ja voisi olla minunkin valintoja.
    Mukavaa syyspäivää!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...