12.1.2015

Oliivipuun talvikoti


Oliivipuun kasvattaminen on pientä arvausleikkiä. Se menestyy yhdessä paikassa ja kiukuttelee toisessa, eikä aina tiedä onko sillä jano vai ei. Mieltään puu osoittaa tiputtelemalla lehtiään ja iloitsee taas höristelemällä niitä. Meidän puulla oli pieni angstivaihe ennen joulua ja se nakkelikin lehtiään ympäriinsä. Nyt elo tuntuu tasoittuneen ja jäljellä olevat vihreät ovat napakasti kiinni oksissa. Jostain muistelen lukeneeni, ettei harventuneesta lehtimäärästä pidä huolestua, sillä se olisi puun keino selvitä talvesta.


Oliivipuun talvikodin osoite on ollut keittiön nurkkauksessa, kylmälaitteiden ja ikkunan välissä. Aurinkoa puun pitäisi saada mahdollisimman paljon, ja keittiön ikkuna on siihen ensisijainen toimitusväline. (Tai siis olisi, jos aurinko paistaisi - sitä ihmettä ei täällä ole nähty taas pitkään aikaan.) Kastelun suhteen olen parhaimmaksi taktiikaksi kokenut sen, että kastelen puun kerralla märäksi ja sitten annan taas kuivahtaa. Alla oleva sinkkivati on ollut todella kätevä - vaikka Uashmaman paperipussi päästäisikin vettä läpi, kosteus pysähtyy alusvatiin.

Viikonloppuna virittelin maalaustarvikkeita työhuoneeseen; instasta voi jo vilkaista, mitä pientä täällä on värjäytynyt. Toinenkin maalauskohde olisi jo odottamassa, kunhan vain saisin aloitetuksi.

Aiheesta mies, nainen ja sisustaminen on pakko kertoa eräs pyhänä käyty sananvaihto. Meillä kun on ollut tämä alkuvuoden tavarankarsintaprojekti meneillään, ja se on saanut silmät avoimeksi kaikelle turhalle ja sille heippojen sanomiselle. Nyt jouduimme ensi kertaa tosissamme mittailemaan, mikä on turhaa ja mikä ei, kun mies avasi keskustelun: "Kuule, minä olin ajatellut myydä tuon lipaston, sehän on ihan turha." "Mitä, oletko tosissasi?!" Tässä vaiheessa pihistelin jo silmiin kihoavia tippoja, kun mies jatkoi: "No eikös se ole ihan turha, tarvitseeko tuolla sängyn päädyssä olla mitään." Enempää en osannut keskustelua keskustelua jatkaa, vaan pyyhin silmiä keittiössä seisoessani. Miten tuo hupsu mies voikaan suunnitella lipaston myyntiä, juuri sitä, minkä on itse hankkinut ja jota minä olen oppinut rakastamaan! Sitä, joka on näyttänyt sängyn päädyssä tosi kivalta ja jonka ajattelin kevään mittaan siirtää takaisin olohuoneeseen - ei siis turha ollenkaan. 

Tietystihän mies lipastoa pillittävästä naisesta hämmentyy ja perääntyy myyntiaikeissaan: "En minä osannut arvatakaan, että se on sinulle noin tärkeä." Totuuden nimissä, en olisi itsekään uskonut, että mihinkään huonekaluun olisi kyynelten arvoista tunnesidettä - saati miehen hankkimaan - mutta niinpähän vain näkyy olevan. Vähän kuin lohdutuksena, ehdotin että voisimme myydä toisen isoista työpöydistä - siihen ei sentään samanlaista emootiokiintymystä ole syntynyt.

Jäin kuitenkin miettimään, miksi kummassa ajatus lipaston menettämisestä sai minut niin surulliseksi. Ehkä siksi, että siihen kiteytyy muistoja aiemmista kodeistamme ja toisaalta uusia tulevaisuuden suunnitelmia. Tai siksi, että olen niin kovasti halunnut tykätä siitä, koska se on ollut miehen hankkima; että pitäisin myös jostain hänen maullaan valitusta. Tai ehkä siksi, että mies ei enää pitänytkään jostain semmosesta, mikä oli ollut yhdessä molempien mieleen. Olipa miten vain, niin ihan liian syvällistä - sehän on vain lipasto! Vai onko? Saako esineisiin olla tunnesidettä? Minä ainakin myönnän pillittäneeni jokaisen myydyn auton ja poismuutetun asunnon perään. Mutta että lipaston, huh, ihan uusi aluevaltaus.

Onko siellä muita oliivipuun kanssa arvailijoita? Entäs huonekaluihin kiintyneitä?

Mahtavaa maanantaita siitäkin huolimatta, että auton pakoputki alkoi törisemään, eikä sähkötolpan lukko auennut. :)


22 kommenttia:

 1. Täällä arvuutellaan samanlailla oliivipuun kanssa. Kumpa vaan nyt pysyisi hengissä :) sitä kovasti toivon, olen meinaan siihen niin ihastunut :) hih.

  Olet ottanut taas niin viehättäviä kuvia että... <3

  Täällä tunnustautuu toinen samanlainen kiintyjä, eli voin ymmärtää tuon kertomasi täysin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä etsin viime kesänä oliivipuuta täältä niin suurella vaivalla, että toivon todella ettei tarvitsisi ruveta samaan rumbaan - ilman oliivipuuta ei oikein osaa enää olla. :)

   Oi, mahtavaa etten ole ainut kiintyilijä! <3

   Poista
 2. Myös meillä yritetään pitää oliivipuuta hengissä. Edelliselle kävi heikosti... Toistaiseksi kaikki näyttää vielä lupaavalta! Pitäisiköhän sitä leikata, ja milloin?
  Toinen talvehtiva puu on viikuna, joka tiputti kaikki lehtensä loppusyksystä. En onneksi luovuttanut, ja nyt viikuna puskee uusia lehtiä ja oksaa ihan hulluna. Kasvien sielunelämä on mystistä, minä en ainakaan vielä ole ihan kartalla miten niiden kanssa milloinkin pitäisi toimia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on tämä jo toinen versio, mutta ensimmäisen kuoletin tietoisesti. x) Tietääkseni oliivipuun pitäisi kestää muotoleikkauksia, mutta muuten sitä ei kai tarvitsisi leikellä? Meinasin kyllä keväämmällä kokeilla, mitä tapahtuu jos napsaisen sieltä täältä. :)

   Viikunaa voisin harkita meillekin! Ja totta tosiaan, en ole minäkään yhtään perillä kasvien sielunelämästä - ihan tuuripelillä mennään kaiken vihreän kanssa! :D

   Poista
 3. Oi voi lipastoa ja sinua <3 Minulla tuntuu olevan päinvastoin, että kaiken voi vaihtaa ja mitä useammin sen parempi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh! <3 Onneksi suurin osa kalusteista ja tavaroita ei aiheuta minkäänlaisia tunnereaktioita, mutta näköjään muutamat valitut sen tekevät. :)

   Poista
 4. Löysin blogiisi ehkä vuoden lopulla, ja olen siitä asti vain käynyt lukemassa uudet postaukset, ja ihastellut upeita kuvia kauniista kodistanne. Päätin nyt sitten avata myös suuni, koska kommentteja on aina niin ihana itsekin lukea. Että onnea vaan, hyppäsit ihan kertaheitolla mun suosikkisisustusblogien listalle! :) Ihanaa alkanutta viikkoa sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kiitos Taru kommentistasi! <3 Sait hymyn huulilleni. :) Ihanaa viikkoa myös sinne, ja pitääpäs tulla kurkkimaan myös sinun blogiisi!

   Poista
 5. Voi sinua <3 :-) Ihan lipaston, tai minkään muunkaan huonekalun takia ei ole silmät vuotaneet, mutta kieltämättä
  auton vaihdon yhteydessä on joskus pitänyt palaa nieleskellä, ja varsinkin vanhan kodin taaksejättäminen on myös
  aika tunteet pinnalle nostattava hetki.. Meillä on talohaaveita, mutta miten tuntuu hirmu vaikealta kuvitella tähän meidän rakentamaan taloon ketään muita asukkaita! :-O :'-D

  Toivottavasti viehättävä oliivipuusi selviää talven yli! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, voi minua! :D Välillä oon niin viileä ja jäyhä, ja sitten joku lipasto saa tunteet pintaan! :D Totta, itse rakennettuun taloon on hassua kuvitella muita asujia! Me ollaan joskus leikitelty ajatuksella, että sitten KUN rakennetaan seuraavaan, laitettaisiinkin nykyisin myymisen sijaan vuokralle. :)

   Toivon todella, että saan vietyä puun talven yli - miten palkitsevaa se olisikaan katsoa sitten kesällä jo vuoden vanhaa kasvia. <3

   Poista
 6. Ihania kuvia :) Mulla oli oliivipuu kesällä, mutta valitettavasti jo aivan kuihtunut. Täytyy nyt yrittää pitää tuota huonekuusta ainakin hengissä ;)
  Mukavaa viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huonekuusi nuupottaa meilläkin, sen suhteen epäilen ettei tulevaisuus ole kovin valoisa - kastelusta huolimatta se vain jatkaa kyyhöttämistään. :D Mukavaa viikkoa sinnekin! <3

   Poista
 7. Mun oliivipuu on ollut partsilla kesästä lähtien, heh. Enkä varmaa oo sen jälkeen sitä kastellut! Kuolluthan tuo varmaan jo on, vaikka lehdet on vielä oksilla!!
  Kyllä mulla joihinkin esineisiin on tunneside, mut en tiedä onko koskaan itku tullu ;)). Ihana oot <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, se sai sitten vähän saman kohtalon mitä minun eka puuni, vajaa pari vuotta sitten. Jätin sen nimittäin silloin syksyllä terassille, enkä osannut ajatellakaan, että puun olisi voinut ottaa sisälle talveksi. :D

   Joo, minä oon vähän tällainen hupsu, tirautusten aiheista ei tule puutetta! :D

   Poista
 8. Oma oliivipuu näyttää aivan surkealta. Se tiputteli kaikki lehtensä ennen joulua. Ihme on, jos saan sen vielä henkiin. Tai ehkä se vain nukkuu talviunta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän peukkuja, että se olisi vaipunut vain unosille. :)

   Poista
 9. Joihinkin tavaroihin ja asuntoihin kiintyy enemmän kuin toisiin. Yksi koti on ollut ylitse muiden, edellinen ok-talomme, joka rakennettiin poikien ollessa pieniä. Sinne oli niin kova ikävä tämän nykyisen raksa-aikana, että ei tosikaan! Siis koti-ikävä :-)
  Tällä hetkellä mulla on muutamia tunne arvoltaan tärkeitä esineitä, jotka eivät ole esillä, mutta poiskaan en raaski laittaa. Ne on kuuluneet joko isovanhemmille tai lapsuudenkotiini. Uskon, että ajan kanssa ne löytävät tiensä esille, kunhan keksin niille tarpeeksi hyvät paikat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isovanhempien esineet on niitä parhaita! Olen iloinen jokaisesta ukin kätköstä löytyneestä aarteesta. :)

   Poista
 10. Hih, kyllä täällä on lähinnä soinut riemuvirsi päässä, kun toisen vanhoja kamoja on saatu myytyä. ;) Varsinkin edellisessä elämässä, kun tyypillä oli aivan kamalia juttuja. Siis oikeasti iik-roinaa.

  Tuo oliivipuu on niin nätti. Just noin. Tekisi mieli tuollaista, vaikka mun viherpeukalo on keskellä kyynärpäätä. Toisaalta huonekuusi on nyt selvinnyt mun kynsissä ennätysajan, yli kuukauden. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, niitä kamalia juttuja on kyllä ihana saada menemään! ;) Minun huonekuuseni näyttää uhkaavasti siltä, ettei tuota nuokuntaa pelasta enää mikään!

   Poista
 11. Heippa kaikki,

  minulla on vuosia vanha huonekuusi ja se voi todella hyvin, vaikken olekaan mikään varsinainen viherpeukalo. Käykää katsomassa kuvaa ja juttua kuusesta ja muustakin blogissani Elämää koivun ja palmun alla. www.koivupalmu@blogspot.com.

  VastaaPoista
 12. Heippa kaikki,

  minulla on vuosia vanha huonekuusi ja se voi todella hyvin, vaikken olekaan mikään varsinainen viherpeukalo. Käykää katsomassa kuvaa ja juttua kuusesta ja muustakin blogissani Elämää koivun ja palmun alla. www.koivupalmu@blogspot.com.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...