28.8.2020

Tilannekatsaus pihalle

Hoplaa! Nyt on luvassa lähes kilometrin mittainen postaus, sillä en pystynyt rajaamaan kuvasaldoa kymmeneen (jota tavallisesti pidän omana maksimimääränäni). Aion pyöräytellä teitä meidän pihalla, joka on hieman muuttunut sitten viime näkemän. Ennen kuin pläräät pidemmälle, käypäs kurkkaamassa vielä tämä postaus, joka valottaa taustatilannetta toukokuulta.

Tuon postauksen olennaisin lause oli tämä: Tälle kesälle riittää kaksi kärkitavoitetta: se että ruoho vihertää ja että saamme terassialueet viimeisteltyä. Onnistuimmeko tavoitteissa? Kyllä! Ruoho todellakin vihertää ja terassialueet on viimeistelty (suht) lopulliseen muotoonsa. Kierrokselle siis!
Tilasimme keväällä nipun puutavaraa: 850 metriä terassilautaa ja 150 metriä runkopuuta. Nuo metrit nikkaroimme kesän aikana viimeistä kalikkaa myöten - jäljelle jäi vain muutama parinkymmenen sentin terassilautapätkä.

Puutavarasta teimme ensin terassilaajennuksen etupihan puolelle niin, että yhdistimme kodinhoitohuoneen portaat pääoven terassiin. Sitten laajensimme takaterassia L:n muotoisella levikkeellä ja yhdistimme etu- ja takaterassin keskenään kulkusillalla. Tämän lisäksi nikkaroimme istutuslaatikot kiertämään takaterassia sekä portaita sinne sun tänne.

Harrastin kesällä näiden kanssa aika paljon salarakentamista: nikkaroin aina, kun mies oli poissa kotoa. Se oli valtavan mukavaa! Yhdessä aloittelimme kumpaisenkin terassilaajennuksen runkohommat, mutta jatkoin itsekseni suurimmat osat loppuun. Puhuttakoon terdehommista kuitenkin monikossa, yhteinen missiohan meillä koko ajan oli. :)

Tänä kesänä rakennetut terassialueet ovat vielä ruskeita, sillä niitä ei pysty vielä valttaamaan harmaiksi. Vasta ensi kesänä sitten, kunhan kuivumista on tapahtunut tarpeeksi. Siihen asti täytyy katsella eriparista värimaailmaa, mutta eipä tuo tässä vaiheessa kummemmin haittaa. Kuvissa ruskea lauta toimii huomiovärinä: sen avulla näistä kuvista on helppo hahmottaa, mitkä alueet on tehty tänä kesänä.


Taloraksan jämämateriaaleista kaivelin viimeisiä käyttökelpoisia lankkupätkiä ja rakensin niistä alapihalle johtavat portaat. Askelmien lisäksi löysin juuri sopivan määrän ponttaamatonta ulkovuorauslautaa pitkulaista istutuspenkkiä varten. En olisi uskonut että tämä päivä koittaa näin aikaisin, mutta jämäkasat on nyt käytetty aikalailla kokonaan!

Vaikka istutuksia ei ollut tarkoitus vielä tänä kesänä hankkia, venytin budjettia takaterassin reunoille. Hankin sinne istutuslaatikoihin rungollisia pikkusyreenejä ja hopeatoppoja, sekä sinikatajia sepelialueen istutusalueelle. Talvella on tarkoitus kolailla lumia hopeatoppojen yli, joten järvimaiseman puolelle ei korkeampia kasveja olisi käytännön syiden vuoksi kannattanut hankkia.


Nurmen vihertymisestä olen ollut järjettömän iloinen. Kun kylvimme sen toukokuun loppupuolella, ei sateita näkynyt sen jälkeen yli kuukauteen! Pelkäsimme, että paahtava kesäkuu pilasi koko projektin, mutta vielä mitä. Loppukesän normaalit kesäsäät herättivät ruohikon eloon. Ensiaputoimia kylläkin tein: kylvin heinäkuussa jemmaan jääneitä siemeniä ja ripottelin lähes kaikkialle ohuen hunnun säkkimultaa. Tämän lisäksi lannoitin ja jyräsin alueet vielä perusteellisesti.  Niin ihanaa ja palkitsevaa, että nurmi näyttää nyt tältä! Koko tontti on muuttunut valmiimmaksi ja raksapiha oikeaksi pihaksi.

Paitsi että vihreä ruohikko on ilo silmälle, on se myös käytännön onni. Monen vuoden jälkeen on ollut huikeaa päästä heittelemään palloa ja juoksuttamaan Armasta omalla nurmella.

Punnitsen vielä, tilaanko yhden suursäkin mustaa katetta syksyksi. Jos tilaan, sillä olisi tarkoituksena rajailla metsäalueita nurmesta. Muutama isompikin katealue on vielä tulossa, mutta niiden täyttämiseen pitää säästellä euroja vielä ensi kesään. :)Viimeisistä kuvista hahmottaa, millainen etupihan terassilaajennus on. Tähän meillä jäi vielä kalusteet hankkimatta (tai tekemättä), kun en ole vielä ihan varma, millaiset olisivat kaikista osuvimmat. Jotain simppeliä, mutta kovaako vai pehmeää? Jää vielä maisteltavaksi - käyttötarpeet etupihan puolella ovat erilaiset kuin takaterassilla. Vaikka haluan pitää etupihan mahdollisimman eleettömänä, jonkinlainen istutusalue on tällekin puolelle vielä joskus muotoutumassa.

Kiitos, kun viivähdit mukana kierroksella! Toivottavasti postauksesta välittyi ilo ja tyytyväisyys omista aikaansaannoksista, sekä kiitollisuus pihan nykytilasta. Itse koen, että nyt alkavat nautinnollisimmat ajat ulkotilusten kanssa, kun päälinjat ovat valmiit ja jatkossa saa keskittyä viimeistelyviilauksiin.

Hyvää mieltä elokuun viimeiseen viikonloppuun!

 
Lue myös:
Uusi aikaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...