14.7.2016

DIY: Pergola

No niin, nyt pergolan kimppuun! Kokoa tällä meidän taidonnäytteellämme on pyöreästi 30 neliötä ja tuo ala imaisee mukavasti suuren oleskelu- ja pöytäryhmän. Projektina tämä on ollut kolmen vuoden pituinen: toissa vuonna teimme patio-osan, viime vuonna palkit ja rimoitukset ja viimein tänä kesänä loput kalusteet. Tuntuu pieneltä ikuisuudelta ajatella vuosia taaksepäin sitä hetkeä, kun vasta piirtelin pergolan hahmotelmaa paperille... Nyt se on tässä!

Koko pergola on ollut täydellinen DIY-projekti. Yhtäkään ainutta elementtiä emme ole hankkineet valmiina, vaan kaikki on suunniteltu ja tehty itse. Ainoastaan kolmionmuotoiset aurinkokankaat on ostettu kaupasta, nekin alesta muutaman euron kappalehinnalla. Eipä siis voi olla kuin ylpeä aikaansaannoksestaan, we did it!

Pation rakentamisesta olen kertonut täällä ja varsinaisen pergolaosasta täällä. Nyt siis on viimeisimpänä piperretty sohva- ja pöytäryhmän kanssa. Tai siis minä olen, miehen rooli täyttyi jo rakennusosuuksissa. :) Sohvat tein - siis maalasin ja pinosin - perinteisistä kuormalavoista. Maalaamisessa oli kyllä hurja työ, ihan heti en samaan hommaan rupeaisi! Lavojen pehmusteeksi hankin tavallisia 12 sentin paksuisia vaahtomuovipatjoja, jotka leikkasin oikeaan mittaan ja verhoilin Ikean vanhoilla verhoilla. Joskus meillä oli hetken aikaa tuollaiset tummanharmaat, tosi paksut verhot ikkunoissa, mutta ne saivat melko pian lähtöpassit. Eipä menneet kuitenkaan hukkaan, kun lopulliseksi käyttökohteeksi muodostui tämä.

Oleskeluryhmän pöytätasona on pyörillä varustettu kuormalava. Olen aina unelmoinut tällaisesta sisätiloihin, mutta näin rouhea ja massiivinen pöytä ei meille oikeasti mätsäisi. Nyt kuitenkin sain toteutettua haaveen ulkoversiona. Pyörät maalasin myös valkoiseksi ja puutalomaali näyttäisi jo lähes vuoden kokemuksella kestävän myös kumiosissa, jeij.

Pöytäryhmäksi haaveilin pitkään Ikean pitkäpenkkistä Falster-sarjaa, mutta onneksi se oli joka kerta loppu varastosta, kun olisin ollut sitä hankkimassa. Viime kesänä aloin meidän ylijäämäpuukasat kartoitettuani miettimään, että olisihan pöytäryhmään tarvikkeita vielä omastakin takaa. Toteutusmalli oli vain ensin hakusessa.. Kunnes teimme reissun Tanskaan. Nyhavnin päädyssä on Skuespilhuset, Esittävien taiteiden teatteri, ja sen eteen käveltyämme pöytäidea selkiintyi hetkessä. Siellä tällaisia pöytäryhmiä oli peräkkäin kymmenkunta, ja minusta ne näyttivät u.p.e.i.l.t.a. Tanskan pöydät oli maalattu mustiksi - mietin väriä meidänkin pihaan, mutta valkoinen kuitenkin sopii paremmin tähän pergolakokonaisuuteen. Jos haluatte käydä kurkkimassa niitä teatterin versioita, ne vilahtavat ekojen kuvien joukossa tässä postauksessa. Luulen, että tanskalaiset esikuvat on tehty vankemmilla puusepäntaidoilla - minä käytin kasaamiseen reteästi tukevia kulmarautoja. :D Mutta hei, pöydästä ja penkeistä tuli oikeasti jämäkät ja raudat sai maalamalla piilompaan.

Yksi ongelma tässä nyt kuitenkin on. Nimittäin se, että nyt pitäisi oikeasti osata olla! Huomasin tässä vähän aikaa sitten jopa hieman järkyttyneenä, että rehellinen tsillailutaito on minulta kadonnut jonnekin pöpelikköön! Kun täällä on nyt neljättä vuotta jo punnerrettu vaikka minkälaisten projektien kanssa, on kieltämättä outoa, että nyt kaikki on valmista. Pitää ihan oikeasti asiakseen päättää ja lähteä viettämään aikaa pihalle. Keittää kahvit ja ottaa mies, koira ja hyvä lehti mukaan. Koko pergolaidea lähti vuosia sitten siitä, että halusin pihalle rauhaisan ajanviettopaikan. Sellaisen, jossa ei näkyisi itse asuinalueen suuntaan ja toisaalta sellaisen, jossa koko ulkomaailma unohtuisi. Minusta tästä tuli juuri sellainen kuin haaveilin. Turvallinen pihapesä.

Mitä tulee näkymiin, tästä etupihan rinnekumpareen päältä järvimaisema näkyy vielä ylempää ja laajemmin kuin talon ikkunoista. Nyt pitää vain toivoa, että säät suosisivat ja kesä tarjoaisi paljon poutaisia päiviä, että pergolasta pääsisi nauttimaan sen ansaitsemalla tavalla.

Ihanaa kesää juuri sinulle!


21 kommenttia:

 1. Tulipa kaunis lopputulos! Ihanan ajankohtainen aihe, meillä on juuri eilen alettu valamaan pergolan perustuksia :-) Meillä pergola tulee tosin kasvimaan päälle vähän sillä ajatuksella että sinne voisi viiniköynnöstä tai vastaavaa vielä joskus kasvattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, minä olen antanut luonnonvihreiden kasvaa yhdellä takaseinustalla, tuossa kallion kupeessa. Köynnöksiksi niistä ei taida olla ja jonkun mielestä voisivat olla poistettavia rikkaruohoja, mutta jotain säilytettävän hauskaa on noissa mielestäni ollut. :)

   Poista
 2. Te olette niin taitavia <3 kerta toisen jälkeen saa ihastella ja huokailla ihania työn tuloksia <3 mieletöntä <3

  Nyt vaan oleskelemaan ja nauttimaan työn tuloksesta <3 vaikka tässä toinen jonka vaikea olla paikallaan.... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö, nyt parin viikon aikana ollaan oikeasti osattu vain olla ja tsillata tuolla! :)

   Poista
 3. Upea! Kivasti käytetty noita lavoja sisustuksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiina! :) Kalusteisiin en halunnut investoida ja toisaalta valmiina ei oltaisi saatu noin isoa kokonaisuutta, joten lavat oli juuri passeli ratkaisu. :)

   Poista
 4. Ooh, se on täydellinen <3

  VastaaPoista
 5. Vastaukset
  1. On ollut kyllä itsellekin mieleinen; joka kerta kun tuolla istutaan, muistan päivitellä mitä ollaan saatu aikaan. :D

   Poista
 6. Kerrassaan upea kokonaisuus, tykkään. Taidan tallentaaa tämänkin omaan piha-kansiooni. Täytyy varmaan nimetä se kansio pian uusiksi ... vaikka
  DIY Krisse. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Mirella! Tällä kommentilla sait minut nauramaan ääneen!! Ihana sinä! :D

   Poista
 7. Tyylikästä mutta kotoisaa! Hienoa jälkeä olette saaneet aikaan, hatunnosto siitä. :) Ja onpa mahtavaa, että olette päässeet siihen vaiheeseen, että voi vaan nauttia työn tuloksista. Itse tänään juuri mietin, että mihin sitä ihminen kuntosalia tarvitsee, kun on piha ja pihatyöt...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kesällä ei kyllä pihatöiden lisäksi tarvitse enää lisätreeniä! :) Normaalissa nurmenajussa ja kitkemisessäkin riittää hommaa, mutta ei onneksi enää niin paljon kuin uuden rakentamisessa. :)

   Poista
 8. PItkä mutta kannattava DIY-projektiu! Kyllä tuolla kelpaa päiväkahvit juoda ja pikku nokoset ottaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just eilen mies mietti tuolla, pitäisikö ottaa nokoset. :D Jos ei olisi aina koiraa vahdittavana, olisin ollut umpiunessa varmasti monta kertaa. Hmm, tykkäisiköhän Armas pahaa jos kiinnittäisin sen hihnaan omien nokosteni ajaksi... ;)

   Poista
 9. Onpa upea rentoilupaikka, aivan täydellinen! <3 ja mahtava tunne saattaa loppuun noin pitkäaikainen projekti. Täällä on vähän samoja tuntemuksia tuon "vain olemisen" kanssa, siksi nautinkin täysin siemauksin nyt reissussa, koska täällä osaan aina chillata ihan eri tavoin kuin kotiympäristössä. :)

  Mukavaa sunnuntaita! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reissussa rentoileminen on niin paljon helpompaa, uskon että nautit! <3

   Poista
 10. Oi, miten hieno on tuo pöytäryhmä!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...