3.9.2014

Näin asettelin - On the bench


Meillä on kotona oikeastaan kolme paikkaa, jotka sopivat erilaisten asetelmien tekemiseen. Olohuoneen tähtilipastoa olen varmaankin eniten näytellyt, mutta sen lisäksi pienet tavarat vaihtavat paikkaansa takan vieressä sijaitsevalla penkillä sekä miehen vanhan puulipaston päällä.


Valkoisen penkin päädyssä on ollut hyvä paikka kesällä tekemälleni betonitaululle. Taulu antaa rauhallisen, mutta kuitenkin mielenkiintoisen taustan muille esineille. Sen edestä löytyvät nyt metallinen numerosabluuna ja House Doctorin Square-kynttilänjalka. Kynttiläaikaa en ole vielä osannut aloittaa, joten Squaren sisälle laitoin pienen neilikkamaljakon.


Vaikka ihailen monien blogien runsaita asetelmia, haluan omilla pinnoilla säilyttää selkeän otteen. Kolmellakin elementillä saisi jo kivan kokonaisuuden, mutta huomaan taipuvani aina neljään yksityiskohtaan. Se on kuitenkin maksimi. Värien puolesta pyrin harmoniaan - rallattelevat lisäykset eivät meille sovi.


Asetelman tekemisessä on tärkeintä miettiä, mistä suunnasta sitä katsoo. Tätä penkinpäällystä katsotaan kahdesta - ohi kävellessä sivusta ja sohvalla istuessa suoraan edestä. Limitykset ja lomitukset mallaan siis siitä kulmasta, mistä asetelma kerää eniten katseita. Sisustussymmetrian saa aikaan fyysisellä epäsymmetrialla: esineiden välimatkoja kannattaa viilata niin leveys- kuin syvyyssuunnassakin ja rikkoa niillä tasapaksua linjaa. Oma ajatukseni tässä asetelmassa oli korostaa Squarea neilikoineen: siksi siirsin sitä sivusuunnassa yli betonitaulun ja hiihätin laitaa vähän lähemmäksi penkinreunaa. Liian pitkiksi välejä ei kuitenkaan voi kasvattaa, sillä silloin hengittävästä raosta tuleekin kylmä kolo.


Varmaan jokainen meistä on elänyt sen kauden, kun kaikki sisustusesineet on pitänyt laittaa riviin näytille tasaisin välimatkoin. Ainakin minä tunnustan tehneeni kyseisen kardinaalimunauksen, mutta puolustaudun samalla hengenvedolla sillä, että noista ajoista onkin jo miljoona vuotta aikaa. Nyt lähinnä huvituttaa, kun ei mukamas ole muuta hoksannut. Onneksi meitä on jo vuosia ohjeistettu kerrostamaan, yhdistelemään, limittämään, syventämään ja stailaamaan - niin kaupallisissa kuin vapaissakin medioissa - joten ainakin nämä sisustusmunaukset lienevät vähenemään päin.

Asetelmien suhteen olen nykyisin varsin ailahteleva sisustaja. Toisinaan yksi kohta saattaa muuttua erilaiseksi tiuhallakin tahdilla, mutta joskus pikkuesineet nököttävät paikallaan kuukausia. Parasta näissä on kuitenkin se, että olipa vaihtumaväli mikä hyvänsä, saa asetelman ja uuden ilmeen luotua yleensä jo valmiiksi kotoa löytyvillä esineillä. Sen kun vain järjestelee ne uudelleen.


Millainen asettelija sinä olet?


Deko 133 -blogia voit seurata myös täällä:14 kommenttia:

 1. Kaunis asetelma, erityisesti nuo neilikat kynttelikön sisällä ovat kivat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä onko se vain omissa silmissä, mutta mielestäni neilikanvarret näyttävät hauskalta kahden lasin läpi katsottuna. :)

   Poista
 2. Mä olen tosi surkea näissä asetelmissa. Ihailen aina muiden bloggareiden harkittuja asetelmia, mutta omani ovat lähinnä kiireessä tehtyjä roiskaisuja. :D
  Itsekin olen "yksinkertainen on kaunista" ajatuksen kannattaja. Hieno asetelma Kristiina!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maru! :) En minäkään koe olevani taitava asettelija, enkä useimmitenkaan hoksaa pysähtyä näitä sen kummemmin tekemään tai ajattelemaan. Mutta jospa tuota näin edes kerran tai pari vuodessa. :D

   Poista
 3. Upean näköistä, ja neilikat vain ovat niin ihania kukkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Johanna! :) Neilikat on ihQuja, ja mikä parasta, säilyvät kauan.

   Poista
 4. pidän tyylistäsi tehdä yksinkerrtaista, myös värimaailma on miellä samantyylistä kuin teillä.
  minua miellyttää suuresti eri yhdistelmillä saadut kontrastit, niin väreillä kuin pinnan tunnulla. asetelmien teossa en tosin ole kovinkaan hyvä, usein saan ideoita juuri täältä netin syövereistä..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen ehkä vasta viime aikoina herännyt huomaamaan, että mainitsemallasi pinnan tunnulla voi olla suurikin merkitys. Tällä hetkellä onkin ehkä vähän puutetta erilaisista tekstuureista, niitä voisi haalia eri muodoissa enemmänkin! :)

   Poista
 5. Aivan mielettömän kaunis asetelma :)

  VastaaPoista
 6. Ihanan asetelman olet tehnyt <3 Itse en koskaan ajattele tekeväni asetelmaa, laittelen vain omaan silmään kivalta näyttäviä esineitä esille. Hienompi nimi niille sitten lienee asetelma :'-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku termi kai tällaisellakin kötällyksellä pitää olla. :D Seuraavaksi voisi opetella hyödyntämään tarjotinta asetelman alusena.

   Poista
 7. Kaunista! Olet selvästi paneutunut asetelmien maailmaan...vastakohtiin ja kontrasteihin. Juuri sillä ne asetelmat saa mielestäni eloon, ja silloin ei edes tarvita kovin montaa esinettä "kilpailemaan huomiosta", vaan jokainen esine tulee esille omana uniikkina itsenään. Sun asetelma on siinä suhteessa tosi hyvä - neilikka tulee esille betonista herkkänä kukkana, ja lasi vastaavasti myös. Itse vasta harjoittelen asetelmien tekoa, ja olen pääsemässä jyvälle. Siinä auttaa paljon juuri kuvien katseleminen, joista saa ahaa-elämyksiä. Joten kiitos sinulle sellaisesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kiitos Katja! <3 Seuraavaksi aion opetella käyttämään erilaisia alusia - tarjottimia, lautoja - asetelmien alla. Lähestyvä joulukausi antaa siihen ehdottomasti hyvää ideaa! :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...