3.1.2021

Näin toteutat unelmasi: 6 askeleen toimintamalli

Kerran eräs ihminen totesi, ettei ole koskaan tavannut yhtä päämäärätietoista henkilöä kuin minä. Sellaista, joka tietää tasan tarkkaan mitä haluaa elämältä ja kaiken lisäksi vielä kykenee saavuttamaan sen. Muistan, miten tuo huomio pysäytti silloin ja pysäyttää vieläkin. Pyysin henkilöä tarkentamaan, millaisiin asioihin hän havainnollaan viittasi. Kuulemma aina opiskelualan valitsemisesta työelämään ja kodinrakentamiseen. Vertasi siihen, kuinka moni haparoi ylipäätään jo sen kanssa, mikä on se oma juttu, saati sitten millä tavalla haluttuun lopputulokseen pääsee. Nyökyttelin. 
 
On totta, että olen ollut jo hyvin nuoresta pitäen päämääräsuuntautunut. Kun minulla on siintänyt mielessä jokin tavoite, olen johdonmukaisesti taapertanut sitä kohti. Sitä en osaa selittää, miksi tavoitteet tai elämän etapit ovat aina näyttäytyneet minulle melko selkeinä – useimmiten näen visiot niin terävinä, että niitä kohti on helppo fokusoitua. Silloinkin, vaikka matka olisi pitkä ja pelottava. 
 
Ulkopuolelta tarkasteltuna astuu kuoppaan, jos kuvittelee että se mikä näkyy muille, on oikea totuus. Vaikka jäävuorivertaus on kliseinen, sopii se tähän luotisuorasti: vedenpinnan yläpuolelle pilkottava huippu on vain pienen pieni hiutale siitä, mitä kokonaisuuteen oikeasti kuuluu. Lopputuloksen takana on todellisuudessa kuutioittain sellaista massaa, joka ei tule koskaan muiden nähtäväksi. Ei koskaan.

Omassa elämässäni huomaan, että unelmien toteuttamisen kanssa on toistunut vuodesta toiseen tietty kaava. Miksi en kirjoittaisi sitä auki teillekin? Ehkäpä tämä muotti saa jonkun sisuuntumaan siinä määrin, että maailmasta löytyy tulevaisuudessa ainakin yksi toteutunut unelma enemmän. Siispä: 
 
 
6 ASKELEEN TOIMINTAMALLI UNELMIEN TOTEUTTAMISEKSI 
 
1. Tee ajatustyö. Ensimmäinen vaihe vaatii paljon itsetutkiskelua. Vaikka inhoan termejä arvot ja arvokeskustelu, mietiskelen niitä oikeasti aika runsaasti. Edellyttää kanttia miettiä, mikä on itselle todellisuudessa merkityksellistä, mitä oikeasti tarvitsee ja missä vaiheessa elämää. Koen, että itse olen ponnistellut yhteiskunnallisia arvoja vastaan aika paljonkin. Vaikka yleinen mielipide on useissa aihealueissa melko vahva ja ohjaavakin, omassa elämässä harvemmin pääsee toivottuihin lopputuloksiin normatiivisia arvoja seuraamalla. 
 
Ajatustyöhön kuuluu myös tulevaisuusjossittelu. Jos nyt teen tämän siirron, kuinka se vaikuttaa elämääni kahden vuoden päästä? Jos jätän tämän tekemättä, miten se näkyy tulevaisuudessa? Millaisten periaatteiden pohjalta seison peliliikkeideni takana? Itse ajattelen ratkaistavien asioiden skenaarioita melko paljon. Jossittelen, spekuloin ja käyn päässäni läpi jopa erilaisia keskusteluita ja väittelyitä. Riitojakin! Joskus toivon sydämeni pohjasta, että osaisin sulkea tämän tavan itsestäni välillä offille, vaikka toisaalta tiedän, että se auttaa minua kohtaamaan tulevaa. 
 
2. Muotoile unelmasta selkeä tavoite ja lukitse se. Kun tietää mitä haluaa, on olennaista muotoilla se ytimekkääksi tavoitteeksi. Omalla kohdallani tämä on hyvin sitova hetki, sillä yleensä olen luovinut prosessin läpi aina, kun olen itselleni jonkin tavoitteen asettanut. 
 
Tavoitteen määrittelemiseen kannattaa käyttää harkintaa. Tärkeää on, että tavoite olisi mahdollisimman konkreettinen ja oikein mitoitettu. Konkretia helpottaa toiminta-askeleiden puntaroimista ja mitoitus ennustaa toteutumismahdollisuuksia. Itse koen saavuttaneeni suurimmat onnistumiset silloin, kun olen asettanut tavoitteet ensiarvelulta turhan huikeiksi. ”Eihän tämä ole mahdollista” -ajatusharha on hetken kuluttua vaihtunut ällistyneeksi ”Perhana, kyllä tämä voi onnistua!” -ihmettelyksi. Itsensä on kuitenkin tarpeen tuntea; joku toinen voi ponnistelun sijaan lamaantua ylimitoitetun tavoitteen edessä. Omannäköinen ja itselle sopiva tavoite on vetovoimainen ja motivoi pitkälläkin tähtäimellä. 
 
3. Määrittele konkreettiset teot. Ei riitä, että tavoite on selvillä. Seuraavaksi täytyy todenteolla miettiä, mitä tosielämän toimia vaaditaan, jotta tavoitteeseen on mahdollista päästä. Useimmitenkaan vain yksi teko tai toimintatapa ei riitä, vaan toiminta-askelia tarvitaan useampia. Yhdessä näistä syntyy suunnitelma, joka saattaa edetä portaittain. Itse tykkään etappiajattelusta ja yleensä mietiskelenkin toiminta-askeleet vaiheittain: "Mitä minun täytyy tehdä nyt, jotta pääsen ensimmäiselle pysäkille?" 
 
Jos kokonaistavoite liittyy vaikkapa säästämiseen, ei minulle useimmitenkaan riitä toiminta-askeleeksi toteamus: "Säästä kuukaudessa X euroa". Mietin tuon summan taakse pidemmälle ja teen tarkempia määrityksiä tähän tyyliin: a) en tee kaupoista muita kuin välttämättömiä Prisma-ostoksia, b) aherran sivutöitä 10 tuntia enemmän, c) myyn crosstrainerin pois. Toivomalla ei tapahdu, vaan toiminta-askeleiden täytyy oikeasti olla konkretiaa. Mikäli tarpeen, kannattaa tässä vaiheessa käyttää aikaa tiedon kartuttamiseen.

4. Aloita. Kun suuntaviivat ovat selvillä, täytyy prosessi tönäistä liikenteeseen. Alku on aina sikäli haastavaa, ettei silloin ole kertynyt vielä dataa onnistumisista. Tässä vaiheessa täytyy vain luottaa tulevaan ja ennen kaikkea itseensä. Aloitusvaiheessa voi useimmiten pelottaa, mutta se kuuluu asiaan. Pelkoa ja epävarmuutta vain tulee sietää, jotta matka jatkuu. Omasta elämästäni muistan yhden erään erityisen pelottavan hetken, vajaan parin vuoden takaa. Silloin minun piti soittaa eräs puhelu, joka vaadittiin yhden unelmamatkan aloittamiseksi. Tuossa hetkessä reagoi koko kroppa, kun pelkäsin luuriin tarttumista ja epäonnistumista niin paljon. Helpottavin ajatus siinä hetkessä oli tämä: Mitä menetän, jos yritän? En mitään! Tätä ajattelutapaa olen koittanut käyttää muissakin pelottavissa tilanteissa ja useimmiten puntaroinkin sitä, kadunko enemmän uskaltamista vai sitä, etten uskalla.
 
5. Jaksa jatkaa. Kun prosessi on vauhdissaan, on olennaista pitää se käynnissä. Itseään tulee tsempata, jotta jaksaa toistaa toiminta-askelia. Keskeneräisyyttä tulee sietää, se on fakta. Samalla voi kuitenkin yrittää nähdä välietapit ja iloita niistä. Tässä vaiheessa unelmien tavoittelua käytän yleensä aikaa inspiroivien tekstien lukemiseen ja muiden samankaltaisessa tilanteessa olevien henkilöiden ihailuun. Saan draivia siitä, kun luen muiden onnistumisista ja ajatuksista aiheen ympärillä. 
 
Jatkamisvaiheessa tulee tavanomaisesti myös takapakkeja. Vastoinkäymiset ja hidasteet kuuluvat mihin tahansa prosessiin, sillä elämä ei ole koskaan niin supsikasta, etteikö sellaisia ilmenisi. Joskus käy niin, että unelmaa tavoitellessa päätyykin käyttämään sellaisia toiminta-askeleita, joita ei aluksi arvannut olevan olemassakaan. Tärkeintä on luottaa siihen, että unelma kyllä toteutuu – vaikkapa sitten sellaisin keinoin ja reitein joista ei aloittaessaan edes tiennyt. 
 
6. Tattadadaa! Unelma on saavutettu! Pysähdy sen äärelle. Juhli sitä. Ihastele ja ällistele. Usein käy niin, että mitä lähempänä olemme unelman saavuttamista, sitä pienemmältä ja arkipäiväisemmältä se alkaa tuntua. Tästä harhasta pitäisi pystyä pyristelemään irti – paras keino on yrittää tavoittaa fiilikset prosessin alusta. Itse koen, että on todella tärkeää todeta ääneen, että ”Ei hitto, tämä on nyt oikeasti tässä!”, koska jos sitä ei tee, ei koskaan tajua saavuttaneensa unelmaa. Viimeisen vaiheen ihastelu ja tiedostaminen lisää yhtä sun toista asiaa: esimerkiksi kiitollisuutta, onnistumisen kokemuksia, tunnetta pystyvyydestä, itseluottamusta ja onnellisuutta. Siksi sitä ei kannata jättää missään nimessä väliin, saati surullisen suomalaiseen tyyliin vähätellä. You did it!


Jos joku kysyisi, mitä ominaisuuksia päämäärätietoiseen unelmien tavoitteluun tarvitaan, pystyisin listaamaan omalta kohdaltani ainakin nämä: itsetuntemus ja usko omiin kykyihin, organisointitaito, rationaalinen ajattelu mutta kuitenkin intuitiivinen rohkeus, sinnikkyys sekä kateusgeenin puuttuminen. Tiedän, että minun elämässäni nämä ovat auttaneet unelmien tavoittelussa ja toteuttamisessa.
 
Jos taas joku kysyisi, mitkä ominaisuudet estävät unelmien tavoittelua, vastaisin omalta kohdaltani nämä: toisinaan ilmenevä alavireisyys, jaksamisbalanssi, kyvyttömyys päästää irti ikävistä kokemuksista sekä tiettyihin elämän osa-alueisiin liittyvät voimakkaat pelot. Lohdullista on, että näistäkin huolimatta olen pystynyt toteuttamaan unelmiani siten, että jonkun silmissä olen hänen tuntemistaan ihmisistä päämäärätietoisin. 
 
Vaikka omassa päässäni toteutan tämän mallin mukaisia prosesseja melko automaattisesti, tuli mieleeni konkretisoida se paperille asti. Lopputuloksena syntyi juliste nimeltä Unelmakartta. Kyseessä on 50x70 -kokoinen printti, joka toimii ajattelun työkaluna ja ohjaa toimintaa kohti päämääriä. 
 
Unelmakartta kokoaa yhteen kaikki elämän osa-alueet. Siihen kirjataan tietylle aikajaksolle määritelty tärkein tavoite sekä hyvinvointiin, ihmissuhteisiin, kokemuksiin, talouteen, työhön, kotiin ja muihin asioihin liittyvät tavoitteet. Lisäksi karttaan kirjataan, mitä aikajakson aikana vahvistetaan ja mistä luovutaan. 
 
Kutakin osa-aluetta kohti on varattu kaksi tekstilaatikkoa. Idea on, että ylempään laatikkoon kirjataan ensin selkeäksi tavoitteeksi muotoiltu unelma ja alempaan laatikkoon se pilkotaan pienemmiksi käytännön teoiksi. Eli unelmasta tehdään ensin tavoite ja sitten se määritellään edelleen konkreettisiksi toiminta-askeleiksi.
 
Unelmakartta toimii suuren muistilapun tavoin ja sen tarkoitus on ylläpitää huomiota olennaisiin asioihin ja tekoihin halutun ajanjakson aikana. Tähdellistä on, että juliste asetetaan johonkin sellaiseen paikkaan, jossa sitä silmäilemään sitä säännöllisesti. Näin kartta ohjaa arkea automaattisesti. 
 
6 askeleen toimintamalliini sovitettuna Unelmakartan tekeminen tukee vaiheita 1-4 (ajatustyö, tavoitteiden määritteleminen, toiminta-askeleiden kirjaaminen ja aloittaminen), mutta ennen kaikkea auttaa jaksamaan ja jatkamaan vaiheessa 5. Viimeisessä ällistelyvaiheessa kartta toimii mieleenpalauttajana ja tiedostamisen välineenä. 
 
Jos arvelet, että haluaisit kokeilla Unelmakarttaa pohjana omien tavoitteidesi toteuttamiselle, se löytyy tilattavissa täältä.
 
Unelmista ja niiden toteuttamisesta riittäisi aihetta lukuisiin postauksiin, mutta tämä on hyvä päättää Walt Disneyn yhteenvetoon: 
 
First, think. Second, believe. Third, dream. And finally, dare. 
 
 
P.S. Puuttuuko sinulta vielä tämän vuoden sisustuskalenteri? Tässä viimeisessä kuvassa keikaroi tekemäni juliste, joka löytyy ilmaiseksi ladattavissa täältä. Nappaa linkki talteen ja tulosta sisustuskalenteri esille. Toimii A4-koossa, mutta on edukseen etenkin A3-kokoiseksi printattuna. :)
 
 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...