Tätä postausta en suinkaan tee pelkästään siksi, että pääsisin esittelemään kesällä Ruotsista tuomiani marokkolaisastioita. Nämä ovat jätteihania, mutta sopivat loistavasti myös teemaan, joka on viime aikoina pyörinyt mielessäni. Minulla oli viime viikolla taas palaveri- ja koulutuspäivä Kuopiossa, missä söin elämäni parasta kasviskeittoa. Siitä lähtien on pyörinyt mielessä, että olisipas huippua tehdä samanmoista myös kotona.
Mutta. En ole minkääntasoinen kokkikolmonen eikä minun reseptivihkoni sivuilta löydy yhtäkään kasviskeitto-ohjetta. Jos rehellisiä ollaan, niin ruuanlaitto ei ole millään tasolla intohimoni - kokkaan vain syödäkseni ja aivan perusruokia. Siksi noita kasviskeittojakaan ei ole tullut treenattua. Tähän asti niistä on tullut ajatuksiin mielikuvia lähinnä vetisistä ja haaleista litkuista, missä kelluu mauttomia kasviskokkareita. Noin niinkuin kärjistettynä.
Viime aikoina olen kuitenkin sattunut eri paikoissa kasviskeittoapajille ja ne ovat yllättäneet positiivisesti. Erityisesti tuo viime viikon keitto oli yliveto. Tiedän, että siellä ruudun toiselta puolelta löytyy erinomaisia, rohkeita ja kokeneita kokkailijoita, joten nyt tulee pyyntö teille:
Vinkkaa minulle kasviskeittovinkkisi! Kirjoita se kommenttiboksiin tai linkitä hyvään reseptiin. Mitä yksinkertaisempi, sen parempi. :) Toivottavasti saan pian nuo kuvien kulhot keitosta täyteen.
Kasviskeitosta luonteva loikka kuulumisiin. Arki on rullannut tällä viikolla hurjan nopeasti, nyt on jo taas perjantai! Minkälainen teillä muilla on vireystila aina työpäivän jälkeen? Itse tarvitsen aina vähintään vartin päikkärit, tai illaksi ei ole minkäänlaista toimintakykyä jäljellä. Nyt olen yrittänyt kasata energiaa noiden unien jälkeen aina niin, että saisin jotain toimeliasta aikaiseksi - olen havahtunut siihen, että liian usein tulee jäätyä sohvalle vättöilemään ja sitten illalla nukkumaan ruvetessa tuntuu harmittavasti siltä, ettei ole saanut mitään aikaiseksi.
Tällä viikolla energiakeräily - tai pikemminkin ponteva päätös nostaa takalisto ylös sohvalta - on toiminut aika hyvin. Eilen ajoin pihalta ruohon ja kävin trimmerillä läpi hankalammat paikat. Ruohoneliöitä meillä on varovasti arvioiden noin kuusisataa, joten kovin pienestä urakasta ei ole kyse. Ei olisi innostanut, mutta päätös piti. Toissapäivänä taas otin kolmen tunnin spurtin ja pesin talon kaikki ikkunat. Ja miten hyvä olo onkaan tullut jokaisen homman selätyksestä! Kunpa sitä vain aina pääsisi noiden iltapäivän väsyvaiheiden yli.
Viikonloppu tuo mukanaan ainakin kummipojan synttäribileet ja vierailun Armaksen koirakamujen luona. Vanhempani ottivat itselleen myös koiranpennun, Timin, joka on samanrotuinen ja -värinenkin kuin Armas. Vaikka pojilla on ikäeroa vain vähän päälle pari kuukautta, on kokoeroa toistaiseksi reippaat kymmenen kiloa. Armas on kuitenkin osannut olla isompana suht kiltisti ja leikit sujuvat Timin kanssa upeasti. Molemmat ovat silminnähden onnellisia kaveruudestaan: ihmisiin ei silloin ehdi keskittyä, kun koirakamu on vieressä. Todennäköisesti treffaamme myös siskoni kultaisianoutajia, Suloa ja Onnia. Nämä pojat ovat kuitenkin niin jättiläisiä, että vielä ei olla leikeissä samalla levelillä. Hengaillaan kuitenkin mieluusti samassa seurassa.
Että vuh vuh vaan täältä sinne ja aurinkoista viikonloppua!
Mulla ei ole jakaa hyvää reseptiä, mutta kasviskeitto on niin hyvää :))
VastaaPoistaKivaa viikonloppua :)
Nams, tästä taitaa tosiaankin tulla meikäläisen uusi aluevaltaus :)
PoistaKasviskeitot on niin hyviä :) en ole niitä itsekään loistava tekemään mutta yksi luotto ''reseptini'' on pakkasen apetit kasvis sosekeitto ja sinne joko pippurikerma tai hiukan koskenlaskijaa mukaan :) on kuule nam :) tuore sämpylä tai leipä vielä kaveriksi niin kyllä kelpaa :)
VastaaPoistaItselle on myös hiljattain kotiutunut lisää nuita kulhoja ja voin sanoa että soppa maistuu :)
Iloista viikonloppua <3
Eilisen vapaan ruoka ongelma ratkesi kuin itsestään :) niin alkoi tehdä keittoa mieli :) kiitos inspiksestä <3
PoistaKiitos reseptivinkistä, tuo täytyy ottaa toteutukseen! :)
PoistaNuo astiat on ihania! Maistusiko niistä sesongin mukainen kurpitsakeitto?
VastaaPoistaKURPITSAKEITTO
4:lle
noin 500 g kurpitsan hedelmälihaa (oranssia halloweenkurpitsaa)
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl voita
5 dl kasvislientä
½ pkt perinteistä koskenlaskijaa
suolaa ja valkopippuria maun mukaan
persiljaa
Poista kurpitsasta siemenet ja kuori.
Paloittele kurpitsa, sipuli ja valkosipuli ja kuullota ne kattilassa voissa.
Lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Keitä hiljalleen 15 minuuttia.
Soseuta keitto sauvasekoittimella.
Sulata joukkoon sulatejuusto ja viimeistele keitto suolalla ja valkopippurilla. Koristele keitto hienonnetulla persiljalla.
Oi, kiitos tästä! Testataan varmasti! :)
PoistaIhania kupposia ja jälleen taas kauniita kuvia <3
VastaaPoistaMä rrrrakastan kasvissyöjänä kasviskeittoja, mutta ohejtta ei oo kun aina heittelen sekaan vähän mitä sattuu =D
Porkkanaa, kukkakaalia vähän kermaa ja maustamatonta olympiajuustoo ja soseeks, aivan namia :)
Minunkin pitäisi rohkaistua kokeilemaan omia sekoituksia! Nuo sinun heittelemäsi ainesosat kuulostavat herkullisilta! :)
PoistaNo hei jos mä laitan muutaman linkin?! Rakastan kasvissosekeittoja - ne on niin nopeita ja niin hurjan maukkaita! Kannattaa pitää se mielessä, että kaataa vaikka vähän vettä pois ennen kuin alkaa soseuttamaan, ettei tule liian vetistä. Sitä voi sitten kaataa takaisin jos haluaa löysempää.. Mutta mä olen näitä aika paljon jakanut blogissa joten täältä pesee. :) Toivottavasti innostut kokeilemaan, nämä ovat yleensä ihan arjen pikaruokia kun valmistuvat lähes itsekseen poristessa.. Kamalia kuvia noissa vanhoissa postauksia, mutta höh, näillä mennään.. :) Ihanaa, palauttavaa viikonloppua!
VastaaPoistahttp://www.tohkeissaan.fi/2013/09/lempea-tomaattikeitto-ja.html
http://www.tohkeissaan.fi/2014/01/arjen-pikaruokia-keittoinspiraatiota.html
http://www.tohkeissaan.fi/2013/09/parempi-porkkanakeitto.html
http://www.tohkeissaan.fi/2013/09/punajuuren-pauloissa.html
Oi, kiitos ja kiitos! Mahtavia vinkkejä, joita menee ehdottomasti kokeilulistalle! <3
PoistaMun vakkarikeitto on bataattisosekeitto.
VastaaPoista1 isohko bataatti
3 porkkanaa
3 jauhoista perunaa
1 sipuli
kasvisliemikuutio
suolaa ja valkopippuria maun mukaan
koskenlaskijaa tai muuta sulatejuustoa pari ruokalusikallista
2 dl ruokakermaa
Keitä kasvikset kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä pehmeiksi. Ota osa liemestä talteen. Lisää suola ja pippuri sekä juusto. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää lopuksi kerma sekä tarvittaessa vielä jemmaan jätettyä lientä. Kiehauta vielä nopeasti. Valmista ja on hyvää!
Naminamskis! Kuulostaa tosi herkulliselta, laitetaan listalle! :)
PoistaTässä yksi hyväksi havaittu keitto:
VastaaPoistaPeipsiläinen sipulikeitto 1700-luvulta
3 sipulia
3 perunaa (sipulin kokoista)
1 porkkana
1 l lihalientä ( kasvislientä )
tuoretta persiljaa
tuoretta tilliä
tuoretta varsi- eli lehtiselleriä
voita ( öljyä )
Esikeitä kokonaiset kuoritut perunat melkein kypsiksi. Pilko sipulit ja porkkana ja kuullota voissa t. öljyssä. Pilko perunat. Laita kaikki kattilaan ja keitä 10 min. Anna vetäytyä hetki.
Pilko yrtit astiaan ja tarjoa ne erikseen.
Jokainen saa ottaa haluamansa määrän yrttejä keiton päälle.
Tarjoa keiton kanssa patonkia, valkoviiniä ja raikasta vettä.
Annoksesta riittää 3-4 hengelle.
Suuri kiitos, tämä vaikuttaa erityisen maukkaalta reseptiltä!! <3
PoistaMeidän neidin lempparia on bataatti-kukkakaalikeitto:
VastaaPoistaSopivasti bataattia
Sopivasti kukkakaalta
Keitinlientä
Kermaa tai kaurakermaa
Voita
Suolaa
Muskottipähkinää
Valkopippuria
(Tabascoa)
(Pekonia)
Kasvikset keitetään, keitinliemi talteen, soseutetaan kasvikset ja lisäillään sopivissa määrin lientä & kermaa, lisätään voita ja mausteet. Kuppiin keitto ja päälle rapeaa pekonia & halutessaan ranskankermaa tms.
Nams!