23.6.2020

Olet mitä googlaat



Olen viime aikoina ehtinyt harrastaa blogisurffailua. Siis poukkoilemista blogista toiseen. Itsenäisten bloggaajien lisäksi seuraan muun muassa Lifien ja Lilyn portaaleja. Niissä on mukavaa se, että yhdestä blogista pääsee jouhevasti seuraavaan: sivustot on rakennettu siten, että ala- tai sivupalkki ehdottaa muutamaa muuta postausta luettavaksi. Aivan kuten tuossa oikealla laidalla itsellänikin pyörii Lifien palkki. Lukureitillä pääsee toisinaan eksymään täysin uusiin tuttavuuksiin ja aiheisiin. Välillä tykkään plärätä listaa portaalien kaikista tuoreimmista postauksista ja klikkailla umpimähkään erillisille välilehdille mielenkiintoisimmat tekstit luettaviksi.

Viimeisimmillä pläräyskierroksilla olen löytänyt muutamia postauksia googlauksista. Siis kirjanpitoa siitä, mitä on googlattu ja miksi. Nämä ovat olleet hauskoja lukea ja samalla ne ovat aukaisseet kirjoittajan arkea luontevalla tavalla. Olen kevään aikana tuuminut, että omassakin blogissa voisi olla välillä höpötteleväisempää sisältöä, joten tämä postausidea voisi sopia siihen aatokseen hyvin.

Tuo otsikon laini - Olet mitä googlaat - on käännös The Washington Post -lehden artikkelista. Siinä kynäillään melko suorasukaisesti, että hakuhistoria ei pelkästään kerro keitä me olemme, vaan myös sen, mitä haluamme ja pelkäämme. Omalla kohdallani kyseenalaistin tuon väitteen ensilukemalta, mutta ehkäpä tarkempi googlauslista antaa näkökulmalle varmempaa pohjaa. Seuraavassa siis viimeisen kuukauden ajalta googlaamani asiat aakkosjärjestyksessä.
 
Helsingin kaupungin taloushallinto
Kaunokirjoitusoppaita matkusti pahvilaatikollisen verran jälleenmyyntiin Helsingin kaupunginmuseoon. Sieltä löytyy vanhan ajan koululuokka, johon liittyen opas sopii museokaupan valikoimaan enemmän kuin nappi silmään. Taloushallinnon tietoja piti googlata verkkolaskutukseen liittyvissä asioissa.

Kattohuopa + huopakattomaali
Kesän alkajaisiksi rakentelimme pihatien varteen roskakatoksen. Puutavarat löytyivät raksalta ylijääneistä pinoista, mutta kattomateriaali piti tilata uutena. Pähkäilin tilusten värimaailman yhtenäisyyden kanssa ja lopulta päädyin maalaamaan roskiksen katon saman sävyiseksi muiden rakennusten peltiosien kanssa.

Kelluntaliivit
Tänä kesänä pyrimme viettämään aikaa järvellä ja sitä varten piti päivittää turvavarusteet kuntoon. Huomasi, että sama on ollut mielessä monella muullakin, sillä kauppojen hyllyt olivat kelluntaliiveistä järjestään tyhjät. Nettihakuja piti tehdä ihan urakalla, jotta viimein löytyi hyllysaldoa halutunlaisista vermeistä. Lopulta hankin meille liivit Jyväskylästä asti.

Kestopuun käsittely
Olemme nikkaroineet talon terassialueita valmiimmiksi ja vaikka tiesin, ettei kestopuuta kannata heti käsitellä (been there, done that), piti googlaamalla varmistaa, kuinka pitkä kuivumisaika on tarpeeksi pitkä. Puoli vuotta! Tätä ennen suunnittelin valttaavani uudet terassialueet vielä kuluvan kesän aikana, mutta taitaa pitää venyttää homma suosiolla ensi vuoteen. Ei muuten mitään, mutta kyllähän harmaan ja ruskean puun eriparisuus osuu käytännössä silmään.

Kirjeiden hinnat
Posti korotti toimitusmaksujaan. Taas. Osa Blawhin tuotteista lähtee matkaan kirjeinä ja niitä varten tarkistelen välillä painoluokkia. Pienimpien lähetysten postitus maksaa minulle aina vähintään 3,50 euroa, mikä on ihmeellisen suuri kustannus. Asiakkailta en tuota hintaa rokota kokonaan, vaan kirjelähetysten toimituskulu on verkkokaupassa 2,90 euroa. Jokainen postitus siis pienentää viivan alle jäävää summaa noin eurolla, kun ottaa hintavälin lisäksi huomioon pakkaustarvikkeiden kustannuksen.

Kuka soitti
Puhelinmyyjät soittelevat minulle koko ajan. Siis joka halvatun päivä! Tämän vuoksi en enää vastaile numeroihin, joita en ole tallentanut puhelimeeni. Viimeisen kuukauden ajalta jokainen outo numero on ollut 100 % toteutumalla puhelinmyyjä. Nämä tarkistelen aina googlaamalla ja lisäilen sitten puhelimen mustalle listalle. Vaikka lista on jo pitkä, uusien numeroiden suoni näyttää olevan loppumaton. Ennen pystyin luottamaan siihen, että mikäli joukkoon mahtuisi myös joku oikealla asialla oleva soittaja, tämä jättäisi viestin vastaajaan ja pystyisin sitten itse palaamaan asiassa takaisinpäin. Vaan voi perhonen sentään, nyt puhelinmyyjät ovat alkaneet jättää vastaajaan hiljaisia viestejä. Siis sellaisia, että eivät sano mitään, vaan istua töröttävät langan päässä hiljaa. Viimeisen kuukauden ajalta tällaisia hiljaisia viestejä on tullut jo päälle 40 kappaletta. Täällä siis yksi ihminen, joka toiveikkaana odottaa lainsäätäjien uusia linjauksia puhelinmyyntiä koskien.

Mitä tehdä 2020
Tämän kesän reissusuunnitelmat ovat vielä levällään. Jonnekin haluaisi reissata, mutta minne? Tähän liittyviä hakuja ovat olleet myös termit kesäteatteri ja stand up sekä eri paikkakuntien tapahtumahaut. Liian helposti ei tänä kesänä tunnu löytyvän ohjelmaa. Luontokohteita riittäisi kyllä, mutta ne eivät oikein houkuta, koska luonto on läsnä täällä omillakin huudeilla 24/7. Kulttuuria ja muuta virkinettä, sitä me lomareissullemme kaipaisimme. Saa vinkata, jos tiedät että jossakin tapahtuu jotakin! :')

Moderni talonumero
Uutukaisen roskakatoksen kylkeen on tarkoitus kiinnittää talonumero. Vaikka olin jo lähes klikannut Hannah Hoijarin versiot tilaukseen, piti mielenrauhan vuoksi vielä varmistella, olisiko jostain muualta löytynyt samanlaisia tuotteita edullisemmin. Ei löytynyt.

Mäkäräisten torjunta
Instan stooreissa olen pariin otteeseen maininnut meidän hyttysongelmasta. Lämpimien kelien alettua täällä nimittäin pelmahti ilmoille sellaiset mäkäräislaumat, etten ainakaan minä ole vastaavaa kokenut. Uutisten mukaan lämpöaalto on aiheuttanut mäkäräisten massakuoriutumisen. Yäk. Näihin pirulaisiin eivät tepsi samat karkoitteet kuin itikoihin, joten yritin etsiä apua googlaamalla. Kierros oli latistava, sillä en löytänyt ötökkäongelmaan mitään kikkoja. Käytännössä omalla pihalla ei ole voinut mäkäräisten takia olla välillä ollenkaan, sillä ne purevat ärhäköitä paukamia ja tunkevat suuhun ja silmiin. Armaksen mahanalus on hakattu niin pahasti verille, että harmittaa.

Perinnän vaiheet
Blawhi pyörii nyt jo kuudetta vuotta ja valitettavasti kaikki ei ole aina inspiroivaa ja ihanaa. Kuluttaja-asiakkaiden kanssa ei ongelmia ole juurikaan ollut, mutta yllättävän monen yrittäjän kanssa kyllä. Esimerkiksi tilimyynti (=tuotteet ovat jälleenmyynnissä siten, että jälleenmyyjä tilittää osuuden tuotteista vasta sitten, kun tuote on oikeasti myyty eteenpäin) oli pakko lopettaa, sillä tilitykset olivat puutteellisia lähes poikkeuksetta. Tilanteiden selvittelyssä ja puuttuvien maksujen penäämisessä meni niin massiivisesti ketutuksen puolelle, ettei juuri muuta optiota ollut. Yhden maksusuorituksen olen joutunut laittamaan perintään ja äskettäin tarkistelin, mitä vaihtoehtoja on tarjolla sen jälkeen, kun velallisen maksukyky on todettu heikentyneeksi.

Royal Canin Joint Care + Nutrolin Nivel
Tässäpä setti, jota tilailen Armakselle säännöllisesti: ruokaa ja nivelravinteita. Nämä ovat melkoisen hinnakkaita, joten käyn aina googlauskierroksen läpi ennen uuden satsin tilaamista. Tarjouskamppiksista riippuen hinnat voivat vaihdella eri toimittajien välillä useita kymppejä.

Sohwi + pysäköinti Jyväskylä
Tapasimme opiskelukavereiden kanssa puolitoista viikkoa sitten ja vietimme kesäpäivää Sohwissa kuulumisia vaihdellen. Ennen reissua tsekkasin Sohwin ruokalistan ja tarkistin, minne kannattaisi parkkeerata. 

Sensum Skepparholmen suojapeite
Viime kesänä hankittu ulkokalusteryhmä on ollut superhyvä, mutta sateen sattuessa olen ollut huono nostelemaan pehmusteita suojaan, sillä minkäänlaista säilytyspaikkaa meillä ei niille ole ollut. Jo vuosi sitten yritin hankkia ryhmälle omaa suojapeitettä, mutta se oli Bauhausista aina loppu. Nyt kävin taas tsekkailemassa tilannetta (nollilla oli) ja laitoin tuotteeseen varastoseurannan. Meni pari viikkoa, kun ilmoitus saatavuudesta napsahti sähköpostiin. Tilasin peitteen heti ja nyt ei tarvitse enää sateiden alla huolehtia kastumisesta. Jos siis nyt sattuisi satamaan, pisarointi kun näkyy olevan tänä kesänä poikkeusolotila.

SUP-lauta
Mies on googlaillut lautoja minua ahkerammin, mutta pari hakukierrosta olen toteuttanut itsekin. Tilaukseen laitettu lauta saapui kotiovelle tänä aamuna ja kävimme heti suppailemassa pienet kiekat omasta rannasta käsin. On se kyllä hitsin hauskaa puuhaa!

Suvivirsi
Kevätjuhla järjestettiin etänä, eli kaikki oppilasryhmät seurasivat sitä omissa luokissaan keskusradion kautta. Suvivirttä ennen googlasin laulun sanat kännykän näytölle, jotta pysyin perässä kaikkien säikeistöjen ajan.

Syöksytorven jatkos + lehtisihti
Meillä on pari ränniä, joiden päähän ei tule normaalia sadevesikaivoa. Nämä spesiaalitapaukset jäävät terassialueiden alle ja niiden vedet johdetaan maan alle umpiratkaisulla. Kokonaisuuden toteutustavan löytäminen meinasi stressata ihan toden teolla, mutta viimein löysin tarpeeksi taipuisaa letkua syöksytorven pään jatkoksi. Jotta lehtiä ja muuta taivaalta lentelevää moskaa ei ajautuisi putkistoon, piti katolle etsiä vielä erilliset lehtisihdit rännien yläpäätä suojaamaan.

Universal Stone
Ikean pannut ovat nuhjaannuttaneet keittiön liesitasoa ikävästi. Somessa kehutaan, että Universal Stone tepsii silloin, kun mikään muu konsti ei enää auta. No, nyt on omat keinot testattu, joten seuraavaksi pitää kokeilla tätä.

Uppopumppu
Muistatte ehkä, että istutimme nurmikonsiemenet toukokuun loppupuolella. Arvaatte varmaan, että tämän kuuman alkukesän vuoksi hommaa on ollut aika piinaavaa seurata. Kosteutta kun pitäisi olla saatavilla alvariinsa. Päätimme hankkia järveen uppopumpun, jonka avulla saisimme kasteltua pihaa ilman vesimaksuja. No, sopiva pumppu googlattiin, hankittiin ja laitettiin tositoimiin. Vaan kuinkas kävikään: korkoeron vuoksi ei letkun päästä lirise maahan kuin pieni pisaravana. :') Sillä ei noin kahdeksaasataa neliötä kastella. Ei auttanut muu kuin iskeä letkut normaaliin pihahanaan. Ehkä uppopumpulle löytyy joku kaunis päivä vielä jotain järjellistä hommaa.

Täsmäsää Rautavaara
Tämä kohta komppaa edellistä. Sormet ristissä on tullut seurattua sääennustuksia, sattuisiko tänne sateita. Turha toivo - viime torstaille ennustettu rankkasadepäiväkin vaihtui käytännössä kymmenen minuutin piiskakuuroon.

2*4 jänneväli
Terassialueiden runkorakentelua varten piti tarkistaa, kuinka pitkä jänneväli kakkosnelosilla voi enimmillään olla. Oikea vastaus oli laskennallisesti 1,8 metriä.

Siinä viimeisimmät googlailut. Palataanpas vielä hetkeksi postauksen alustukseen ja mietitään, selvisikö hakuhistoriani avulla meikäläisen sisin. No ei, heh. Kuten riveiltä näkyy, käytän netin työkaluja ensisijaisesti jonkin tietyn hankinnan etsimiseen ja toissijaisesti käytännön tiedon tarkistamiseen. Googlea en käytä henkilökohtaisten ajatusten, pelkojen tai haaveiden alustana ollenkaan, joten kovin syvälle sieluun ei hakuhistoriani kautta pääse sukeltamaan. Jos googlauslistan olisi tehnyt talvikuukausilta, olisi se vielä tätä suppeampi; alkukesään on osunut useampi pihaan liittyvä täsmähankinta, kun monina muina kuukausina sellaisia ei ole ollenkaan.

Seuraavaksi pitäisi läträtä taas aurinkorasvalla ja lähteä pihalle rännien kimppuun. Terassiprojektin seuraavana taktisena liikkeenä on syöksytorvien jatkosten kiinnittely ja sitten pääsemme rakentelemaan leveää porrasaskelmaa takapihan puolelle.

Touhukkaita kesäpäiviä!


Lue myös:
Keskikesä
Kesäpiha
Moderni mummola


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...