28.2.2021

DIY: Sängynpääty

Siinä se vihdoinkin on! Olen viimeiset kolme vuotta pompsautellut puheenaiheissa sängynpäädyn tekemistä ja viimein sain punnerrettua projektin suunnitelmista konkretiaan.

Tarkoitus oli tehdä pääty samalla idealla kuin aikaisemmin Iisalmessakin: seinään maalaamalla ja kehykset listoittamalla. Tällä kertaa musta väri tuntui liian voimakkaalta, sillä makuuhuoneessa on jo musta lipasto ja kaappi. Toisaalta musta ei olisi ollut harmoninen valinta siitäkään syystä, että makkari sijaitsee (vaalean) keittiön vieressä ja kontrasti olisi muodostunut huonenäkymien välillä turhan kovaksi. Päädyin harmaaseen, jota löytyi valmiina jämämaalipurkeista.



Ja tadaa, siinä se nyt on, enkä voisi olla tyytyväisempi. Seinälamput ovat ne samat Ikean Hektarit, jotka meillä oli käytössä Iisalmessakin. Lamput odottelivat tätä hetkeä varastossa kesästä 2017 lähtien, jolloin muutimme kaupungista pois. Iisalmessa suihkin maalata lamput valkoisiksi. Nyt halusin, että ne olisivat samaa sävyä sängynpäädyn kanssa, joten pensselöin nekin harmaaksi.

Pimeällä lamppujen antama valokeila on käytännöllinen, mutta myös äärimmäisen tunnelmallinen. Tykkään kovasti, että nyt makkarinkin valaistusasiat ovat sillä tolalla kuin niiden alunperin pitikin olla. Aikaisemminhan meillä toimi iltavalona minun yöpöydälläni nököttänyt työpöydän lamppu.




Materiaalikustannuksia sängynpäädyn tekemisestä ei syntynyt ollenkaan, sillä kaikki tarvikkeet löytyivät meiltä valmiina. Rakennusajalta jäi listoja ja maaleja yli niin paljon, että niillä tekisi vielä monta kymmentä uutta päätyä lisää. :') Oma hommansa oli toki seuloa läpi mökin parvavaraston materiaaliniput ja miettiä, millaisia listoja käyttäisin. Päädyin tällaisiin leveisiin, mutta jouduin niiden takia kittaushommiin: listojen takapuoli oli urallinen, joten päätyjen kohdalta nuo urat piti kitata umpeen.

Laskin, että ajallisesti sängynpäädyn tekemiseen kului kahdeksan tuntia. Tuo aika piti sisällään

 • tarvikkeiden ja työvälineiden etsimisen (listat, maali, kitti, proput, ruuvit, naulat, pensselit, maalitela, saha yms.)
 • mittojen selvittämisen, mittaamisen ja ääriviivojen piirtämisen
 • seinän pesemisen
 • pistorasian ja lattian suojaamisen
 • listojen kittaamisen ja sahaamisen
 • lamppujen, listojen ja seinän maalamisen 2-3 kertaan kutakin
 • lamppupaikkojen mittaamisen ja lamppujen kiinnittämisen
 • viimeistelymaalaukset
 • loppusiivouksen.

Päädyn mittojen päättäminen otti aikaa, sillä olisin halunnut tarkistaa, millaisilla senteillä toteutin aikaisemman version. Muistin, että olin vastannut Iisalmen sängynpäädyn leveys- ja korkeuslukemat jonkin blogipostauksen kommenttilaatikkoon, mutta en enää millään löytänyt oikeaa postausta. Oli sitten lopulta päätettävä uudet lukemat: korkeutta tällä on nyt 160 cm ja leveyttä 260 cm.

Leveyttä halusin venyttää reilusti, jotta ukin tekemät penkit jäisivät maalatun alueen sisäpuolelle. Nämä yöpöytäjakkarat ovat itselleni muuten todella tärkeitä ja on hankala kuvitella, että luopuisin niistä koskaan.




Itse tykkään siitä, miten sängynpääty luo koko huoneelle ryhtiä. Tulee hotellimainen fiilis. Näin jälkikäteen voisi kysellä itseltään, että miksi ihmeessä en tarttunut hommaan aikaisemmin... Mutta en kysy. Nyt oli oikeasti ensimmäisen kerran sellainen olo, ettei ollut mitään muuta mielessä tai työlistalla. Priorisointia - sitähän kaikki on. Nyt nautin onnellisena siitä, että sain sängynpäädyn valmiiksi ja että siitä tuli juuri sellainen kuin piti. Ja hei, DIY-idean saa varastaa enemmän kuin mielellään: tällaisen sängynpäädyn tekeminen on oikeasti superhelppoa ja edullista.

Hyvää helmikuun viimeistä päivää, maaliskuuhun siirtyminen tarkoittaa kevään koittamista!


Lue myös:

Petipuuhia

DIY: Sängynpääty

K ♥ P

2 kommenttia:

 1. Täydellisen tyylikäs sanon minä. Yksinkertainen ja hieno taaas 10+ mikä on harmaan sävy? on kyllä hyvännäköinen petivaatteineen ja lamppuineen, jakkaroineen päivineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista! <3 Harmaan sävy on Tikkurilan Graniitti, K499. Juuri täydellinen harmaa, ei taita siniseen eikä ruskeaan. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...