16.7.2021

Tee roadtrip!

Minä ja mies rakastamme kotimaan roadtrip-matkoja. Reissutapa sopii meille, sillä tykkäämme ahmia lomakohteista houkuttelevimmat tärpit ja siirtyä sitten seuraavaan etappiin.

Viime viikolla teimme täksi kesäksi suunnitellun matkan. Ajelimme ensin yöksi Savonlinnaan; siellä kävimme tutustumassa Olavinlinnaan ja seilasimme höyrylaivalla Saimaan maisemissa. Ohjelmaan kuului myös torikahvit lörtsyineen, satamassa tsippailua, illallinen Hawannassa ja auringonlaskun seuraamista kattoterassilta.

Savonlinnasta jatkoimme matkaa Punkaharjulle. Kävimme katsastamassa Saimin tilukset ja ajelimme harjumaisemien läpi Imatralle. Imatran pitstopin tarkoituksena oli tiirailla Valtionhotellia ja koskialuetta. 

Toinen yöpymiskohteemme oli Lappeenranta. Siellä asialistalla oli hieman shoppailla ja syödä ennen ystäväperheen luona kyläilyä. Illalla ehdimme vielä pelaamaan pakohuoneeseen ja viettämään aikaa satama-alueella. Ennen kaupungista lähtöämme kävimme kävelemässä läpi hiekkalinnaveistokset, joista oma suosikkini oli sympaattinen Hugo-hahmo.

Lappeenrannasta reissasimme Ideaparkin kautta Tampereelle. Ensimmäisenä ohjelmanumerona oli jälleen pakohuonepeli, jonka jälkeen fiilistelimme kaupungilla syöden ja hengaillen. Illankähmässä kipaisimme vielä Tornin huipulle Moro Sky Bariin maisemia katselemaan.

Seuraavana päivänä kiertelimme vielä hetken Ratinassa, ennen kuin suuntasimme Jyväskylään. Aikataulutimme sinne parin tunnin ylläripysähdyksen, jonka missiona oli tehdä timanttiryöstö (eli pelata pakohuone) ja käydä syömässä. Keski-Suomesta matka jatkui Kuopioon, missä kävimme nautiskelemassa Rauhalahden kesäteatteriesityksestä. Sen jälkeen olikin jäljellä enää lyhyt ajohuikonen kotipihaan.




Majoitus on meille olennainen osa reissukokemusta. On mukavaa kirjautua hotelliin, nautiskella ilmastoidusta huoneesta (varsinkin tänä kesänä!) ja herkutella monen sortin aamiainen hitaine aamukahveineen. Muitakin yöpymisvaihtoehtoja on kyllä tullut vuosien aikana kokeiltua, mutta ne ovat vain kirkastaneet sitä linjaa, että hotellimatkailu on meidän juttu.

Jotta roadtrippailu onnistuu, se vaatii muutamia toimenpiteitä. Ensinnäkin, suunnittelu on kaiken A ja O. Meidän matkat alkavat aina sillä, että päätämme suunnan: lähteäkö länteen, itään, etelään vai keskelle Suomea. Tähän saakka fiilis suunnasta on tullut suht helposti. Sitten lyömme lukkoon vähintään kolme paikkakuntaa valitulta sektorilta ja pyrimme tekemään hotellivaraukset valmiiksi. Useimmiten yksi yö kullakin paikkakunnalla on meille tarpeeksi (paitsi Turussa ja Tampereella vierähtää helposti enemmäkin).

Hotellivarausten ohella alkaa aktiviteettien haarukointi: mitkä tärpit haluaisimme nähdä tai kokea. Niiden perusteella reittisuunnitelma tarkentuu. Joinakin vuosina keikat ja muut tapahtumat ovat rytmittäneet reissujen ajankohtia ja reittejä tarkemmin, nykyisin ei niinkään. Aktiviteetit kartoitamme yleensä laajalta alueelta, sillä reitit voi rakentaa useampien paikkakuntien kautta vaikkei niissä kaikissa yöpyisikään.

Tekemisten ja kokemisten etsimiseen käytän etukäteen huolella aikaa, sillä äkki-istumalta ei hyvää plääniä synny. Google on pettämätön suunnittelukaveri. Yleensä käyn läpi kohdepaikkakuntien matkailusivut ja tapahtumakalenterit, sekä Tripadvisorin suositukset. Etsiskelen alueelta esimerkiksi kesäteattereita, keikkoja, muita meitä kiinnostavia tapahtumia ja must see -kohteita. Parhaimmat ravintola- ja kahvilasuositukset löytyvät poikkeuksetta blogeista. Hakusanat "Mitä tehdä (esim. Savonlinnassa)?" antavat yleensä kivoja ideoita.

Sitten kun aktiviteetit on haarukoitu, ne lukitaan löyhästi ja aikataulutetaan paikoilleen. Minulle muodostuu aina aivoihin lukujärjestys reissun kulusta, mikä helpottaa matkan stukturointia huomattavasti. Miestä varten kirjaan suunnitelmat aina paperillekin. Aikataulutus on ehdottomasti yksi meikäläisen vahvuuksista: minun on tosi helppo ennakoida, kuinka paljon aikaa kulutamme missäkin kohteessa ja paikkojen välisissä siirtymisissä. Tämän ansiosta pystyn sujuvasti arvioimaan, mitä kaikkea ehdimme roadtripillä tekemään.

Reissussa on kuitenkin tarpeen jättää tilaa optioille. Ajelureitin varrella tulee AINA mieleen ex tempore -ideoita, kuten vaikkapa nuorten yleisurheilun MM-kisat kesällä 2018. Suunnitelmia on hyvä osata myös muuttaa: viime viikon reissulla meidän oli aluksi tarkoitus mennä Viikinsaaren kesäteatteriin Tampereella, mutta koska Kuopion Rauhalahti osui reitille ja vaikutti kiinnostavammalta, vaihdoimme teatterisuunnitelmia lennosta.

Tältä reissulta jäi myös vielä paikkoja takataskuun: Lappeenrannan kohteista olin laittanut itselleni ylös Wolkoffin talomuseon ja katujunakierroksen, JOS sellaisille sopivaa aikarakoa olisi. Ei ollut (ja lähtöaamuna Tampere-kiilto oli silmissä jo pakottavan vahva), joten nämä aktiviteetit jäivät tällä kertaa vain ehdotuksiksi - sellaisia on joka tapauksessa kätevä olla.

Myös tsippailuaika on tärkeää. Me tykkäämme kävellä kaupungin keskustoissa, koluta tärkeimmät kadut, tunnelmoida satama-alueet ja istahtaa keskelle (kesä)idylliä. Kaupungilla kulkemalla pystyy parhaiten aistimaan kunkin paikkakunnan vibat - meille kertyykin joka reissulla aina kymmeniätuhansia kävelyaskeleita, enemmän kuin kotiarjessa. Kaikista viihtyisimmät surinat ovat tainneet meidän kokemuksella löytyä Turun jokirannasta.




Meidän roadtrippimme kestävät yleensä vajaan viikon, neljästä päivästä seitsemään.
Tässä esimerkkejä eri vuosien reittilinjoista:
 
2011 ja 2012
Ei ihan tarkkoja muistikuvia, mutta Pietari - Helsinki - Tampere - akselilla ollaan pyöritty näinä kesinä
 
2013
Jyväskylä - Tampere - Kuopio
+
Pohjanmaan pieniä paikkakuntia - Tuuri - Seinäjoki
 
2014
Kristiinankaupunki - Vaasa - Kokkola
 
2015
Tanskassa Kööpenhamina - Roskilde - Odense - Länsirannikko - Itärannikko
 
2016
Kotka - Porvoo - Seinäjoki

2017
Mikkeli - Fiskars - Turku - Naantali - Hanko
 
2018
Pori - Rauma - Turku - Maarianhamina - Ahvenanmaan ympäriajo - Naantali - Sappee - Tampere
 
2020
Turku - saariston rengastie paikkakuntineen (erityisesti Nauvo) - Tampere
+
Turku - Uusikaupunki - Mathildedal
 
2021
Savonlinna - Punkaharju - Imatra - Lappeenranta - Tampere - Jyväskylä - Kuopio

Varsinaisten roadtrippien lisäksi olemme tehneet yöpymispyrähdyksiä yksittäisiinkin paikkoihin, niistä voisi listata ainakin Oulun, Kolin ja Kalajoen suositusten arvoisiksi käyntikohteiksi. Päiväreissuja olemme tehneet lähidestinaatioihin ja kauempaa tännepäin matkustaville vinkeiksi voisi heittää Kuopion ohella vaikkapa Joensuun, Kajaanin, Vuokatin ja Tahkon.

Kun miettii, mitä sitten eri kohteissa voisi tehdä, tässä ideaksi meidän reissujen hakusanoja ja aktiviteetteja:
  • pakohuonepelit (kuuminta hottia juuri nyt)
  • kesäteatterit
  • konsertit (meillä eniten plakkarissa ysäriä, Pandoraa ja Kristaa)
  • sisävesiristeilyt
  • rannat (Kalajoki, Yyteri, Nallikari ja Vaasan Hietasaari meidän lempparit)
  • Asuntomessut (ennen, ei enää nykyisin)
  • yleisurheilu-, biitsifutis-, hiihto- ja lentopallokisat
  • linnat (meillä viimeisimmäksi tuo aiemmin mainittu Olavinlinna sekä Kastelholman linna Ahvenanmaalla)
  • museot (viimeisimmäksi mieleen jääneitä ovat Uudenkaupungin Bonk sekä Turun Luostarinmäki)
  • putiikit (näitä pitäisi osata tallettaa muistiin pitkin vuotta - hankalampi löytää tai muistaa äkisti)
  • näköalapaikat
  • suppailu (tämä ennen kuin hankittiin omat laudat)
  • kahvilat (Pyynikin munkkikahvila!)
  • ravintolat (usein mietitään etukäteen, mihin halutaan mennä, joskus valitaan lennosta)
  • käsityöläisalueet (esim. Joensuussa Taitokortteli ja Kuopiossa Pikku Pietarin torikuja)
  • vanhan kaupungin alueet (etenkin Rauma ja Porvoo)
  • nähtävyydet (ne joita visit-sivustot ensimmäisenä ehdottelevat, kuten vaikkapa Lappeenrannan hiekkalinnat)
  • stand up -keikat (näitä yritän etsiä joka reissu, mutta vielä ei ole sattunut sopivaa kohdalle)
  • vaijeriliuku (tätäkään ei olla vielä koettu, mutta to do -listalla on)
  • leffat (varsinkin sadekelillä loistavaa reissutekemistä)
  • mäkiautorata (Vuokatissa ollaan käyty laskemassa, oli kivan erilaista tekemistä!)
  • studioyleisöhaut (erään kerran käytiin Tampereella Villin kortin kuvauksissa, oli hauskaa!)
  • kylpylät (Koli Relax Spa on meidän lemppari, mutta kylpyläkäynnit vähentyneet oman ulkoporealtaan myötä)
  • roof top -terassit
 



Pohjoisen suunta meillä on yhdessä vielä koluamatta, vaikka kumpikin on Lapissa muissa yhteyksissä kyllä reissannut - Rukaa ja Kuusamoa pidemmälle emme ole kaksistaan selviytyneet. Pohjoinen ei vain ole tuntunut ensisijaiselta kesäkohteelta, koska luontoelämykset eivät itselle mitään ykköstykkejä ole (naureskelen täällä yksipuoliselle mielikuvalleni, Lappi = luonto) - täällä kun satutaan asuskelemaan melko komeissa puitteissa jo omastakin takaa ja luomakunta puskee ikkunoista sisälle 24/7. :') Olemme kyllä nyt heitelleet ilmoille ideaa, lähdettäisiinkö käymään Lapissa syksyllä tai talvella, enemmänkin tunnelmointikantilta. Tottahan toki pohjoisesta kulttuuriakin löytyisi kulutettavaksi, kun intoutuisi tutkiskelemaan. Katsotaan, pääsenkö vielä tulevaisuudessa raportoimaan tunturitripeistäkin.





Tämän postauksen tarkoituksena on innostaa ja inspiroida teitä roadtrippailemaan. Jokainen voi tehdä matkastaan omannäköisen aina majoitusvaihtoehdoista reissukohteisiin. Itse tykkään siitä, miten reissailu vie ajatukset pois kotiympyröistä - muualla vierailu antaa hirmuisesti uutta energiaa! Viime talvena teimme (osaltaan koronankin takia) sen mokan, että emme tehneet yhtäkään viikonloppureissua saati lyhyempää käyntiä yhtään minnekään. Uumoilen, että tämä seikka aiheutti keväällä vaivanneen megalomaalisen väsymyksen. Sovimmekin jo, että ensi talvena lähdemme aktiivisemmin liikekannalle - muissa maisemissa vierailu ei ole pelkästään kesäpuuhaa, vaikka kylmempinä vuodenaikoina ei näin pitkiä vapaita olekaan luvassa. Järjestelykysymys.


Reissuintoa!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...