26.7.2020

DIY: Roskakatos

Heippistä! Postasin edellisen kerran reilu kuukausi sitten. Tässä välissä olemme hurahtaneet viettämään kesää ja kiva kuukausi onkin takana. Lomaa meillä molemmilla on vielä hetkinen jäljellä, joten en vielä sen kummemmin tee koontia puuhista. Sen sijaan esittelen roskakatoksen, joka valmistui pihatien laitaan jo heti kesäkuun alussa.

Olemme nikkaroineet loman aikana yhtä sun toista, mistä olen nauttinut vietävästi. On valtavan mukavaa, kun saa itse omalla työpanoksellaan tehtyä pihaa valmiimmaksi. Extrapaljon nautin siitä, jos nikkarointeja varten ei tarvitse hankkia uutta materiaalia, vaan tarvittavat puutavarat löytyvät raksan jämäpuista (koska budjetti).

Roskakatoksen puuvermeet löytyivät valmiina, joten niihin ei tarvinnut investoida. Jopa nurkkalautaa ja koristelistoja pötkötti pinossa täsmämäärä. Vain kattohuopa, maalit ja kiinnitystarvikkeet piti hankkia erikseen. Sekä tietysti nuo talonumerot. Laskeskelin, että itse tehtynä tälle tuli säästöä pyöreästi 500 euroa - elementteinä kasattavien valmiskatosten hinnat näyttävät puuosien osalta pyörivän puolen tonnin kieppeillä. Huh.

Roskakatoksen mitat hahmottelin pelkästään omassa päässäni - jäteasian koko antoi mitoitukselle tietysti minimiraamit. Leveyttä katoksella on kaksi metriä ja syvyyttä 1,2. Takanurkkien tolpat ovat korkeudeltaan 150 cm ja etunurkkien taas 170 cm. Niiden päälle lisäkorkoa tulee vielä kymmenisen senttiä kattorakenteista.


Kattohuopa on maalattu pariin kertaan kattohuopamaalilla, joka on sävytetty samansävyiseksi talon ja mökin peltiosien kanssa. Myös talonumerot hurautin maalata samanvärisiksi, jotta mätsi olisi rikkoutumaton.

Maalaushommista pitää todeta se, että voi hertsyygari miten tuskaista hommaa oli nihruttaa tuo katoksen sisäpuoli valkoiseksi. Ulkovuorilautojen taustapuolella olevat urat ovat keljuja saada maalatuksi, eikä hommaa edistänyt yhtään alkukesällä seurana pyörineet paarmaparvet.

Vaan siinä se nyt on valmiina, ja passeli onkin itse tehdyksi! :) Kypsyttelen vielä ajatusta roskakatoksen rajaamisesta; pohdin vielä, tehdäkö tarkempaa reunaa pelkästään sepelillä vai peräti kuorikatteella. Voi olla, että mietiskelen tuota ensi kesään saakka.

Aurinkoa heinäkuuhun!


Lue myös:
Roskakatos
Pihavarasto 
Piha-aita

2 kommenttia:

  1. Roskakatoksesta tuli hyvä ja on kuin samaa "sarjaa" talon kanssa. Nuo isot numerot on kivat, täytyykin miettiä jospa vaihtaisimme pienet tuollaisiksi suuremmiksi.
    Mukavaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaisa kommentista, ja mukavaa viikkoa sinnekin! Numerot ovat Hannah Hoijarin valikoimasta, enkä oikein osannut ajatella tälle tontille muunlaisia. :')

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...