5.3.2015

Herkkuvohvelit

Äitini ja siskoni kävivät meillä eilen kylässä - mikäs sen parempaa loma-ohjelmaa! Vaikka vähempikin riittäisi, minulla on tapana ladata kahvipöytään satsit niin suolaista kuin makeaa. Nyt päätin tehdä pitkästä aikaa myös vohveleita, sillä tiesin jo entuudestaan niiden menekkisuosion.

Vohvelinsyöntikikkoja on moneen lähtöön. Jotkut käyttävät haarukkaa ja veistä, toiset mussuttavat käsin. Perinteisin tapa herkutella vohveleita on mansikkahillon kanssa. Meillä mies taas tykkää kermavaahtohöysteestä. Itselleni ehdoton ykköstykki on vohveli ja suklaajäätelö - on aivan tajuttoman hyvää, kun vohvelin keskelle ammentaa suklaajäätelöjonon ja sitten käärii kokonaisuuden kuin tortillan. Voi nam!

Tässä teille kokeiltavaksi luottoreseptini, joilla vohveleista tulee aina hyvänmakuisia. Tällä ohjeella valmistuu noin 15 yksilöä:

Reseptistä pitää kuitenkin sanoa se, että tavallista sokeria humpsautan taikinaan reilulla kädellä, noin 1,5 desiä. Vanilliinisokeria taas menee monta ruokalusikallista - sitä ei saa säästellä! Tykkään siitä, että taikina ei ole liurua vaan jähmeää, joten usein lisään vehnäjauhoihin extraa vielä desin tai pari. Ensimmäisen vohvelin paistumisen jälkeen maistelen, onko maku tarpeeksi herkullinen. Jos ei, niin lisään taikinaan vielä pikkuisen vanilliinisokeria. Muistan joskus jossain syöneeni vohveleita, joissa ei ollut mitään makua: aivan kuin olisi pahvinpaloja syönyt. Sellainen fiilis ei vohveliherkutteluun kuulu!

Tähän syssyyn tulee muuten mieleeni eräs pieni nuoruusmuisto vohveleista ja letuista. Minulla ja siskollani oli kouluaikoina yhteinen, lähes kymmenhenkinen kaveriporukka, joka oli enemmän kuin perso näille herkuille. Jo alakouluikäisistä saakka vietimme viikonloppuja ja kesälomia keskenämme isämme kotipaikalla, josta mummo oli muuttanut kylän vilinään. Erään kerran tuli niin mahdoton herkkukaipuu, ettei auttanut muu kuin alkaa vääntämään taikinaa. Koska porukka oli iso ja ruokahalu kasvavien nuorten naisten, ei mikään pikkukulho riittänyt taikinapönikäksi. Teimmekin taikinan suoraan sankkoon! Jossain olisi siitä kuvakin todisteena, kun vuoron perään hämmensimme taikinaa sankossa. Voitte ehkä arvata, että yhtäkään tippaa ei jäänyt tähteeksi. :)

Pyörähdin eilen vieraiden mukana kaupungilla. Vaikka piti lähteä vain seuraksi, löysin itsellenikin jotain sellaista, mistä olin aiemmin vain haaveillut raskimatta kuitenkaan hankkia. Postaan vähän tuonnempana, että mitä.

Aamulla herätessäni päätin, että tänään olkoon lomani vättöpäivä. Vaikka suunnitelmia oli jos minkälaista, tänään en aiokaan saada aikaiseksi mitään työlästä ja ponnisteltavaa. Tähän mennessä olen kirjoittanut tämän postauksen ja juonut kaksi kupillista kahvia, juuri sopivan kevyitä puuhia. Taidan kaataa nyt kolmannen kupin ja ruveta selailemaan lukemattomia lehtiä.

Makeaa torstaita!





18 kommenttia:

  1. Ai vitsi miten ihania herkkuja ja kuvia! Mä teen aina vichystä, saa rapsakoita :D Enkä myöskään himmaile tuon vaniljasokerin kanssa... :)

    VastaaPoista
  2. Uijuijui mitä herkkuja! :-P Pitäisi vissiin hankkia itsekin se vohvelirauta :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä taisin hankkia raudan jo heti ekaan omaan asuntoon... Vaikkei näitä joka hetki olekaan tekemässä, niin olisi orpo olo ilman rautaa. :)

      Poista
  3. Oi nam mitä herkkuja. :) Kiitos ohjeesta, tuota pitää testata. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistumistakuu on tällä ohjeella sataprosenttinen! ;)

      Poista
  4. Nams nams :) ihan vissii hyvä resepti :) tässä alkoi kyllä vohveli hammas kolottaan... :) taitaa olla kesä kun viimeksi tein :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä itselläkin monta kuukautta väliä edellisistä vohveliherkutteluista! :D

      Poista
  5. Et usko miten tekee mieli vohveleita... vohvelirauta pölyyntyy yläkaapissa, kun yritän sinnikkäästi jatkaa herkutonta elämää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsemppiä sinnikkääseen otteeseen! :) Minä olen ihan löperö herkkujen kanssa, en vaan voi vastustaa kiusausta jos kotoa löytyy jotain hyvää.. Ja näitähän tosissaan omakätisesti asiakseen vielä väkersin. x)

      Poista
  6. Ihan parhautta (kermavaahdolla varsinkin) ja helppo toteuttaa vaikka olisi allergioita. Meillä teen vichyyn ja jätän kananmunat pois, eikä kukaan ikinä arvaa etteivät vohvelit ole "normaaleja".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota vichyäpäs voisin testata seuraavaan satsiin, siitä minulla ei olekaan vielä kokemusta! :)

      Poista
  7. Vohveli on varma valinta. Herkkujen herkku sekä suolaisella että makealla täytteellä :)

    VastaaPoista
  8. Samaa mieltä! :) Täytevaihtoehdot on helppo toteuttaa useampaan makuun!

    VastaaPoista
  9. Oijoi, nammm! Meillä ei ole vohvelirautaa, pitääkin kutsua itse itseni siskolle kylään vohveleita syömään :)

    VastaaPoista
  10. Kiitos reseptistä, meillä onkin vohvelirauta, mutta ei olla pitkään aikaan käytetty. Nyt viikonloppuna voisi ehdottomasti kokeilla <3

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...