Siisti koti. Tavarat paikoillaan, pinnat puhtaana ja olo sitä myöten hyvä. Tässä postauksessa kuvia tältä aamulta ja ajatuksia siisteydestä. Siisteysintoilija en kuitenkaan tunnusta olevani, vaikka kodin siisteys itselle tärkeää onkin. Siisteyden ylläpitäminen on minulle yksi elämän perustaidoista, halpa rikkaus ja sisustuselementti, josta en halua tinkiä.
Siisteyteen liittyvät ajatukset nousivat pintaan, kun vähän aikaa sitten olin ystäväni muuttoapuna. Varsinaiseen tavaransiirtelyyn meni aikaa puolistuntinen, mutta siivoamiseen sitten koko loppupäivä. Entinen asukas oli jättänyt asunnon omasta mielestään asialliseen kuntoon, mutta minun ja ystäväni silmissä se oli aivan jotain muuta.
Meillä ihmisillä näyttää olevan hyvin erilaisia käsityksiä siitä, minkätasoinen siisteys on tarpeen ja asiallista, ja mitä sen eteen on tehtävä. Sen olen kuitenkin havainnut, että siisteysnormit näyttäisivät kulkevan samantyylisiä polkuja sukupolvelta toiselle - jos äiti on pistänyt tyttärensä luuttuamaan lattioita, imuroimaan ja pyyhkimään pölyjä, hoitaa jälkikasvu samat siivousrutiinit omassakin kodissaan. Vaan jos äiskä on ollut sottapytty, ei tytärkään ole oppinut siivouksen jaloa taitoa.
Miessukupuolta en tähän esimerkkiin edes yritä nostaa mukaan, sillä kyllähän se useimmiten niin on, että ensikädessä nainen on se joka katsoo kodin siisteyttä
sillä silmällä. Miehiä ei valitettavasti ole opetettu lapsuudenkodin viikkosiivouksiin samoissa määrin kuin naissukupuolta. Tekevät sen mitä pyydetään, mutta eivät välttämättä osaa itse silmäillä, mitä voisi tai pitäisi siivota. Onneksi ovat kuitenkin oppivaista sorttia, ja meilläkin osaa isäntä jo yllättää siivouspuuskillaan. :)
Olen joskus saanut ihmetteleviä kommentteja kotimme siisteydestä. Se on tuntunut hassulta, sillä siisteys on itselle normaalia. Olen päinvastoin miettinyt, miksi kaikilla ei koti pysy siinä kunnossa, että siellä ei haisisi, lattiat eivät velloisi muruissa ja epämääräisissä klönteissä eikä joka nurkka olisi täynnä roskaisia tavararöykkiöitä.
Mitkä asiat ja teot saavat kodin pysymään siistinä? Ennen varsinaisia siivoustekoja on pohjaelementtien oltava kunnossa. Olen sitä mieltä, että toimiva koti pysyy siistinä. Jos jokaiselle tavaralle on oma, looginen paikkansa, ei se jää lojumaan minne sattuu. Säilytysratkaisujen täytyy siis olla tilavia ja tarkoituksenmukaisia - enempää kuin yhtä romukaappia ei kannata olla.
Tavarapaljous on myös olennainen tekijä siisteydessä. Meissä jokaisessa taitaa asua pieni hamsteri, joka ehdottaa säästelemään tarpeettomia, mutta kotia täyttäviä tavaroita. Se, kuka onnistuu tunnistamaan ja selättämään tuon hamsterin, kykenee näkemään luopumista tarvitsevat tavarat ja iloitsemaan niiden karsimisesta. Pienempää tavaramäärää on helpompi pitää järjestyksessä. Olen itse jo melkein nitistänyt oman hamsterini, mutta vaatekaapin osalta olemme vielä keskellä taistelutannerta.

Vasta tavaramäärän ja sen säilytyksen jälkeen on merkitystä siivousrutiineilla. Meillä luotetaan useisiin pieniin siivouspyrähdyksiin ja muutamiin siisteyttä ylläpitäviin periaatteisiin. Jos jonkin asian voi tehdä heti kerralla kuntoon, se kannattaa. On esimerkiksi paljon nopeampaa laittaa likaiset astiat suoraan koneeseen, kuin kierrättää ne ensin tiskialtaaseen ja vasta sieltä konepesuun. Työpäivän jälkeen ei vaatteita kannata rytkäyttää lähimmän tuolinnojan päälle, vaan järkevintä on ottaa kahden askeleen vaiva makkarin puolelle ja nakata kamppeet niitä varten varattuun lipastonlaatikkoon.
Keittiön tasojen ilme vaikuttaa paljon koko kodin yleisilmeeseen, ainakin meillä. Kun tasot sipaisee nopeasti puhtaiksi, näyttää koko koti selkeämmältä. Pintojen sipaisu on tärkeää lattiatasollakin - rikkalapion käyttäminen muruisella lattialla ei montaa sekuntia vie. Lehtiä ei jätetä lukemisen jälkeen lojumaan, vaan paperinkeräykseen päätyvät menevät heti lehtikoriin ja säästettävät omiin lokeroihinsa. Pieniä, ohikulkumatkalla tehtäviä toimia, mutta kuitenkin näkyviä ja olennaisia. Niiden lisäksi on hyötyä yhdesta laajemmasta kotitsekkauksesta, jossa järjestelee loputkin paikat kuntoon. Omat siivouspyrähdykseni teen päivittäin joko töistä tultuani tai illalla ennen nukkumaanmenoa.

Isomman siivoushetken aika on kerran viikossa. Silloin meillä esimerkiksi imuroidaan lattiat, pestään ne tarpeen mukaan, pyyhitään pölyt tasoilta ja ovipinnoista, kiikutetaan vessaan ja keittiöön puhtaita käsipyyhkeitä, puunataan vessa ja altaat, vaihdetaan lakanoita ja pyöritetään pesukoneita. Monesti silmiin sattuu jokin kausikohde, joka käydään läpi samalla. Tällaisia ovat esimerkiksi pesuhuoneen kaakelit tai vaikkapa eteisen vaatekaappi.
Siistissä kodissa arjen luksusta on kuitenkin toisinaan se, että kahvittelun jälkeen kupit jäävätkin sohvannurkkaan tai kaupasta tuotu vessapaperipaketti lojuu eteisessä. Kun isot linjat ovat kunnossa, voi pienistä lipsahduksista jopa nauttia. Siisti ihminen kun kuitenkin tietää nakkaavansa tavarat paikoilleen ennen pitkää.
Mutta mitä sitten? Mitä sitten kun on siistiä? Ainakin minä olen heti astetta paremmalla tuulella kun paikat ovat järjestyksessä. Tuntuu, että ajatuksilla on enemmän tilaa vaellella ja mieli on askelta luovemmalla tasolla. Olen pirteämpi, iloisempi ja toimeliaampi. Kotona on hyvä olla ja sinne odottaa mielellään vieraita kylään. Siisteydestä osaa nauttia ja puhtaassa on kodissa on terveellistä elää. Siksi meillä pyritään pitämään paikat kunnossa.
Mitä muiden ihmisten kotien siisteyteen tulee, jokainen elää tyylillään. Vaikka kouluikäisenä saatoin ystäväni luona kyläillessä ruveta järjestelemään hänen huonettaan, enää en toisten siivoustaitoihin puutu. Jos elämästään nauttii sitten vähän sotkuisemmassakin kodissa, mikäs siinä. Muutaman ääritapauksen olen kuitenkin päässyt näkemään, ja näissä kodeissa vieraillessa on sitten jo tosissaan miettinyt, eikö mönjäiset keittiöntasot tai roskia täynnä olevat, tahmaiset lattiat lattiat vaivaa asukasta itseään. Sen myönnän, että tällaisia kyläpaikkoja välttelee jo hieman vaistonvaraisesti. Onneksi marginaalitapauksia ei taida kovin älyttömästi löytyä, ja jokainen meistä osaa ylläpitää tietyn perustason siisteydessä.
Millaisia siivousperiaatteita ja -rutiineja teillä on? Onko siisteydellä väliä, vai pystytkö nauttimaan olostasi sotkuisessa kodissa? Kuuluuko tietyn siisteystason ylläpitäminen ihmisen perustaitoihin?
Näiden ajatusten jälkeen meillä päivä jatkuu hieman eri teemalla, sillä NYT SE ALKAA! Tikapuut on viritetty, maalipöntöt ladattu ja pensselit nostettu valmiiksi. Tänään aloitamme talomme maalauksen, ja ai kuinka innoissaan olenkaan! Lähitulevaisuudessa ei vapaa-ajan ongelmia tule olemaan ja saattaapa olla, ettei tämä oman kodin siisteystasokaan ihan priimaa ehdi olla. Mutta mitäpä tuosta, nyt nautitaan ja iloitaan kohentuvista ulkopinnoista.
