3.11.2012

Kotvanen ennen H-hetkeä

Ai mikäkö on H-hetki? No tällä hetkellä se, että Dekotalon pystytysporukka alkaa hommiin! Ja se hetki on maanantaina.
Talventulo antoi vielä periksi ensimmäisistä merkeistään huolimatta. Maa jäätyi, mutta viime päivien lämpöasteet ja vesisateet ovat sulattaneet jään. Paikoin tontilla on palattu jopa savivelliaikakauteen. Tällä viikolla sokkelin ulkopuolinen maakerros on noussut perustuksiin nähden suunnilleen oikealle korkeudelleen ja maadoituskupari on vedetty maahan. Viimeiset routaeristyksetkin saatiin kohdilleen. Sisätäytön viimeistely venyi viikolla, ja se täryteltiin valmiiksi eilen. Koko venymisajan allekirjoittanutta vaivasi tontilla seissyt täry, jonka vuokran suuruus pelotti. Onneksemme appiukko oli neuvotellut vuokran yllättävän kohtuulliseksi (koko ajalta vain 120 €, johon sisältyy sekä 200 kg:n että 400 kg:n täryn käyttö)!
Viimeiset routaeristykset vielä vaiheessaan:

Styrox-lasti oli saapunut tontille eilen ja peittänyt alleen sepelikasan, josta oli ollut tarkoitus ripotella kaivinkoneella kerros sokkelin ympärille. Styroxit ehdittiin siirtämään oikealle säilytyspaikalleen vasta tänään, joten sepelin ripottelu on vielä tekemättä. Katsotaan, tehdäänkö homma lapio- ja kottikärryhommana, vai ehtiikö kaivuri(kuski) siihen puuhaan avuksi. Ripotteluhomman lisäksi ei niin akuuttina hommana, mutta hommana kuitenkin on vielä talon takanurkalle sadevesien kokoojakaivon upottaminen.
H-hetken lähestymistä on ennakoinut tällä viikolla tontille saapuneiden materiaalien määrä. Olemme vastaanottaneet noin 15 nippua erilaista puutavaraa sekä villoja ja styroxeja. Ihan kivasti ne vievät tilaa, mutta onneksi saimme kaiken sopimaan suunnitelluille paikoilleen. Pienenä huolenaiheena on tavaroiden pysyminen kuivana. Vettä tulee taivaalta koko ajan ja Dekotalon paketit eivät ole tiiveimmästä päästä. Etunenässä huolestuttaa trukkilavojen päällä olevien kipsi- ja lastulevyjen tilanne. Emännän vanhemmilla oli oman raksaprojektinsa jälkeisinä monia pressuja vapaana, joten saimme ne lainaan tavaroiden peittelyä varten. Toivoa sopii, että pystytysporukka saa seinät mahdollisimman nopeasti pystyyn eikä materiaalien tarvitsisi kastua nipuissa.
Kuvia tavaratoimituksista:

Pintamateriaalinen näytelaatikot ovat muuten seisseet meillä jo kaksi viikkoa! Suuremmin emme ole ehtineet niitä vielä yhdessä katsoa, mutta lähipäivinä olisi senkin homman aika. Allekirjoittanut on jo nostanut omat suosikkinsa esille, enää tarvittaisiin isännän mielipide ja suostumus valinnoista. Todennäköisesti yhtäkään tapettiseinää meille ei ole tulossa, vaan käytännöllisyyden vuoksi maaliseinät ovat järkevämmät. Olisi kiva saada johonkin seinään erikoisempi maalipinta, jossa olisi ehkäpä helmiäisväriä? Jonkin verran lisähintaa on tulossa laattamuutoksista ja keittiön lattian muuttamisesta laminaatista laattaan.
Tältä ne boksit näyttävät:

Emännän suosikkeja:

Sähkökuvat alkavat olla viimeisiä viilailuja vaille valmiita. Täytyy kyllä antaa erityistä suitsutusta Dekotalojen sähkötyöt hoitavalle Apekolle, jonka asiakaspalvelu on ollut tähän mennessä erityisen ripeää ja asiakaslähtöistä! Sähkömuutoksiin uppoaa n. 1200 €, hieman pelättyä vähemmän. Sähköjen osalta halusimme mm. seuraavia muutoksia:
  • saunaan ledit
  • keittiön välitilaan ledikaapeli
  • lisäpistorasioita ja antennirasioita
  • olohuoneeseen halogeeneja
  • etu- ja takapihalle pylväsmäisiä seinävaloja

Lisäksi otamme Apekon kautta valmiiksi asennetun ilmalämpöpumppupaketin, hinta 1900 € (halvempi tätä kautta kuin Dekon sopimukseen laitettuna).
Selvitämme myös vielä Domukselta, olisiko enää tässä vaiheessa mahdollista venkslata eteiskaappeihin liukuovisysteemiä. Eräässä toisessa Dekotalossa nähdyn peilillisen liukuovisysteemin näkeminen on jäytänyt emännän takaraivossa, eikä jäytäminen helpota ennen kuin asiaa on kysytty. Muutoksen hinnan tiedämme jo, se olisi noin 300 € – mikäli siis muutoksia pystyy enää tässä vaiheessa sopimaan.
Maksettavaa tähän vaiheeseen pääsemiseksi on kertynyt noin 70 000 €. Aika hurja summa. Siihen kuitenkin sisältyy jo kaksi maksuerää Dekotalolle (yhteensä noin 28 000 €) sekä tontti (noin 21 000 €), joten varsinaisiin maarakennus- liittymä-, yms. kuluihin on uponnut rahaa noin 21 000 €. Maa-ainesten lasku on kuitenkin vielä odottamassa (6500 €) eikä louhinnastakaan (2000 €) ole vielä laskua kuulunut. Emme ole myöskään saaneet laskua viemäripumppaamosta, johon uppoaa noin 5000 €. Kokonaisuudessaan meille kuuluvaan maarakennusvaiheeseen menee rahaa todennäköisesti noin 35 000 €. Alun perin hurjimmat arviot liikkuivat kymppitonnia kalliimmassa lukemassa ja kauneimmat toiveet kymppitonnia halvemmassa, joten toteutunut summa menee aika tarkkaan arvioiden puoliväliin. Ihan inhimillistä, vaikka halvemmallakin olisi ollut kiva päästä.
Naisihminen ei voi olla unelmoimatta jo valmiista ja miettimättä sisustusta. Kuten kirjoitin syyskuun alussa, kaupoista tarttuu toisinaan mukaan sisustusjuttuja, jotka on tarkoitus säilyttää varastossa ja laittaa esille vasta valmiiseen taloon. Tässä kuvakurkistus kaappien kätköissä odotteleviin juttuihin:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...