27.12.2014

Bloggarin uudet kuvauskaverit

Blogikuvat ovat oma genrensä. Ne eivät noudattele aina valokuvauksen perinteisiä sääntöjä, vaan saattavat olla hassusti rajattuja, hämäävän valoisia tai äärimmäisen pienellä syväterävyysalueella otettuja. Väittäisin, että laadukkaiden sisustusblogien kuvat ovat tätä erityisen korostuneesti.

Tottahan toki blogeissa postataan runsaasti kuvia sisustuslehtien mallin mukaan: laajoja yleiskuvia, joissa linjat ja asettelut ovat perinteisempiä. Mutta. Koti ja sen sisustus olisi nopeasti käsitelty, jos kaikki postaukset keskittyisivät vain huonekokonaisuuksiin - siksi tarvitaan toisenlaisiakin kikkoja ja eri tavalla kohdennettuja aiheita. Näihin taas ei pääse ainakaan helpolla, ellei kuvauskalusto tue tavoitetta.

Blogimaailma on kehittynyt viime vuosina kohinalla; tarjonta ja erityisesti kuvien laatu ovat kasvaneet räjähtäen. Itseoppineita järjestelmäkamerakuvaajia on kuin lumihiutaleita Lapissa ja blogiarkistoja selaillessa on siirtymävaihe digipokkareista järkkäreihin ollut kiistattoman selkeä.

Minun kamerataipaleeni voi havaita jokainen Deko 133 -blogin arkistoa kahlaava: Vuonna 2012 en ajatellut tippaakaan kuvien laatua, vaan pääasia oli saada julkaistuksi edes tihrustaen selviä otoksia - vaikka sitten ikivanhalla nokialaisella otettuja. 2013 olin jo askeleen ajattelevaisempi ja räpsyttelin blogikuvia Canonin pikkupokkarilla. 

Joulun 2013 paketeista avautui järjestelmäkamerakauteni, kun sain lahjaksi Nikonin D3100-kameran. Siinä mukana ovat vuorotelleet Nikkorin AF-S 18-55mm f/3.5-5.6G sekä AF 70-300mm f/4-5.6G -objektiivit. Jokainen näistä rimpsuista selkoa saava ymmärtää, etteivät kyseiset objektiivit ole hurjan valovoimaisia saati helposti kapeaa syväterävyysaluetta luovia. No, näillä on kuitenkin pärjätty ja objektiiveja olen pyrkinyt kompensoimaan kuvankäsittelyohjelmalla - vanhalla Paint Shop Prolla, jolla kuvat ovat saaneet valoa, sumennusta sekä loppuvuodesta löytynyttä terävyyttäkin. Kameran mukana seurannut jalusta on ollut elintärkeä, ilman sitä olisi kuva-aineistoni ollut rutkasti tärähtäneempää.

Nyt luulen taas pääseväni uudelle mukavuusalueelle, kun joulu toi jälleen kameraherkkuja: Nikkorin AF-S 50mm f/1.4 -objektiivin sekä RS-N3 -kaukolaukaisimen. 




Olen ehtinyt tutustumaan näihin rakkauksiin vasta muutamana päivänä, mutta ne tuntuvat käytössä jo nyt paljon ihanammilta, mitä osasin ennakkoon uneksiakaan! Toivottavasti pystyn kehittymään uusien kuvauskaverien myötä taas hitusen paremmaksi kuvaajaksi, että saisitte blogistani asteen verran enemmän silmäniloa. Sitä toivon todella.

Sen sijaan että tiedustelisin kuvaatteko te muut blogikollegat pokkareilla vai järkkäreillä (no daa, jälkimmäisillä tietysti), kysynkin, mitä kameramerkkiä edustatte? Enemmistön Canonia, pienemmän joukon Nikonia vai jotain villimpää korttia? Entäs kaukolaukaisin, käytättekö sitä kuvatessanne?

Kuvauksellista lauantaita!

P.S. Pieni vinkki kaikille kameralaukkuja raijaaville: kuljettakaa sitä aina oikeaoppisesti. Itse nostin laukun eilen autosta kallistuneessa asennossa, ja vanhempi perusobjektiivi oli pyllähtänyt jostain välistä lumiselle pihalle. Mies ajoi kotiin hetkeä myöhemmin ja oli sivuuttanut autonrenkaalla objektiivin vain 15 sentin päästä. Huh.


27 kommenttia:

  1. Mulla on Nikonin D60 järkkäri ja siihen yksi Tamronin objektiivi, itse en ymmärrä mitään noista rimpsuista, voi kun joku opettaisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on taktiikkana ollut opetella vähä vähältä näitä kuvausasioita. Kaikkea ei vaan voi sisäistää kerralla. :D Tamronin objektiiveista olen saanut vinkkejä, niihin voisi jossain vaiheessa tutustua! :)

      Poista
  2. Ompas upeat lahjat pukki tuonut sinulle! Kiva jos postailet vähän enemmänkin siitä, että mitä saat noilla aikaan. Mä kuvaan Olympus PEN minijärkkärillä. Paljon on vielä opeteltavaa ja omalla hankintalistalla ovat ainakin laajakuvaobjektiivi, ehkä makro-objektiivi, laukaisin ja jalusta. Toivoisin, että jalusta ja laukaisin auttaisivat erityisesti hämärässä kuvaamiseen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä täytyy pukille pojot antaa! :) Minijärkkäriin tutustuin taannoin kaverin kautta, tosi kätsyltä vaikutti! Jalustasta ja laukaisimesta on ehdottomasti apua hämärässä! :)

      Poista
  3. Oooooh, onnekas<3 Ihana lahja! Mulla on Canonin järkkäri ja objektiivina Sigma 30 mm f/1.4. Jalustan ja kaukolaukaisimen kanssa kuvaan oikeastaan aina (kesälläkin) kun vaan kotikuvia otan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kutkutti odottaa pakettia, mutta odotus oli ehdottomasti palkittu! Niinpä, täälläkin on jalusta ollut käytössä myös kesällä! Ja uskon etten enää luovu tuosta kaukolaukaisimestakaan! <3 :)

      Poista
  4. Mahti postaus :) näitä on mielenkiintoista lukea :)

    Itse olen Canon uskollinen ja ollut tyytyväinen omaan järkkäriin :) joululahjasta itsellekin paljastui uusi objektiivi joten nyt taas harjoittelua lisää edessä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, minäkin aina innolla lueskelen, jos jollain on asiaa kuvaamisesta! Onhan tämä tärkeä osa harrastusta. :)

      Oi, sielläkin on siis oltu kilttejä, kun vastaavaa on paketista pompsahtanut! Tuloksekasta harjoittelua siis meille! <3

      Poista
  5. Canonin 70 D:lla kuvaillaan ja haaveillaan Canonin 5 D Mark III rungosta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olenkin jossain törmännyt tuohon haaveilemaasi runkoon - ehdottomasti unelmoinnin veroinen! :)

      Poista
  6. Mulla on käytössä avopuolison Nikon D3000, jalustakin tuolla kaapissa olisi, mutten ole vielä käyttöön ottanut. Tällä hetkellä opettelen vielä kameran käyttöä, mutta jatkossa haaveilen omasta, uudemmasta kamerasta, erilaisista objektiiveista, kaukolaukaisimesta ym. kivoista leluista. Kiva nähdä, mitä saat aikaiseksi noilla uusilla välineilläsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on hassua välineurheilua - kliseisesti sanottuna nälkä kasvaa syödessä! Mutta onhan tämä valtavan koukuttava ja antoisa harrastus tämä valokuvaaminen. Aina saa pienellä jännityksellä katsoa tietokoneelta, millaisia kuvia minäkin päivänä onnistuu ottamaan! ;) Mutta hei, kannattaapas sinun nyt joulunjälkeisissä aleissa tarkkailla, olisiko jossain hyviä kameratarjouksia!

      Poista
  7. Canon 500D on mun luottopeli ollut ja siinäkin tuo tamronin 70-300mm objekti. Tuo kaukolaukaisin on kans ollut haaveena jo pitkään ja tää sun uus objektiivi on täysin uus tuttavuus mulle, kiva nähä millasia kuvia tulee! :)

    VastaaPoista
  8. Ja näin pimeinä aikoina jalusta on ollut korvaamaton niin saa hämärässäkin valoisia ja vakaita kuvia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla tuo isoin objektiivi on äiskän vanha, manuaalitarkennuksella. Olen kyllä tykännyt siitä, vaikka vaatii hirmu pitkän matkan kuvattavaan kohteeseen. :D Ja jalusta ja kaukolaukaisin - niiden pitäisi tulla kyllä jo kamerarungon mukana, niin tärkeitä ovat! <3

      Poista
  9. Täällä kanssa jalusta käytössä ..aina! Olen niin happy, että ostin sen!!! Tuo kaukolaukaisin viehättää, mutta eikö se ole lähinnä jos haluat itsestäsi kuvia?? Haluisin sen silti! En vaan ole löytänyt sitä Samsungin NX1000 kameraan, joka minulla on!

    Kerrothan kokemuksistasi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ennakoin jalustatarvetta jo alkuun, joten mies hankki sen samalla kuin kamerankin. :) Kyllähän ne muotibloggarit käyttää kaukolaukaisinta itseään kuvatessa, mutta minulle siitä on ehdoton apu laukaisuvaiheessa: painoinpa nappia miten nätisti tahansa, kamera nytkähtää AINA hieman ja kuviin tulee epätarkkuutta. :/ Kaukolaukaisimella ei tarvitse koskea kameraan, eikä tarvitse odotella itselaukaisun piinallisia odotussekunteja. :D

      Poista
  10. Ihania lahjoja olet saanut. Itselläni on Canonin kamera. Haluaisin siihen laajakuva objektiivin -jotta saisin suunnittelu kohteistani paremmat kuvat.
    Mukavaa sunnuntaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, laajakuvaobjektiivi on kyllä ehdottomasti täälläkin tulevaisuuden haaveissa! :) Mukavaa sunnuntaita teillekin! :)

      Poista
  11. Canonilla järeellä järkkärillä täälläkin kuvataan. Pyysin lahjaksi Olympysta, kevyempää ja pienempää järkkäriä. Sain Sonyn linssin, jonka saan asennettua kännykkään tai voin räpsiä kuvia käsipelin. Mahtuu hyvin kämmenelle ja kulkee aina mukana.Eikä PAINA!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, tuohon Sonyn linssiin en ole tutustunutkaan, mutta vaikuttaa erityisen mielenkiintoiselta! Että toimii kännykässä ja käsipelilläkin, kuulostaa huipulta! :)

      Poista
  12. Mulla on Nikonin D3000 :) Siihen objektiivit 18-55mm f/3.5-5.6G sekä 55mm f/1.8. Jalusta löytyy myös ja käytän sitä sillä muuten kuvat tärähtäisi kaikki :D Jälkimmäisellä objektiivilla kuvaan tähän aikaan vuodesta, jotta kuvat olisivat edes vähän kirkkaita... Haaveilen valovoimaisesta laajakuva objektiivista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä etenkin näin talviaikaan tullut todettua, että valovoimaiselle objektiiville on täällä Suomessa enemmän kuin tarve! Nopeuttaa kuvausta ja kuvankäsittelyä ihan hirmuisesti, kun objektiivi hoitaa homman kuten pitääkin. :)

      Poista
  13. Bloggaajalle oivat lahjat! Mä olen Canon fani, ja runkona on 6D, sekä objektiiveina yksi laajakulma, ja otinen 50 mm, jossa hyvin valovoimaa (f 1.4). Hiukan ristiriitaista on sitten, että hyvästä kalustosta huolimatta minulla ei ole jalustaa...;)...käsivaralla menty tähän asti, mutta jalusta olisi ehdottomasti seuraavaksi hankintalistalla. Ja ehkäpä sen jälkeen tuo kaukolaukaisija. Näissä nälkä helposti kasvaa syödessä, mutta askel kerraallaan tosiaan, sitä mukaa kun taidot kehittyvät

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun jalustani ei ollut hinnalla pilattu, joten edullisillakin investoinnilla saa suuren avun kuvaushommiin. :) Eikä ollut muuten tuo kaukolaukaisinkaan tyyris, ja hyvin toimii. Mutta ehkä tässä itselläkin on ollut se ajatus, että ei liikaa kerralla - lisäherkkuja otetaan kuvioihin sitä mukaa kun niitä osaa kaivata. :)

      Poista
  14. Oi tää oli mielenkiintoinen postaus kaikkine kommentteineen. Nälkä tosiaankin kasvaa syödessä ja kun on kuvannut pitkään samalla välineistöllä alkaa kaivata jotain uutta. Hyvä jalusta on kyllä ehdoton. Aina Canonilla kuvanneena voisin harkita Nikonia. Ihan vaihtelunkin vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällainen pieni gallup osoittautui kyllä varsin mielenkiintoiseksi! :) Canonin järkkäriä en ole koskaan itse kokeillut, mutta vertailijat ovat kertoneet Nikonin olevan hieman kevyempi ja sopivampi käteen. Mene ja tiedä, tärkeintä varmasti se, mihin itse mieltyy ja minkä kanssa klikkaa. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...