*
Opetellaan juhlimaan puoliväliä. Opetellaan juhlimaan melkein läpimennyttä tenttiä. Opetellaan juhlimaan yhtäkin hyvää asiaa päivässä. Opetellaan pitämään bileet keskellä prosessia. Opetellaan nauttimaan mahdollisuudesta edes yrittää. Opetellaan nauttimaan kehityksestä, oppimisesta itsessään ja antamaan palkintoja itselle rohkeasta yrittämisestä, vaikka lopputulos menisi miten pieleen hyvänsä.
Jotta onni voisi olla vuotavan katon,
keskeneräisyyden ja katastrofienkin keskellä. Ja jotta elämä ei
valuisi vain ohikiitävänä virtana viemäristä alas, onnea ja
päämäärien toteutumista odotellessa.
Mitä jos tämä tila missä nyt olet, olisikin jo tuuletuksen arvoinen?
Kolmantena haluan jakaa sanoja Jenny Belitz-Henrikksonilta, jonka löysin löysin alunperin Vastaisku ankeudelle -blogin kautta. Jenny on monessa muussakin mukana: hän on myös toimittaja, kirjailija ja liikunnanohjaaja. Jennyn stooriosastolta löydän todella paljon puhuttelevaa sisältöä. Hän käsittelee elämäntaitoasioita ja kokonaisvaltaista hyvinvointia rikkaalla ja kokemusperäisellä otteella. Erityisesti Jennyn kohdalla tykkään asioita normalisoivasta puhetavasta, jonka hän toteuttaa hyväntuulisesti ja tsemppaavasti. Jenny löytyy Instasta nimimerkillä @jenny_vastaiskuankeudelle.
Jennyltä löytyisi erityisen paljon jaettavaa sisältöä, mutta tähän postaukseen poimin yhden aiheen hänen stooreistaan, oivalluksia elämästä:
Kaikki menee ohi. Se syvinkin, epätoivo, inhottavin tuntemus, hankalin tilanne, vaikein elämänvaihe ja surullisin hetki menee ohi. Vaikka jokin asia ei kokonaan katoaisi mielestä, kaikki muuttaa muotoaan, mikään ei kestä samanlaisena ikuisesti. Tämä on helpottava oivallus auttaa silloin, kun tapahtuu uudestaan jotain, joka tuntuu lähes kestämättömältä. Silloin voi ottaa tunteen vastaan ja muistaa, että tämäkin menee vielä ohi, tämäkin helpottaa.
Avun pyytäminen ei ole heikkoutta. Avun pyytäminen on rohkeutta. Moni vain ei ehkä uskalla hakea tai pyytää apua. Tai jos on kerran hakenut apua, muttei ole sitä saanut, on helppo luovuttaa.
Turhasta valittaminen ei johda mihinkään. Turhasta valittaminen on usein tapa, jota ei edes itse huomaa. Toki arjessa moni asia voi olla vinksallaan ja kommelluksia ja isompiakin juttuja tapahtuu, mutta usein voisi todeta, että näin on nyt ja tällaista tämä elämä on.
Miksi valittaa, jos asioille voi tehdä jotain? Tai miksi valittaa, jos niille ei voi tehdä mitään? Ratkaisu löytyy kyllä, mutta keskittymällä ratkaisuun, ei ongelmaan.
Arjen pikkuhankaluuksia kannattaa opetella sietämään. Kun oppii olemaan vetämättä hernettä nenään aina, kun jokin asia menee eri tavalla kuin itse on toivonut, pääsee tosi paljon helpommalla. Jos lastenvaunut katoavat lomalennon aikana, lyö varpaan ovenkarmiin tai suodatinpussi leviää vastapestylle keittiönlattialle, pinna voi toki kärähtää, muttei sen tarvitse.
On turha vetää isoa draamaa pienistä asioista, sillä niitä tulee tapahtumaan aina, arki ei milloinkaan ole täysin pulmatonta, pelkkää hattaraa ja vaahtokarkkia. Kiukuttelemalla ja avautumalla pilaa ainakin oman päivänsä, usein myös jonkun toisen.
Kiiltokuva ei kerro mitään ihmisestä. Jokaisella meistä lienee elämässään vastoinkäymisiä. Vaikka kollegan tai ystävän arki vaikuttaisi olevan kiiltokuvasta, emme voi milloinkaan tietää kaikkea toisen elämästä. Tiedämme sen, minkä näemme ja mitä meille kerrotaan, muttemme yhtään enempää. Vaikka näkisimme ne hetket purjeveneen kannelta, kuohuviinikilistelyt tyttöjen reissulta, leipovat puolisot ja täydelliset kodit järven rannalla, emme voi koskaan tietää koko palettia.
On surua, murhetta, epäkohtia ja ahdistusta. Emme vain voi tietää siitä. Ei siis koskaan kannata arvottaa tai arvostella ihmistä sen perusteella, mitä ulospäin näkyy.
Ei tarvitse olla selviytyjä loppuelämäänsä. Vaikka olisi selviytynyt elämässään isoimmistakin haasteista, kenenkään ei tarvitse olla lopun elämäänsä selviytyjä. Kun elämä sitten helpottaa, voi hyvin alkaa antaa itsensä elää elämää, jossa mikä vain on mahdollista. Elämää, jossa ei määrittele itseään enää kokemusten kautta, vaan tämän hetken kautta.
Elämän ei tarvitse olla selviytymistä, raahautumista ja ahdinkoa. Elämä voi olla hyvää, onnellista ja nautinnollista.
Anteeksiantamalla vapauttaa itsensä. Vihaakin saa tuntea, muttei siihen kannata jumittua. Ei tarvitse myöskään unohtaa väkisin, selitellä, syyllistellä, kostaa eikä kärsiä. Kun pystyy antamaan anteeksi, se ei muuta väärää oikeaksi. Mutta se muuttaa usein sen tyypin elämän, joka pystyy anteeksiantoon. Koska mitä auttaisi, jos vihaisi? Vääryys on jo tapahtunut. Ei voi muuttaa mennyttä, mutta tästä hetkestä lähtien voi alkaa taas elää.
Itselläni tämän tyyppinen somesisältö keventää mieltä ja rohkaisee elämään elämäänsä sellaisena kuin on. Toisaalta se myös avartaa ymmärrystä toisia ihmisiä kohtaan ja huomaan nykyisin harmistuvani, jos ihmisiä kohdataan liian yksioikoisesti - mikään kun ei ole mustavalkoista ja kaikkien tilanteiden takaa löytyy aina inhimillinen puoli.
Hyväntahtoista viikonloppua!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti