11.9.2015

Heitä minua kasviskeittoreseptillä!

Tätä postausta en suinkaan tee pelkästään siksi, että pääsisin esittelemään kesällä Ruotsista tuomiani marokkolaisastioita. Nämä ovat jätteihania, mutta sopivat loistavasti myös teemaan, joka on viime aikoina pyörinyt mielessäni. Minulla oli viime viikolla taas palaveri- ja koulutuspäivä Kuopiossa, missä söin elämäni parasta kasviskeittoa. Siitä lähtien on pyörinyt mielessä, että olisipas huippua tehdä samanmoista myös kotona.

Mutta. En ole minkääntasoinen kokkikolmonen eikä minun reseptivihkoni sivuilta löydy yhtäkään kasviskeitto-ohjetta. Jos rehellisiä ollaan, niin ruuanlaitto ei ole millään tasolla intohimoni - kokkaan vain syödäkseni ja aivan perusruokia. Siksi noita kasviskeittojakaan ei ole tullut treenattua. Tähän asti niistä on tullut ajatuksiin mielikuvia lähinnä vetisistä ja haaleista litkuista, missä kelluu mauttomia kasviskokkareita. Noin niinkuin kärjistettynä.

Viime aikoina olen kuitenkin sattunut eri paikoissa kasviskeittoapajille ja ne ovat yllättäneet positiivisesti. Erityisesti tuo viime viikon keitto oli yliveto. Tiedän, että siellä ruudun toiselta puolelta löytyy erinomaisia, rohkeita ja kokeneita kokkailijoita, joten nyt tulee pyyntö teille:

Vinkkaa minulle kasviskeittovinkkisi! Kirjoita se kommenttiboksiin tai linkitä hyvään reseptiin. Mitä yksinkertaisempi, sen parempi. :) Toivottavasti saan pian nuo kuvien kulhot keitosta täyteen.




Kasviskeitosta luonteva loikka kuulumisiin. Arki on rullannut tällä viikolla hurjan nopeasti, nyt on jo taas perjantai! Minkälainen teillä muilla on vireystila aina työpäivän jälkeen? Itse tarvitsen aina vähintään vartin päikkärit, tai illaksi ei ole minkäänlaista toimintakykyä jäljellä. Nyt olen yrittänyt kasata energiaa noiden unien jälkeen aina niin, että saisin jotain toimeliasta aikaiseksi - olen havahtunut siihen, että liian usein tulee jäätyä sohvalle vättöilemään ja sitten illalla nukkumaan ruvetessa tuntuu harmittavasti siltä, ettei ole saanut mitään aikaiseksi. 

Tällä viikolla energiakeräily - tai pikemminkin ponteva päätös nostaa takalisto ylös sohvalta - on toiminut aika hyvin. Eilen ajoin pihalta ruohon ja kävin trimmerillä läpi hankalammat paikat. Ruohoneliöitä meillä on varovasti arvioiden noin kuusisataa, joten kovin pienestä urakasta ei ole kyse. Ei olisi innostanut, mutta päätös piti. Toissapäivänä taas otin kolmen tunnin spurtin ja pesin talon kaikki ikkunat. Ja miten hyvä olo onkaan tullut jokaisen homman selätyksestä! Kunpa sitä vain aina pääsisi noiden iltapäivän väsyvaiheiden yli.

Viikonloppu tuo mukanaan ainakin kummipojan synttäribileet ja vierailun Armaksen koirakamujen luona. Vanhempani ottivat itselleen myös koiranpennun, Timin, joka on samanrotuinen ja -värinenkin kuin Armas. Vaikka pojilla on ikäeroa vain vähän päälle pari kuukautta, on kokoeroa toistaiseksi reippaat kymmenen kiloa. Armas on kuitenkin osannut olla isompana suht kiltisti ja leikit sujuvat Timin kanssa upeasti. Molemmat ovat silminnähden onnellisia kaveruudestaan: ihmisiin ei silloin ehdi keskittyä, kun koirakamu on vieressä. Todennäköisesti treffaamme myös siskoni kultaisianoutajia, Suloa ja Onnia. Nämä pojat ovat kuitenkin niin jättiläisiä, että vielä ei olla leikeissä samalla levelillä. Hengaillaan kuitenkin mieluusti samassa seurassa.

Että vuh vuh vaan täältä sinne ja aurinkoista viikonloppua!


16 kommenttia:

  1. Mulla ei ole jakaa hyvää reseptiä, mutta kasviskeitto on niin hyvää :))

    Kivaa viikonloppua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nams, tästä taitaa tosiaankin tulla meikäläisen uusi aluevaltaus :)

      Poista
  2. Kasviskeitot on niin hyviä :) en ole niitä itsekään loistava tekemään mutta yksi luotto ''reseptini'' on pakkasen apetit kasvis sosekeitto ja sinne joko pippurikerma tai hiukan koskenlaskijaa mukaan :) on kuule nam :) tuore sämpylä tai leipä vielä kaveriksi niin kyllä kelpaa :)
    Itselle on myös hiljattain kotiutunut lisää nuita kulhoja ja voin sanoa että soppa maistuu :)

    Iloista viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilisen vapaan ruoka ongelma ratkesi kuin itsestään :) niin alkoi tehdä keittoa mieli :) kiitos inspiksestä <3

      Poista
    2. Kiitos reseptivinkistä, tuo täytyy ottaa toteutukseen! :)

      Poista
  3. Nuo astiat on ihania! Maistusiko niistä sesongin mukainen kurpitsakeitto?

    KURPITSAKEITTO
    4:lle

    noin 500 g kurpitsan hedelmälihaa (oranssia halloweenkurpitsaa)
    1 sipuli
    1 valkosipulinkynsi
    2 rkl voita
    5 dl kasvislientä
    ½ pkt perinteistä koskenlaskijaa
    suolaa ja valkopippuria maun mukaan
    persiljaa


    Poista kurpitsasta siemenet ja kuori.
    Paloittele kurpitsa, sipuli ja valkosipuli ja kuullota ne kattilassa voissa.
    Lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Keitä hiljalleen 15 minuuttia.
    Soseuta keitto sauvasekoittimella.
    Sulata joukkoon sulatejuusto ja viimeistele keitto suolalla ja valkopippurilla. Koristele keitto hienonnetulla persiljalla.

    VastaaPoista
  4. Ihania kupposia ja jälleen taas kauniita kuvia <3
    Mä rrrrakastan kasvissyöjänä kasviskeittoja, mutta ohejtta ei oo kun aina heittelen sekaan vähän mitä sattuu =D
    Porkkanaa, kukkakaalia vähän kermaa ja maustamatonta olympiajuustoo ja soseeks, aivan namia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin pitäisi rohkaistua kokeilemaan omia sekoituksia! Nuo sinun heittelemäsi ainesosat kuulostavat herkullisilta! :)

      Poista
  5. No hei jos mä laitan muutaman linkin?! Rakastan kasvissosekeittoja - ne on niin nopeita ja niin hurjan maukkaita! Kannattaa pitää se mielessä, että kaataa vaikka vähän vettä pois ennen kuin alkaa soseuttamaan, ettei tule liian vetistä. Sitä voi sitten kaataa takaisin jos haluaa löysempää.. Mutta mä olen näitä aika paljon jakanut blogissa joten täältä pesee. :) Toivottavasti innostut kokeilemaan, nämä ovat yleensä ihan arjen pikaruokia kun valmistuvat lähes itsekseen poristessa.. Kamalia kuvia noissa vanhoissa postauksia, mutta höh, näillä mennään.. :) Ihanaa, palauttavaa viikonloppua!

    http://www.tohkeissaan.fi/2013/09/lempea-tomaattikeitto-ja.html
    http://www.tohkeissaan.fi/2014/01/arjen-pikaruokia-keittoinspiraatiota.html
    http://www.tohkeissaan.fi/2013/09/parempi-porkkanakeitto.html
    http://www.tohkeissaan.fi/2013/09/punajuuren-pauloissa.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitos ja kiitos! Mahtavia vinkkejä, joita menee ehdottomasti kokeilulistalle! <3

      Poista
  6. Mun vakkarikeitto on bataattisosekeitto.

    1 isohko bataatti
    3 porkkanaa
    3 jauhoista perunaa
    1 sipuli
    kasvisliemikuutio
    suolaa ja valkopippuria maun mukaan
    koskenlaskijaa tai muuta sulatejuustoa pari ruokalusikallista
    2 dl ruokakermaa

    Keitä kasvikset kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä pehmeiksi. Ota osa liemestä talteen. Lisää suola ja pippuri sekä juusto. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää lopuksi kerma sekä tarvittaessa vielä jemmaan jätettyä lientä. Kiehauta vielä nopeasti. Valmista ja on hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naminamskis! Kuulostaa tosi herkulliselta, laitetaan listalle! :)

      Poista
  7. Tässä yksi hyväksi havaittu keitto:
    Peipsiläinen sipulikeitto 1700-luvulta
    3 sipulia
    3 perunaa (sipulin kokoista)
    1 porkkana
    1 l lihalientä ( kasvislientä )
    tuoretta persiljaa
    tuoretta tilliä
    tuoretta varsi- eli lehtiselleriä
    voita ( öljyä )
    Esikeitä kokonaiset kuoritut perunat melkein kypsiksi. Pilko sipulit ja porkkana ja kuullota voissa t. öljyssä. Pilko perunat. Laita kaikki kattilaan ja keitä 10 min. Anna vetäytyä hetki.
    Pilko yrtit astiaan ja tarjoa ne erikseen.
    Jokainen saa ottaa haluamansa määrän yrttejä keiton päälle.
    Tarjoa keiton kanssa patonkia, valkoviiniä ja raikasta vettä.
    Annoksesta riittää 3-4 hengelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuri kiitos, tämä vaikuttaa erityisen maukkaalta reseptiltä!! <3

      Poista
  8. Meidän neidin lempparia on bataatti-kukkakaalikeitto:

    Sopivasti bataattia
    Sopivasti kukkakaalta
    Keitinlientä
    Kermaa tai kaurakermaa
    Voita
    Suolaa
    Muskottipähkinää
    Valkopippuria
    (Tabascoa)
    (Pekonia)

    Kasvikset keitetään, keitinliemi talteen, soseutetaan kasvikset ja lisäillään sopivissa määrin lientä & kermaa, lisätään voita ja mausteet. Kuppiin keitto ja päälle rapeaa pekonia & halutessaan ranskankermaa tms.

    Nams!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...