20.12.2013

Piparkakkutalo


Piparkakkutalo on yksi joulumme tärkeistä perinteistä. Jo useampana vuotena olen tehnyt meille perinteisen talon sijaan tällaisen kirkkoversion. Kaavat suunnittelen ja teen aina itse. Koristelussa luotan punaisiin ja valkoisiin ranskanpastilleihin, valkoiseen sokerikuorrutteeseen, hopeakuuliin ja tomusokeriin. Ikkunoihin puolestaan saa kivat lasit liivatelehdistä. Silloin tällöin katselen ihastuksissani kuvia taitavasti piperretyistä huviloista, mutta jotenkin vaan tällainen perinteinen koristelutyyli tuntuu omimmalta. Ainakin tällä hetkellä.


Jotkut arastelevat piparkakkutalon kokoamisessa käytettävää kuumaa sokerimassaa. Itse olen kantapään ja muutaman kivuliaan palovamma-arven jälkeen oppinut oikeat niksit osien kastamiseen, kääntelyyn ja yhdistelyyn. Sokerin sulattamisen jälkeen massan ei kannata antaa mennä liian liuruksi tai puolestaan liian jähmeäksikään. Kunkin osan asettelu kannattaa kuivaharjoitella ainakin kerran ennen kuumaan sokeriin kastamista - näin ei enää sitten tarvitse empiä liikeratoja eikä massa ehdi kovettua ennen kuin palaset saa aseteltua yhteen. Niin, eikä tule niitä palovammoja kun sokerimassan valumis- tai tippumissuunnat on valmiiksi ennakoinut. Terävä veitsi on hyvä apu mahdollisten sokerivalumien poistamiseen ja piilottamiseen, mutta vain jos osaa olla nopea; piparia vasten sokerimassa jähmettyy todella nopeasti.

Jokos teillä on piparkakkutalot kasattu? :)

8 kommenttia:

 1. Ihan kadehdittavan upea! Mieletön urakka, että olet saanut tuollaisen rakennettua. Olen tehnyt useana vuonna talon nuorille sisaruksilleni, mutta tänä vuonna en enää tehnyt, kun alkavat olemaan pienetkin jo isoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikun vaan opastamaan pikkusisarukset itse rakennuspuuhiin! ;)

   Poista
 2. Siitä tulikin hieno. Ranskalaiset pastillit ovat muuten suosikkini piparkakkujen koristelussa. Piparkakkutalo on jäänyt tänä vuonna tekemättä, mutta onneksi saa ihastella muiden tekemiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ranskalaiset pastillit on kyllä kiva yhdistelmä piparkakkujen kanssa! Tein samalla pari pellillistä tavallisia pipareita, mutta ne taitavat jäädä tänä vuonna koristelematta. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...