12.10.2013

Sytytyskuutiot


Täällä on polteltu takkaa ensipolton jälkeen joka päivä. Uuniseppien Saana-takan oheistuotteena tuli takkasetti, johon kuului 84 kappaleen sytytyskuutiopaketti. Nämä sytytyskuutiot ovat meille uusi tuttavuus, mutta rakkaus niihin syttyi välittömästi. Kun yhden kuution pistää puiden alle sytykkeeksi, ei muuta tarvita. Ei sanomalehtimyttyjä, ei lisätulta eikä puhalteluita kituvaan liekkiin. Olisipa näitä ollut silloin, kun tyttöjen kanssa mopoiluikäisinä koitettiin laulamalla kannustaa puusaunan tulipesää syttymään!


Sytytyskuution palamisaika on reilu kymmenminuuttinen. Tuote on myrkytön, ja se sisältää puuvalmisteen lisäksi parafiinia. Kuutiot irroitetaan isommasta levystä ja tuli sytytetään repäistyyn sivuun.
Meidän takassamme on perinteisen hormin sulkupellin lisäksi sytytyspelti. Se pidetään auki sytyttäessä, puita lisätessä ja kesäisin; tällöin tulipesästä on avoinna suora reitti ylös hormiin ja veto on parempi. Kun puut ovat syttyneet, sytytyspelti käännetään kiinni. Suora reitti hormiin sulkeutuu ja savukaasut alkavat kiertää varta vasten tehdyissä kanavissa. Tämän prosessin ansiosta takka varaa paremmin lämpöä ja palaminen on tehokkaampaa. Sytytyspellin asennolla näyttää jo tämän kokemuksen valossa olevan huomattava merkitys - niin vedon kuin pinnankin lämpiämisen suhteen. 

Uunisepät nimittää tekniikkaa tuplakierroksi:


Joku on ollut sitä mieltä, ettei pienellä takalla ole muuta virkaa kuin olla koristeena ja tunnelmanluojana. Tätä ei voi allekirjoittaa, sillä ainakin näillä välikeleillä meidän ei ole tarvinnut pitää ilmalämpöpumppua päällä ollenkaan niinä päivinä, kun takkaa on polteltu. Kyllä se ihan oikeasti tuo lämpöä tuon kokoisenakin. Pakkasten aikaan tilanne on oletettavasti eri, mutta tämänhetkisillä keleillä takan hyödyn huomaa. :)

8 kommenttia:

 1. Meillä käytetään niitä hiton pahanhajuisia mustanin sytytyspaloja. valkoisia,haisevia, mutta ah niiiiin toimivia ja halpoja.

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkistä. Meillä poltetaan takkaa paljon, ja aina on niiden sytykkeiden kanssa "leikkimistä". Tuota täytyykin kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän tunteen! Aiemmin on itsekin tuntenut olevansa vaikka minkälainen taikuri kun on saanut liekit lepattamaan. :) Näitä kannattaa kyllä ehdottomasti kokeilla!

   Poista
 3. Mie tartten ehdottomasti tuon tuotteen!...Nimimerkki: Kylän surkein takkatulien tekijä ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kantsii testata! Näillä taitaa liehahtaa vähän kosteampikin puu. :)

   Poista
 4. Ymmärsinkö mä oikein, että tuo sytytyspelti auttaa siihen, että takka saa tarpeeksi korvausilmaa? Nykyajan talot ku on niin tiiviitä, niin oon kuullu muutamalta uuden talon omistajilta (joilla ei oo esim. korvausilmaventtiiliä), että takan luukkua (tai ikkunaa/ovea) on pakko pitää koko polttamisen ajan auki, koska muuten puut ei pala/ savut tulee sisälle. Jos tuo sytytyspelti auttaa tuohon asiaan niin sehän on huippujuttu! :)

  Sytytyskuutioista en ollu ikinä kuullukaan! Mää luulen, että meillä mennään sillä perinteisellä "paperi ryttyyn ja tuli takkaan"- meiningillä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sytytyspelti auttaa siihen suoran vedon syntymiseen, korvausilmaa säädellään pikemminkin sillä, miten paljon tuhkaluukku on auki. :) Mutta siis, paremmin syttyy ja palaa kun sytytyspelti on auki.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...