16.1.2021

Meillä on autokatos!

Kun on useammassa aikaisemmassa postauksessa maininnut yhden jos toisenkin kerran autokatoksesta, on korkea aika viimein esitellä se. Joten tattadadaa, here it is!

Paketti tuli meille puolivalmiina Näppärä-autotalleilta; tehdasvalmiit seinäelementit ja kattotuolit nousivat paikoilleen yhdessä päivässä. Toimitusaste oli säältä suojaan, eli aluskate kuului settiin. Omia töitä olivat sitten päätykolmioiden panelointi, päätyräystäyden teko, kattoruoteiden kiinnitys ja katon pellitys, oven ja ikkunan asentaminen, yläpohjan panelointi sekä nurkkien ja muiden sipistelyä vaativien linjojen listoitus. Omien työvaiheiden materiaaleja ei tarvinnut erikseen hankkia, vaan ne kuuluivat Näppärä-tallien toimitukseen.Autokatospaketti tupsahti pihaan marraskuun puolivälin jälkeen ja siitä eteenpäin kului kaksi viikkoa, kun vanhempani raksailivat tämän kaksistaan pilkkua vaille valmiiksi. Heidän apunsa oli korvaamatonta, sillä emme olisi miehen kanssa mitenkään pystyneet samanlaiseen suoritukseen - emme ajankäytöllisesti työarjen keskellä, mutta emme rehellisesti myöskään oman osaamisemme puolesta (puhumattakaan jaksamisesta). Oma roolini oli keittää taukokahveja, lämmittää piirakoita syötäväksi ja lenkittää vanhempieni koiraa. :') Raksailun aikana pompin työmaalla vain tarjoamassa näkemystä esteettisiin ratkaisuihin, kuvailemassa työvaiheita sekä pitelemässä sirkkelöitäviä lautoja. Kattoruoteiden askarointi sattui miehen vapaapäivien saumaan, joten hän pääsi sen homman ajaksi kiipeilemään yläilmoihin avuksi.

Viimeisen työvaiheen, yläpohjan paneloinnin, halusimme jättää minun ja miehen omiksi hommiksi. Melkeinpä vain siksi, että saisi sanoa tehneensä edes jotakin itse. :D Paneelit saimme paikoilleen joulun jälkeen, eli paketti oli kuin olikin purkissa ennen vuoden vaihtumista.Hommiahan rakennuksen kanssa vielä riittää, kunhan kevät koittaa. Paneelit tulivat pohjamaalattuna, eli varsinainen ulkomaalaus odottaa vielä toukokuuta. Myös rännit ja syöksyputket ovat lähdössä myöhemmin tilaukseen. Ulko-oven lukko sarjoitetaan mätsäämään talon avaimen kanssa ja portaatkin olisi kynnykselle vielä nikkaroitava.

Niin, ja sähkövedot! Olen viimeiset viikot mietiskellyt, millä tavalla autokatos valaistaisiin. Tällä hetkellä voittavana vaihtoehtona on kiinnittää takaseinälle kaksi alaspäin valokeilan muodostavaa lamppua, jotka kuuluvat samaan tuoteperheeseen talon ja mökin ulkovalaisimien kanssa. Mietin kyllä ledinauhoillakin hurvittelua, mutta haluaisin että kokonaisuus täsmäisi yhteen muiden rakennusten kanssa. Autoille on tarkoitus kiinnittää lämmityspistokkeet seinään. Niin ihanaa, jos ensi talvena ei tarvitse enää sohlata roikkien kanssa! Varaston puolelle on tulossa sisävalaisin sekä sähköpistoke.14 neliön varasto on eristämätön, eli sitä ei lämmitetä. Meillä ei ole koskaan aiemmin ollut näin paljoa kylmää säilytystilaa, joka tuntuu nyt ihan luksukselta. Enää ei tarvitse mietiskellä, minne ulkokalusteet menisivät talvisäilöön, eikä tarvitse siirrellä autonrenkaita muiden nurkkiin pyörimään. 

Myös katoksen puoli on väljä. Se on mitoitettu kahden auton leveydelle, mutta tarvittaessa suojaan mahtuisi ymppäämään kolmannenkin - testattu on. :') Itse en ole aiemmin autokatoksesta starttaillut ja vajaan kuukauden käyttökokemuksella tiedän jo kertoa, mikä tässä on ihan parasta: se, ettei tarvitse raapata tuulilasia! Jokatalvinen inhokkihomma on nyt historiaa, kun lasi pysyy katoksen alla jäättömänä.

Autokatos sijoittuu pihamaalla talon viereen. Rakennusten etulaidat ovat yhtenäisessä linjassa ja niiden väliin jää kulkukuja takapihalle. Olen hartaasti odottanut katoksen tuomaa näkösuojaa, sillä se rajaa näkymää järven puolelle entisestään. Enää ei pihaan ajaessa välttämättä hoksaa rannassa sijaitsevaa mökkiäkään. Visio katveessa olevasta takapihasta valmistui harppauksella, eikä yleiseltä tieltä pysty enää juurikaan kuikkimaan, mitä meidän ajanviettoalueillamme tapahtuu. Ja se on huippu juttu se!

Kustannusten puolesta tämä oli nyt viimeinen isompi rutistus koko tontin osalta. Kun on vuodesta 2015 saakka (silloin teimme tonttikaupat) säästänyt ja säästänyt läkähtymiseen saakka, tuntuu todella huojentavalta ajatella, että jatkossa puhutaan enää vain muutamien satasten investoinneista. Helpottavaa.

Autokatoksen budjetti jakaantui kahteen erään, sillä piirustukset, maatyöt ja sokkelin teetätimme jo talonrakennuksen yhteydessä. Oli edullisempaa nakittaa ne samaan könttään kuin teetättää erikseen. Samoilla tohinoilla saimme haettua aikoinaan rakennusluvankin. Jälkimmäisen vaiheen kustannus oli nyt sitten Näppärä-autotallien toimituspaketti.

Jotta talteen jäisi materiaalia myös tekovaiheista, liimaan tähän loppuun muutamia work in progress -kuvia. Ensimmäinen rivi on tehdaselementtien pystytyspäivältä ja kolmikon oikeanpuolimmainen kuva näyttää sen, mistä vaiheesta omat hommat starttasivat.


Loput kuvat on otettu vanhempieni ahertaessa. Tai no - ihan viimeinen otos on otettu minun ja miehen suorittamista yläpohjan panelointihommista. Puutavara säilöttiin raksan aikana katoksen alla, joten oli järkevää suojata se isoilla pressuilla. 
Ihanaa, että tämäkin työmaa on nyt taputeltu!
 
 
Lue myös:
 
 

2 kommenttia:

  1. kivalta näyttää.. mistä olet hankkinut teidän olohuoneen kuviomaton? Aurinkoista kevättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippis, olohuoneen nykyinen matto on hankittu Vekeltä, sen nimi on Huurre. :) Aurinkoista kevättä sinnekin!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...