2.9.2016

Uutta näkökentässä

Minun näkökykyni on lähipiirin vitsi. Siitä on väännetty huumoria vuosikaudet ja ihan syystä - olen luullut metsäkaurista pupuksi, en näe morjestella tuttuja kauempaa ja jos joku pyytää katsomaan tiettyyn suuntaan, harvoin näen kunnolla, mistä kauempana on kyse. Näkökyky minulla on epätasainen: vasemmalla silmällä näen hyvin lähelle ja oikealla taas kauas. Yhteispeli toimiikin keskittyessäni suht hyvin ja silloin näkölukemien puolesta en periaatteessa tarvitsisi laseja ollenkaan. Mutta. Silmät eivät pelitä yksiin kuten pitäisi, vaan minulla on pienestä pitäen ollut jos minkälaista taittovirhettä ja piilokarsastusta, mikä vie näkökentästä terävyyden. 

Ensimmäiset lasini sain esikoulussa. Ala-asteella pidin kakkuloita aina koulupäivien aikana, mutta kotona lensivät heti pois päästä. Oli mielestäni nössöä pitää laseja ja inhosinkin niitä systemaattisesti. Yläasteella hoksasin, ettei äiti ollut koululla vahtimassa, pidänkö laseja vai en. :') Niinpä aloin käyttää niitä pelkästään tarpeessa, käytännössä silloin kun piti nähdä luokan perältä taululle. Vaikka vielä yläasteella sain uudet lasit, niiden käyttö väheni ja väheni. Aikuisiällä olen käyttänyt (niitä parikymmentä vuotta sitten hankittuja) laseja enää yliopistossa luennoilla sekä pankkitätinä tietokoneella työskennellessä. Yli kuuteen vuoteen en ole rilleihin koskenut. Kunnes tuli tarve.

Menneenä kesänä tajusin, että en oikeasti enää näe yhtä hyvin kuin aiemmin. Lähinnä havaitsin tuon autolla ajaessani sekä miehen jalispelejä seuratessani: huomasin, etten enää erota kentänlaidalta pelaajien kasvoja eikä minulla ratin takana ollut enää varma olo siitä, mitä pidemmän matkan päässä edessä on. Enimmäkseen oman turvallisuuteni, mutta myös mukavuuden vuoksi ei auttanut muu, kuin tilata aika optikolle. Kaukonäön lukemat eivät olleet muuttuneet vuosientakaisista, mutta olettaisin että yhteispelissä on sitten tapahtunut muutoksia; siitä en aiempia tuloksia kuitenkaan muista. Optikko oli sitä mieltä, etten välttämättä tarvitsisi laseja, mutta koska jo testilinsseillä maailma näytti kirkastuvan, päätin hankkia uudet. 

Inhoan lasien sovittelua eikä tehtävä ollut tälläkään kertaa helppo. Menin aika suorilla etsimään miesten valikoimista mahdollisimman mustia ja klassisia vaihtoehtoja. Ei meinannut löytyä sopivia, kunnes myyjäneiti toi näytille muutamat naisten puolelta. Sitten mätsäsi jotenkuten, joten kirjattiin tilaustiedot ylös ja pääsin poistumaan takavasemmalle. Parin viikon odottelun jälkeen sain hakea valmiit lasit käyttöön ja sen jälkeen maailma on näyttänytkin aika erilaiselta. Aivan kuin joku olisi antanut minulle kolmiulotteisen näkökyvyn! Oikeasti, tuntuu että aiemmin olen nähnyt kauemmaksi aika kaksiulotteisesti. Olen käyttänyt laseja nyt aina autolla ajaessani ja onpahan ollut moninkertaisesti mukavampaa huristella. Kannatti siis vääntäytyä optikolle.

Näköterävyyden ja -syvyyden parantumisen lisäksi on laseissa ollut yksi lisäplussa. Ne näyttävät paremmilta kuin alunperin muistelin. Huomasin vasta kotona, että olin valinnut Versacen lasit - heh, se sovitteluhetki oli oikeasti aika ahdistava. Eikö jokaisen sisustusbloggaajan repertuaariin kuulu kotoisat kuvat, joissa rillit on huolettomasti jätetty pöydälle kesken lehdenluvun tai kahvin? Kuului tai ei, meikäläinen pääsee nyt ainakin sellaisia otoksia harjoittelemaan.

Kivaa viikonloppua!


12 kommenttia:

 1. Kuulostaa johtuu tutulta :) muutama vuosi taaksepäin kävin aika saman reitin. Autoa ajaessa oli selvästi apua. Nyt taas reippaan vuoden aikana lasit on unohtuneet ja optikko käynti odottaisi uudelleen.

  Upeat lasit löysit ❤

  Viikonlopun iloa ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on kohtalontovereita! <3 :) On se autoilu vaan paljon mukavampaa kun näkee oikeasti jotakin. :D

   Poista
 2. Mä niin tiiän ton sun ahistuksen. :D Viimeisimmät lasit löytyi kyllä ihmeen helpolla, niitä pidetäänkin sitten taas useampi vuosi, niin ei tarvitse jalkaa sinne lasikauppaan laittaa. Sun lasit näyttää hienoille! Ja tottahan ne kuuluu myös blogikuviin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, että minulla menee taas toiset parikymmentä vuotta ennen seuraavaa käyntiä.. :')

   Poista
 3. Mulla todettiin vuos tai pari sitten ikänäkö! Wtf? Oli hippasen verran masentavaa, kun aina ollut ihan täydellinen näkö...eh!

  Kivaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi olet saanut olla siihen asti ilman näköhaasteita! :D Minua vähän jännittää, milloin se ikänäkö pukkaa tännekin - luulen että alttius sille on hyvin selkeä. :D

   Poista
 4. Kauniita kuvia! Olisi toki ollut kiva nähdä myös emäntä uusien rillien kanssa näissä kuvissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä niiiin arvasin että eräs Syhinen saattaisi toivoa itse emäntääkin kuviin. ;) Harkitsin, mutta en uskaltanut! :D

   Poista
  2. :D Oot niin superkaunis, että kyllä saisit uskaltaa <3

   Poista
 5. Itse sain vuosi sitten lasit ja se oli jokseenkin masentavaa, tottunut elämään ilman. Mutta toisaalta, nyt vuoden jälkeen en enää osaa edes olla ilman. Ne sujahtavat aamulla päähän ja illalla pois. :) Kaikkeen siis kuitenkin tottuu :) http://valkoinenhaave.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, niin tottuu! :) Yhden ajokeikan olen enää ilman rillejä ajellut, ja vähänkö oli outoa! :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...