2.7.2014

DIY: BetonitauluAina en tiedä itsekään, miksi jokin mielihalu saa otteen. Jostain nurkan takaa sellaisia kuitenkin livahtelee säännöllisesti lähemmäksi ja toisinaan ne ovat jopa ihan oivaltavia.

 
Tämänkertainen liittyy varmaankin siihen, että halusin uusia keskeisellä paikalla olevan lipaston ilmettä. Musta tähti on varastanut tason päältä tilaa muilta elementeiltä jo alkukeväästä saakka - sen oli aika mennä nyt jäähylle. Korvaajan täytyi olla reilunkokoinen, sopivasti rouhea yksityiskohta.


Aikani mietiskeltyä huomasin ajatusten kiertävän yhtä ja samaa sanaa: betoni. Jotain betonista oli siis näköjään kehiteltävä, mutta ei perinteisiä kippoja, kuppeja tai kynttilänjalkoja.  Rapeapintainen betonitaulu, sellainen oli saatava. Valmista tuskin löytyisi, joten levottoman mielen oli kehiteltävä itse omat ratkaisunsa.


Hommana betonitaulun tekeminen on nopea ja yksinkertainen, tarvikkeita ei paljoa tarvita. Valmis taulupohja, pensseli, parikymmentä ruokalusikallista saneerauslaastia ja liraus vettä, siinä ne. Oikeastaan pitäisi varmaankin puhua laastitaulusta, sillä eihän tuo nyt oikeasti betoninen ole. Vaan asiansa ajaa kuitenkin ja mielestäni pystyin toteuttamaan ideani vastaamaan visiota. 

Sen verran luistin suunnitelmistani, että jätin taulun pinnan koskemattomaksi. Tarkoituksenani oli alunperin maalata siihen mustalla maalilla muutama meille merkityksellinen numero ja kirjain, mutta enhän minä raski tuota enää mennä töhrimään! Laastilla kyllä saisi merkinnät nopeasti piiloon, jos ne eivät silmää miellyttäisikään, mutta jätetään tämä jalostusidea vielä takataskuun. Nostetaan sitten esille, jos pelkkä struktuuripinta alkaa tulla liian tutuksi.

Maalitöhryjen sijaan nostin ilmeentäydentäjäksi sinkkisen numerosabluunan. Siinä taitaa olla samantyyppistä rouheutta kuin taulussakin, joten kaverukset eivät sanaile keskenään.


Laastilla päällystäminen ei ole kotikutoinen ideani, vaan olen törmännyt siihen joskus netin DIY-syövereissä. Muissa projekteissa päällystyskohteet ovat olleet muun muassa astioita, maljakoita ja lampunkupuja, joten ehkä tauluversioni on pieni lisäripaus ideoiden joukkoon. 

Seuraavassa nopsat ohjeet taulun toteuttamiseksi, jos joku muukin innostuu kokeilemaan.


  1. Sekoita pieni satsi laastia esimerkiksi vanhaan pakastusrasiaan. Itse jätin tavaran aika jytäkäksi, sillä se näytti tarttuvan valmiiseen taulupintaan hyvin. Levitä laasti pintaan pensselillä. 
  2. Ensimmäisen levityskerroksen jälkeen taulupinta kuultaa vielä läpi. Muista käsitellä myös reunat ja anna kuivua hetki.  
  3. Seuraavia kerroksia varten kannattaa sekoittaa taas pieni satsi laastia, sillä äsken tekemäsi on saattanut kuivahtaa odotellessa. Itse en malttanut odottaa edellisen levityskerroksen kuivumista täysin, vaan levitin seuraavan kerroksen hieman kostealle pinnalle. Nyt taulupinta jäi jo laastin alle piiloon.  
  4. Viimeisimmäksi tee haluamasi struktuuri taulun pintaan.Välineen valinnassa voit käyttää mielikuvitusta, mutta itse sudin pinnan samalla pensselillä kuin aikaisemmatkin kerrokset. Länttää aina vaikkapa isompi laastiklöntti pintaan ja sutaise se hajamielisesti haluamaasi suuntaan. Käy läpi koko tauluala ja tasapainoita vetoja tarvittaessa. Itse sipistelin viimeisimmät neliösentit sormenpäällä.
  Taulua käsitellessäni annoin sen maata pienen puukorin päällä. Kori antoi kätevästi maavaraa ja mahdollisti taulupohjan kääntelyn paikkoja likaamatta. Samaisen puukorin päällä taulu kuivui myös yön yli ja oli aamulla valmis lipaston päälle nostettavaksi.
  P.S. Muistathan osallistua Asuntomessulippujen arvontaan!


  12 kommenttia:

  1. Uijui, ompas kähee! Todellakin rouhea ja persoonallinen, hieno! Kaikkea kivaa sitä voikin itse tehdä! :-)

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Kiitos, Minna! :) Olis vaan ihmislapselle luotu vieläkin vilkkaampi mielikuvitus, niin tässähän voisi keksiä vaikka mitä! :D

    Poista
  2. wau, tulipas hieno :)) Mä en ole uskaltautunut vielä tuunaamaan betonista mitään :))!

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Rohkeasti vaan tekemään! :) Tääkään ei kyllä rehellinen betonituunaus ollut, kun laastia vain lätkin pintaan... ;)

    Poista
  3. Oi että, todella hieno! Betoni iskee minuunkin ihan täysillä! Tosi hyvä idea tämä taulu!

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Betonissa on sitä jotain tiettyä viehätystä! <3

    Poista
  4. Voit varmaankin arvata mitä meillä askarrellaan seuraavaksi! Ihana! Että voikin olla <3

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Eikun vaan askartelemaan! :) Tämä oli nopsa tehdä!

    Poista

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...